22 Nisan 2000 21:00

Polis, tutuklu yakınlarına saldırdı

Tutuklularla dayanışmada bulunmak ve genel af talebini dile getirmek amacıyla, İstanbul, İzmir, Antalya ve Adana'da kitlesel basın açıklamaları düzenlendi.

Paylaş
Polis, tutuklu yakınlarına saldırdı
Siyasi tutukluları, toplumdan ve birbirlerinden izole ederek, insani ve politik kimliklerini yok etmeye amaçlayan hücre tipi cezaevlerine karşı tepkiler, sokakları da kapsayacak şekilde genişliyor. Tutuklularla dayanışmada bulunmak ve genel af talebini dile getirmek amacıyla dün, İzmir, Antalya ve Adana'da kitlesel basın açıklamaları düzenlenirken, İstanbul'daki eyleme saldıran polis çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.
Hücre ölümdür
İstanbul'da, İHD'nin tutuklu yakınlarıyla birlikte yapmak istediği basın açıklaması, polisin saldırgan tutumu nedeniyle gerçekleştirilemedi. Hücre tipi cezaevine karşı basın açıklaması yapmak isteyen İHD İstanbul Şube yöneticileri, dün saat 12.00'de özel tim ve çevik kuvvet polislerinin yığınak yaptığı Sultanahmet'e geldiler.
İHD İstanbul Şube Başkanı Eren Keskin ve İstanbul Terörle Mücadeleden Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Atilla Çınar, burada kısa bir süre tartıştılar. Çınar'ın, eyleme kesinlikle izin verilmeyeceğini söylemesi üzerine, tutuklu yakınları ve eylem için çevrede bulunanlar alkışlarla 'Hücrelere geçit vermeyeceğiz' sloganını atmaya başladılar. Bunun üzerine harekete geçen polis eylemcileri ve çevrede bulunanları tartaklayarak gözaltına aldı. Gözaltına alınan 39 kişiyi bir çevik kuvvet otobüsünün içine dolduran polis, otobüsün içine de biber gazı sıktı. Gözaltına alınanlar, İstanbul Güvenlik Şube Müdürlüğü'ne götürüldü. Eren Keskin ve İHD yöneticileri ile avukatlar bir süre sonra serbest bırakıldı.
İnsanca yaşam hakkı
İHD İzmir Şubesi de, hücre tipi cezaevleri projesini, Konak Meydanı'nda düzenlenen basın açıklamasıyla protesto etti. Sık sık, "Hücre ölümdür", "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek" sloganlarının haykırıldığı eylemde bir konuşma yapan İHD İzmir Şube Başkanı Ercan Demir, 'F tipi' cezaevlerinin, mahkûmun tüm iletişimini kesen bir sistem olduğuna dikkat çekti. Hücrelerin, insanın duyum ve algılama yetisini yok ettiğine vurgu yapan Demir, bugün "zorla" ve gerekirse "kanla" diyerek uygulanmak istenen hücre tipi cezaevlerine karşı "İçerdekilerin de insanca bir yaşam hakkı var" diyerek, eylemlerini sürdüreceklerini söyledi.
Antalya'da faks çekildi
Antalya'da ise, "Cezaevlerinde son günlerde yaşanan gelişmeleri kaygıyla izliyor; F tipi cezaevi uygulamasından bir an önce vazgeçilmesi istiyorum" yazılı metinler, Başbakanlık ve Adalet Bakanlığı'na fakslandı. Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin önerisi doğrultusunda, Demokrasi Platformu tarafından dün saat 12.00'de düzenlenen eyleme 200 kişi katıldı.
Adana'da oturma eylemi
İHD tarafından Adana'da, Uğur Mumcu Meydanı'nda düzenlenen basın açıklamasında, 48 adet hücre tipi cezaevi inşasının hızla sürdüğü, bunlardan 8'inin önümüzdeki günlerde tamamlanacağı belirtildi. Hücrelere zemin oluşturmak amacıyla cezaevlerinde provokatif olaylar yaratıldığına dikkat çekilen basın açıklaması, 5 dakikalık oturma eyleminin ardından sona erdirildi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


'Hücreler ölümdür izin vermeyeceğiz'
İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi tarafından her cumartesi Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde düzenlenen eylemin dün yapılan 121'incisine katılan insan hakları savunucuları, "Hücreler ölümdür, izin vermeyeceğiz" dediler.
"F Tipi hücrelere hayır" önlükleriyle tutuklu analarının da katıldığı eylemde, "Cezaevlerinde hücrelere hayır-İHD" pankartı ve "Hücre ölümdür, izin vermeyelim", "Görüş hakkımız engellenemez", "Öldüremediklerini çıldırtmak istiyorlar", "Hücre kişiliksizleştirme, yalnızlaştırma, teslim almadır, ölümdür", "Hücre reform değil, kansız yok etmedir" yazılı dövizler açıldı.
Hücre tipi üzerine kısa bir oyunun sergilendiği ve "umudun insanda olduğu" temasının işlendiği oyunun ardından İHD Ankara Şube Yöneticisi Gökçe Yılmaz, 46 ilde yapılan ortak basın açıklamasını okudu. Açıklamada siyasi iktidarın, medyanın "Beş yıldızlı otel!, Keyif mekânı!" olarak tanıtmaya çalıştığı cezaevlerinde, "F Tipi-Oda Tipi-Türk Tipi" isimlerini verdiği "hücre tipi cezaevlerini" yaşama getirmeye çalıştığına vurgu yapıldı. Açıklamada, dünyada 2. Dünya savaşından sonra özellikle muhalifleri sindirmek, baskı altına almak için uygulanan bu yöntemin, Türkiye'de 12 Eylül'den sonra "Disiplin cezası" olarak uygulandığı hatırlatıldı.
Adaletsiz Adalet Bakanlığı
İHD Ankara Şube Başkanı Lütfi Demirkapı, Bursa ve Burdur Cezaevlerinde tutuklulara yönelik saldırılara dikkat çekerek, Bursa'daki tutuklulardan haber alamadıklarından söz etti. Tutuklulara yönelik bu saldırılara karşı "Adaletsiz Adalet Bakanlığı"nın ağzını açmamasına dikkat çeken Demirkapı, ailelerin, kardeşlerin, toplumun demokrasi istediğini, ancak 12 Eylül faşizminin gölgesi altında demokrasi mücadelesi vermek zorunda kaldıklarını söyledi. Adalet Bakanlığı'nın "Üç maymun"u oynadığına, çeteler cezaevlerinde cirit atarken hiçbir şeyin yapılmadığını hatırlatan Demirkapı, Ulucanlar'da olmayan silahları teşhir edenleri, Bayrampaşa'da, Eskişehir'de çetelerin koğuşlarındaki silahları kamuoyuna göstermeye çağırdı.
Galatasaray maçına dikkat çekerek, futbolcuları kutlayarak UEFA'da geldikleri noktaya dikkat çeken Demirkapı, çağdaşlıkta, demokraside ligin 9'uncu sırasında olunduğunun altını çizdi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek'in belediye işçilerine sıfır zam dayattığına da değinen Demirkapı, alışverişlerin bile dolarla yapıldığı bir dönemde sıfır zammın ne anlama geldiğinin açık olduğunu belirtti. Demirkapı, insan hakları savunucuları olarak belediye işçilerinin yanında olduklarını, direnişlerinde, grevlerinde desteklerini vereceklerini ilan etti.
ÖNCEKİ HABER

Çocuklar bayramlarından habersiz

SONRAKİ HABER

Sovyetler Birliği'nde kumaş boyacılığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...