19 Ağustos 2011 10:07

Elif Şafak ‘İskender’i anlattı

Her ay Sabit Fikir Dergisi işbirliğiyle düzenlenen ‘Sözünü Sakınmadan’ edebiyat söyleşisi üçüncü buluşmasında Elif Şafak’ı konuk etti. Önceki akşam düzenlenen söyleşide eleştirmenler  Semih Gümüş ve Ömer Türkeş, Elif Şafak’la; Şafak’ın son kitabı İskender’

Elif Şafak ‘İskender’i anlattı
Paylaş

İskender’de göçmen bir ailenin yaşamöyküsünü anlatan Şafak, romanındaki kültürel sorunları yarattığı karakterle Londra’nın göçmen mahallelerine götürüyor okuru. İlk romanı Pinhan’ı 1997’de yayınlayan Şafak, son yıllarda çok satan kitaplarıyla gündemde yerini alıyor.

Bir aile yaşamını ve ana-oğul ilişkisini anlatmayı uzun zamandır düşündüğünü  söyleyen Şafak, İskender karakteri için, “sert duruşlu, hatta maço diyebileceğimiz biri. Ama aynı zamanda kendini ailesine bakmaya sorumlu hissedecek kadar maneviata önem veren biri. Bu bir yumak ve ben bu yumağı çözerek anlatmaya çalıştım” diyor. Bu romanı yazabilmek için İngiltere’de bulunan pek çok göçmen mahallelerinde gözlem yaptığını aktaran Şafak, yabancı düşmanlığına, göçmenlerin Londra’da yıllarca yaşamasına rağmen çoğunun İngiltere’yi tam olarak tanımamasına tanık olduğunu söylüyor. Anne karakteri Pembe ve oğlu İskender’in arasındaki ilişkiyi anlatmasında kendisinin de anne olmasının etkisi olduğunu söylüyor.

‘HİKAYE EDEBİYATI GÖLGELİYOR’

Elif Şafak, son romanı İskender de dahil olmak üzere, romanlarını bir süredir İngilizce kaleme alması ve daha sonra Türkçe’ye tercüme ettirmesinden doğan tartışmalara dair Semih Gümüş ve Ömer Türkeş’in sorularına da cevap verdi. Ömer Türkeş’in İngilizce olarak yazan bir Türk yazarın kitabı Türk edebiyatına mı aittir  sorusuna cevap olarak Şafak, ben hangi dilde yazarsam yazayım Türkçe’ye olan sevdam başkadır dedi.

Kitabının yayınlanmasından sonraki süreçte sık sık TV. ve gazetelerde söyleşisini okuduğumuz Şafak’a Semih Gümüş, “kitabınız hakkında bu kadar çok konuşmanız okurun hayal gücüne müdahale olabildiğine, ‘benim kitabım şöyle okunmalı, benim karakterim böyle okunmalı’ gibi bir izah çıkabildiğine işaret ettiğinde, “Ben, kitabın içinden parmak sallayan bir yazar değilim” diyen Şafak, tanıtım olarak yaptığı söyleşilerin yanlış olduğunu düşünmediğini söyledi. Şafak, bir yazar olarak yazdığı kitap ile okur arasındaki mahrem ilişkiye girdiği ile ilgili eleştiriye yanıt vermeyi tercih etmedi.
Elif Şafak’ın romanlarındaki anlatımına dair Semih Gümüş, “her gün gazetelerde 3. sayfa haberi olarak gördüğümüz dramlardan biri gibidir. ‘Annesini öldüren oğul’ başlığı bir hikayedir ve bunu nasıl yazdığınız önemlidir. Sizin kitabınız, hikayenin ön plana çıktığı bir roman olmuş diyerek İskender’ deki anlatımın hikayenin gölgesinde kaldığını düşündüğünü aktardı.

Her ay düzenlenmesi planlanan ‘Sözünü Sakınmadan’ın Eylül ayındaki konuğu Küçük İskender olacak.
(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bağcan’dan Muro filmine dava

SONRAKİ HABER

'Yukarıdakiler rahat alt tabaka şehit!'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...