22 Nisan 2000 21:00

Sovyetler Birliği'nde kumaş boyacılığı

Sovyetler Birliği'nde, 1920'lerin başlarında yaygınlaşan kumaş boyacılığı, dönemin sanatçılaıı tarafından geniş kesimlere öğretildi.

Paylaş
Sovyetler Birliği'nde kumaş boyacılığı
1900'lü yılların başlarında genel olarak Çarlık yönetimi altındaki halkın taleplerini ve yaklaşmakta olan devrimi konu alan Rus sanatı, 1917 devriminden sonra toplumsal yaşamda görülen değişim ve dönüşümün aynası oldu. Bu tarihten itibaren verilen ürünler, edebiyat, güzel sanatlar, tiyatro ve müzik gibi klasik dalların dışına da taştı. Çalışan insan ile ortaya koyduğu ürünün arasındaki ilişkinin yeniden tanımlanması niteliğindeki bu sanat çağında ifadenin de yeni biçimleri kullanıldı. İşte bu yeni biçimlerden biri de kumaş boyacılığıdır. 1920'lerin başlarında yaygınlaşan kumaş boyacılığı, söz konusu dönemde tarım ve sanayi alanında görülen gelişmeyi yansıtır. Kollektif tarım, ana temalardan biridir. Bazı eserler ise, (1930'larda yapılan yukarıdaki örnekte olduğu gibi) endüstri işçilerini, çiftçileri, öğrencileri, yeni açılan fabrikaları, okulları ve demiryollarını yanyana sergiler.
Halk arasında beklenmedik bir oranda ilgi gören sanat, bir bakıma "sosyalist bir topumlun medyasına" dönüşür. Sanatın estetik dili, artık günlük yaşamın bir parçası haline gelmiştir. Kumaş boyacılığı özellikle, yeni isimleri "Sanat-Teknik Atelyeleri" sanat okulları sayesinde yaygınlaşır. Bu atelyelerde gönüllü olarak görev alan sanatçılar, halka ders verir.
Kumaş boyacılığı, dönemin "Sanatı Hayata Katın", "Sanatı Üretime Katın" sloganlarının somut bir dışavurumudur. Kızılordu'yu ve endüstriyel gelişimi anlatan eserler 1930'lu yıllara aittir.
ÖNCEKİ HABER

Polis, tutuklu yakınlarına saldırdı

SONRAKİ HABER

İmar rantı ikiye katlanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...