20 Nisan 2000 21:00

Kadın bedeninde erkek ruhu

Erkek ruhunu kadın bedeninde taşıyan Brandon ya da diğer ismiyle Teena'nın gerçek ve çarpıcı öyküsünü anlatan...

Paylaş
Kadın bedeninde erkek ruhu
Erkek ruhunu kadın bedeninde taşıyan Brandon ya da diğer ismiyle Teena'nın gerçek ve çarpıcı öyküsünü anlatan, Oscar dahil pek çok ödül de alan "Boys Don't Cry" (Erkekler Ağlamaz) adlı film, bugün gösterime giriyor. Film aynı zamanda Uluslararası İstanbul Film Festivali kapsamında bugün gösterilecek.
Filmde, anatomik yönden kadın, ruhu ise erkek şekilde yaşamanın ne demek olduğunun trajik öyküsü anlatılıyor. Filmde, erkekler gibi sigara içip küfreden, ama kadınlar gibi tampon kullanmak, toplumdan gizlenmek zorunda kalan ve aşık olduğu kıza kimliğini anlatamayan Brandon-Teena'nın ikili dünyası gözler önüne seriliyor.
Brandon bir kadının isteyeceği her şeye sahiptir; çok sevimli gerçek bir beyefendi ve bir kadının neyi nasıl isteyeceğini gayet iyi bilen bir erkek. Fakat tüm bu fantezinin karanlık bir tarafı vardır. Bu bolca kavuşulan gönül hırsızlığının başka bir hırsızlığa dönüşmesi kaçınılmazdır. Çünkü bu kadar ilgi gören bir erkeğin ilgi gösterdiği kadınlara bunun karşılığını ödemesi gerekmektedir. Gün geçtikçe ATM kartları çalarak harcamalar yapmaya başlar, bu onun gerçek kimliğinin araştırılmasını ve ortaya çıkarılmasını gerektirir.
"Erkekler Ağlamaz", toplumun farklılıkları asla affetmediğini özetleyen trajik bir finalle noktalanıyor.
Filmin yönetmeni Kimberly Pierce aynı zamanda senaristliği de Andy Bienen ile birlikte yapmış. Filmin yapımcıları ise Jeffrey Sharp, John Hart, Caroline Kaplan, John Sloss.
1993 yılında Nebraska'da küçük bir kasabada yaşananların gerçek öyküsünü aktaran film, başrol oyuncusu Hillary Swank'a "erkek gibi hisseden kız" rolüyle bu yıl pek çok ödül kazandırdı.
Swank, "En İyi Kadın Oyuncu" Oscarı'nın yanı sıra, Los Angeles Film Eleştirmenleri, Stockholm, Şikago, Gijon, Londra ve St. Lois Film Festivallerinde "En İyi Oyuncu" ödülleri ile bu yılın "Altın Küre"sine de layık görüldü.
ÖNCEKİ HABER

Ersümer istifaya çağrıldı

SONRAKİ HABER

İçişleri Bakanlığı'na 'telekulak' cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...