19 Nisan 2000 21:00

TMMOB'den üyelerine

   1 Mayıs'a katılım çağrısı

Paylaş
TMMOB'den üyelerine
    1 Mayıs'a katılım çağrısı
TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu ve MTA İşyeri Temsilciliği, MTA Genel Müdürlüğü'nün Ankara'daki işyerlerinde görev yapan mimar ve mühendislerin katıldığı bir toplantı düzenledi. TMMOB'nin başlattığı "Mücadele Kampanyası" çerçevesinde dün düzenlenen toplantıda, mimar ve mühendislerin açlık sınırında yaşamaya ve işsizliğe mahkûm edildiği dile getirildi.
Toplantıda açılış konuşmasını yapan TMMOB MTA İşyeri Temsilcisi Cevdet Çakır, kalem ve çekiçleriyle ülkenin kaynaklarını topluma kazandırmak için uğraştıklarını ifade ederek, ekonomik sosyal ve siyasal alanda yaşanan olumsuzlukların, yan yana durmayı zorunlu kıldığını belirtti. Maaşlarının enflasyonun altında olduğundan yakınan Çakır, aldıkları 250 milyon lira maaşa seyirci kalamayacaklarını vurgulayarak, demokrasi ve insan onuruna yakışır bir ücret için mücadele edeceklerini bildirdi.
TMMOB Genel Başkanı Yavuz Önen de kamusal alanın küçülmesiyle Türkiye'nin gücünü kaybettiğine işaret ederek, kamu çalışanları arasındaki ücret dağılımındaki adaletsizliğe dikkat çekti. Türkiye'yi 8-10 kişinin çiftliği haline getirenlere karşı güçlü bir muhalefete ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Önen, hak elde etmede en etkili silahın sınıf sendikacılığı olduğunu vurguladı. Meclis'te görüşülen sendika yasasına karşı seslerini yükseltmelerinin gerekli olduğunu söyleyen Önen, grev hakkı olmayan bir sendikanın dernekten farklı olmayacağına dikkat çekti.
1 Mayıs'a çağrı
Taleplerinin ertelenemeyeceğini ifade eden Önen, sustukça egemenlerin her alana pençelerini geçirdiğini dile getirdi. Kamusal denetim alanlarının tekellere verildiğine işaret eden Önen, çalışanların haklarının gasp edilmesine karşı, 1 Mayıs'ın çalışanların güçlü bir dayanışması haline dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı. Emeğin en önemli unsuru olan mimar ve mühendislerin kitlesel bir şekilde 1 Mayıs'a katılmasını isteyen Önen, işçi sınıfı ile dayanışma içinde olmanın önemli olduğunu söyledi.
Sorunlarının sadece özlük hakları ve ücret olmadığını dile getiren Maden-Sen Genel Başkanı Neşet Demirtaş, işyerlerinin ellerinden alındığını ifade ederek, sektörlerinin özelleştirme masasına yatırıldığına vurgu yaptı. Özelleştirme, sendikasızlaştırma ve taşeron uygulamalara karşı mücadele edilmesi gerektiğini belirten Demirtaş, grev ve toplusözleşmeli sendikal hak için mücadelelerinin göz ardı edilmesini kınayarak, grevin anayasal bir hak olduğunu bildirdi. Demirtaş, sermayenin topyekûn saldırılarına karşı topyekûn mücadelenin şart olduğunu söyledi.
Yakalarına taktıkları siyah kurdelelerle sermayenin saldırılarını protesto eden mimar ve mühendisler de toplantıda yaptıkları konuşmalarda, eşit işe eşit ücret, özel hizmet tazminatlarının ve ek ödemelerin artırılmasını isteyerek, MTA'da oluşan kastlara dikkat çektiler. MTA'ya alınan geçici işçilerin MTA'ya doldurulmuş partililer olduğunu söyleyen mimar ve mühendisler, kadrolu işçi, yönetici ve mimar ile mühendislerin dışında MTA'da 80 milyon lira maaş ile çalışan köleler olduğuna işaret ettiler.
ÖNCEKİ HABER

Boris Yeltsin'in belalısı başsavcı

SONRAKİ HABER

Köse bugün yargı önünde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa