20 Nisan 2000 21:00

Arjantinliler işçileri yalnız bırakmadı

Arjantin hükümetinin, işçi ve emekçilerin kazanılmış birçok hakkını gasp etmeyi hedefleyen "çalışma yasası reformu", emekçilerin öfkesiyle karşılaştı.

Paylaş
Arjantinliler işçileri yalnız bırakmadı
Arjantin hükümetinin, işçi ve emekçilerin kazanılmış birçok hakkını gasp etmeyi hedefleyen "çalışma yasası reformu", emekçilerin öfkesiyle karşılaştı.
Önceki gün başkent Buenos Aires'te bir araya gelen yüzlerce işçi hükümete karşı sloganlarla yürüyüşe geçti. Polisin işçilere plastik mermiler ve gözyaşartıcı bombalarla saldırması ise, halkın öfkesiyle karşılaştı. Saldırının hemen ardından işçilere destek vermek için sokaklara dökülen halkla birlikte, eylemlere katılanların sayısı onbinleri buldu.
30 işçi yaralandı
Eylemler, 1000 kadar işçinin trafiği kapatarak yürüyüşe geçmesiyle başladı. Polisin saldırmasıyla birlikte çıkan çatışmada 50 işçi gözaltına alınırken, 14'ü plastik mermiyle olmak üzere 30 işçi de yaralandı. İşçilerin taş ve şişelerle karşılık vermesiyle çıkan çatışmada da 4 polis yaralandı.
Ancak kentteki asıl hareketlilik, polis saldırısından sonra başladı. İşçilere yönelik saldırıyı protesto eden onbinlerce insan sokaklara döküldü ve büyük bir miting gerçekleştirdi. Polisin bu mitinge saldırmayı göze alamadığı görüldü.
IMF patentli yasa
Hükümetin yeni çalışma yasası, şubat ayında, protestolara rağmen Kongre'nin alt kanadında onaylanmıştı. Yasa, önümüzdeki günlerde Senato'da ele alınacak ve onaylanmasıyla birlikte yürürlüğe girecek. Kitlesel işten atmalara olanak tanıyan, esnek çalışma ve zorunlu fazla mesaiyi yasallaştıran, toplu iş sözleşmesi düzenini yok eden hükümler içeren yasanın "ülkeye yabancı sermaye çekmek için gerekli" olduğu öne sürülüyor. Yasa tasarısı, IMF'nin "tavsiyeleri" sonucu gündeme gelmiş, IMF, yasanın çıkarılması şartıyla hükümete 7.4 milyar dolarlık stand-by kredisi vermişti. Gözlemciler, Senato'daki oylamanın ne zaman yapılacağının halen bilinmediğine işaret ederek, hükümetin "baskın bir oylama" yapabileceğini belirtiyorlar.
Hükümetin ikiyüzlülüğü
Bu arada, polisin vahşi saldırısının yarattığı tepkiyi dindirmek isteyen hükümet, görülmedik bir biçimde polisi suçlu ilan etti. Polis örgütünden sorumlu olan İçişleri Bakanı Storani, düzenlediği basın toplantısında polisin "vahşi" yöntemler uyguladığını söyledikten sonra, 12 polisin görevden alındığını kaydetti. Storani, "Bunlar en ağır cezayı hak ediyor" diye konuştu. Muhalefetteki Peronist Parti'li Milletvekili Humberto Roggero ise, bakanın polisi günah keçisi yaptığını söyledi. Roggero, "Polis aşırı güç kullandı. Ama emri veren içişleri bakanıydı" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Bolivya halkı kazandı

SONRAKİ HABER

Mugabe'ye baskı artıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...