20 Nisan 2000 21:00

Diyarbakır EBK da rant kurbanı olacak

İşsizliğin ve yoksulluğun zaten oldukça yoğun olduğu ve kamu yatırımlarının tamamen durdurulduğu Diyarbakır'a bir de özelleştirme darbesi vuruluyor.

Paylaş
Diyarbakır EBK da rant kurbanı olacak
Mehmet Aslanoğlu
Diyarbakır açısından son derece önemli olan Et Balık Kurumu (EBK) Diyarbakır Kombinası gelecek hafta özelleştirme ihalesine çıkıyor. EBK işçileri özelleştirmeye kesinlikle karşı olduklarını söylerken, ihalenin bir rant paylaşımı olacağını belirtiyorlar.
İşsizliğin ve yoksulluğun zaten oldukça yoğun olduğu ve kamu yatırımlarının tamamen durdurulduğu Diyarbakır'a bir de özelleştirme darbesi vuruluyor. Nadir istihdam ve üretim yerlerinden birisi olarak yıllardır ayakta kalan EBK Diyarbakır Kombinası, önümüzdeki perşembe günü ihaleye çıkartılıyor. Daha önceki EBK ihalelerinde olduğu gibi Diyarbakır Kombinası da sadece arsası için ilgi çekiyor. Yani özelleştirilmesinden sonra işçiler atılacak, üretim durdurulacak. Üstelik bölge hayvancılığının gelişmesinin tek olanağı da böylece ortadan kaldırılacak. İhalede dikkati çeken şey ise, işletmeye talip olan kesimlerin sık sık yatırım ve yoksulluktan şikâyet edenler olması. İhaleye 12 firma katılıyor.
Arsası dikkat çekiyor
Diyarbakır EBK'nın bu kadar çok talibinin olmasının en önemli nedeni, işletmenin şehir merkezinde olması ve toplam 140 dönüm arazi üzerine kurulması. Bu da doğal olarak inşaat firmalarının ve rantiyelerin iştahını kabartıyor. Nitekim ihaleye katılan bazı firmalar inşaat firmaları. EBK çevresindeki apartman dairelerine de 15-20 milyar değer biçilmesi, bu yağma ve talan savaşının kızışmasına neden oluyor.
Diyarbakır EBK'da çalışan işçiler ise özelleştirme girişimine öfkeli. Birçoğu, daha önce özelleştirilen Malatya, Elazığ, Yüksekova EBK'larından Diyarbakır EBK'ya getirilen işçiler. EBK'ların özelleştirilmesinin arsa rantı ve işten atmalar olduğunu yakından bilen işçiler, işin içinde rant kavgasının olduğunu söylüyorlar.
Kurumu işçi ayakta tuttu
1994 yılında 480 işçinin çalıştığı kurumda şu an 35'i fason 93 işçi çalışıyor. Yani 5 işçinin yapması gereken işi 1 işçi yapıyor. Buna rağmen, saat 07.00'den 17.00'ye kadar özverili bir şekilde çalışan EBK işçileri, devlet tarafından kaderine terk edilen ve zarar etmesi için hiçbir çabadan kaçınılmayan kuruma 1999 yılında 1 trilyon 26 milyar 781 milyon net kâr ettirmeyi başardılar.
Buna rağmen Milli Savunma Bakanlığı'nın açtığı ve askeri kurumların et ihtiyacı için gerçekleştirilen 2000 yılı ihalesinin Erzurum'da faaliyet gösteren Başkent şirketine verilmesi ve bu nedenle Diyarbakır EBK'nın günlük et alımının 50 tondan 7 tona düşmesini bahane eden Besiciler ve Kasaplar Odası, Ticaret Odası, Ticaret Borsası, valiliğin koordinatörlüğünde özelleştirmeden sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova'dan EBK'nın derhal özelleştirmesini 'rica' ettiler; bakan da bunu memnuniyetle karşıladı.
ÖNCEKİ HABER

Mugabe'ye baskı artıyor

SONRAKİ HABER

Demokrasi garibesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...