20 Nisan 2000 21:00

Köse'ye aklama gibi ceza

Gazetemizin muhabiri Metin Göktepe'nin dövülerek öldürülmesinden sorumlu Emniyet Amiri Seydi Battal Köse hakkında...

Paylaş
Köse'ye aklama gibi ceza
Fatih Polat - Serpil Kurtay
Hakkında verilen hapis cezası Yargıtay 1. Ceza Dairesi tarafından bozulan Emniyet Amiri Seydi Battal Köse dün tekrar hakim karşısına çıktı. Afyon Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya sanık Köse'nin yanı sıra, Metin Göktepe'nin ailesi, müdafi avukatlar Kamil Tekin Sürek ve Sevin Kanatger katıldı. Duruşmaya RFS Türkiye Temsilciliği'nden Erol Önderoğlu ile EMEP Afyon İl Başkanı Hikmet Erbilgin katıldı. Osman Kaçmaz'ın başkanlık ettiği mahkemenin heyetini yeni üyeler Recep Onuran ve Ekrem Sevimli oluşturdu.
Sanık Köse'nin ve Göktepe'nin ailesinin kimlik tespitinin ardından Yargıtay 1. Ceza Dairesi'nin 20 Ocak 2000 tarihli bozma kararı okundu. Mahkeme'nin 'Kastı aşan suretle adam öldürmek' ve 'Faili belli olmayacak şekilde adam öldürmek' suçlarından 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdığı Emniyet Amiri Köse'nin bu cezasının Yargıtay tarafından bozulduğu belirtildi. Yargıtay'ın Köse'nin TCK'nın 240. Maddesi'nde öngörülen 'görevi suiistimal' suçundan yargılanmasını istediği aktarıldı. Daha sonra mahkeminin söz verdiği Köse, Yargıtay'ın bozma kararına uyulmasını istedi. Müdahiller Fadime Göktepe, İbrahim Göktepe, Paşa Göktepe, Gülsüm Göktepe, Derviş Göktepe, Meryem Göktepe, Avukatlar Kamil Tekin Sürek ve Sevim Kanatger ise mahkemenin eski kararında direnmesini istedi.
Savcı da Köse'yi akladı
Esas hakkında mütalaasını veren Savcı Zeki Orhan Deşat, Göktepe'nin öldürülmesinde Köse'nin iştiraki ve iradesi bulunmadığını iddia ederek, Köse'nin sadece 'görevini suiistimal ettiği'ni savundu. Ek savunma hakkı verilen Köse, olay tarihinde Emniyet Amiri olarak görevli olduğunu, ancak Göktepe'nin gözaltına alındığı ve bulunduğu yerde görevli olmadığını ileri sürdü. Köse, savunmasını şöyle sürdürdü: "Görevim sırasında hiçbir şekilde memurlarımın yanlış davranışlarına göz yummadım. Olay tarihinde İstanbul Emniyet Müdürü dahil bir sürü görevli müdür vardı. Benim kapalı spor salonunda görevli olmam gösterilerek yargılanmam haksızlıktır."
Emri veren Köse'ydi
Müdahil avukatlar adına konuşan Av. Kamil Tekin Sürek ise, delillerden, tanık ve sanık anlatımlarından Köse'nin olaya bizzat müdahale ettiğini vurguladı. Köse'nin bizzat dövme emrini verdiğini kaydeden Sürek, mahkemenin eski kararında direnmesini talep etti.
Mahkeme geri adım attı
On beş dakika ara veren mahkeme heyeti, Köse'ye 1 yıl 8 ay hapis, 375 bin lira para cezası ve beş ay memuriyetten men cezası verdi. Heyet bu cezanın tecil edildiğini açıklayarak duruşmaya son verdi. Kararın açıklanmasının ardından müdahil avukatlar mahkemeye temyiz dilekçesi verdi.
ÖNCEKİ HABER

Demokrasi garibesi

SONRAKİ HABER

Ersümer istifaya çağrıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...