20 Nisan 2000 21:00

İçişleri Bakanlığı'na 'telekulak' cezası

Ankara 10. İdare Mahkemesi, Yargıtay 8. Ceza Dairesi Başkanı Naci Ünver'in "resmi telefonu dinlendiği için" açtığı davada İçişleri Bakanlığı'nı mahkûm etti.

Paylaş
İçişleri Bakanlığı'na 'telekulak' cezası
Ankara 10. İdare Mahkemesi, Yargıtay 8. Ceza Dairesi Başkanı Naci Ünver'in resmi telefonunun dinlenmesi nedeniyle açtığı manevi tazminat davasında, İçişleri Bakanlığı'nın "ağır hizmet kusuru" bulunduğuna karar verdi. Mahkeme, Bakanlığın, Ünver'e 7.5 milyar lira manevi tazminat ödemesini kararlaştırdı.
Yargıtay 8. Ceza Dairesi Başkanı Naci Ünver'in, resmi telefonunun dinlendiğinin Ankara DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma sonucunda tespit edilmesi üzerine, "ağır hizmet kusuru" bulunduğu gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı aleyhine açtığı 25 milyar liralık manevi tazminat davası sonuçlandı.
Ankara 10. İdare Mahkemesi, olayda İçişleri Bakanlığı'nın "ağır hizmet kusuru" bulunduğuna işaret etti. Mahkeme, İçişleri Bakanlığı'nı, Ünver'e 7.5 milyar lira manevi tazminat ödemesini kararlaştırdı. Oybirliği ile verilen kararın gerekçesinin önümüzdeki günlerde tamamlanacağı öğrenildi.
Ünver: Belirlenen tazminat az
İçişleri Bakanlığı'nın kararı temyiz etmesi halinde istemi Danıştay karara bağlayacak.
Kararı değerlendiren Yargıtay 8. Ceza Dairesi Başkanı Naci Ünver, davayı bir hukuk ihlalinin saptanması için açtığını söyledi. "Yüksek Mahkeme'nin başkanı olmanın da ötesinde bir yurttaş olarak herkesin özel yaşamın gizliliği ve haberleşme özgürlüğünün Anayasal güvence altında bulunup bulunmadığının kanıtlanmasını amaçlamıştık" diyen Ünver, bu kararın, Türkiye'nin tüm eksilerine karşın bir hukuk devleti olduğunu göstermesi açısından önemli olduğunu iddia etti. Ünver, bu davanın bir başka yararının da üniversitede idare hukuku okutan hocaların, davayı öğrencilerine çarpıcı bir örnek olarak gösterme olanağı doğması olduğunu söyledi.
Belirlenen tazminat miktarının olayın büyüklüğü ile orantılı olmadığını ve az olduğunu savunan Ünver, "Ancak, burada önemli olan bir hukuk ihlalinin saptanmasıydı" diye konuştu.
Bakanlığa göre hoş olmayan örnek
İçişleri Bakanlığı, mahkemeye gönderdiği savunmada, "bu eylemden dolayı davacının değil, çiğnendiği ileri sürülen hukuk devleti ilkelerinin zarar göreceğini ifade etmenin daha gerçekçi bir yaklaşım olacağı" iddia edilmişti. "Kaldı ki dinlenen telefon yalnızca davacının değil, davacı gibi, diğer önemli kurum ve kişilerin de dinlenen resmi telefonlarıdır. Aksi halde tazminat istekleri sonu gelmez hoş olmayan bir örnek olacaktır" denilen savunmada, tazminat isteminin fazla olduğu, bu isteğin, olayı "maddileştirdiği" ifade edilmişti. Savunmada, "Bize göre bu tür manevi tazminat istemlerinde önemli olan istenen tazminat miktarı değil, haklılığın kanıtlanmasıdır" görüşüne yer verilmişti.
ÖNCEKİ HABER

Kadın bedeninde erkek ruhu

SONRAKİ HABER

1 Mayıs resmi tatil olsun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...