19 Nisan 2000 21:00

Lille'de göçmen öfkesi

Fransa'nın Lille kentinde otomobil çaldığı iddiasıyla Cezayirli bir göçmeni öldüren polislere öfke büyük oldu.

Paylaş
Lille'de göçmen öfkesi
Fransa'nın Lille kentinde otomobil çaldığı iddiasıyla Cezayirli bir göçmeni öldüren polislere öfke büyük oldu. Şehirdeki göçmenlerin iki gün ve gece boyunca süren protesto eylemleri sonucunda 61 kişi tutuklandı.
Lille'nin güneyindeki gecekondu mahallelerinde cinayete karşı ayağa kalkan binlerce göçmen, birçok bölgede polisle çatıştı. Polise karşı sloganlar atan Arap göçmenler, kendilerini önlemek isteyen toplum polislerine de taşlar ve molotof kokteylleriyle karşılık verdiler. Olaylar sırasında birçok otomobil, bir kamu binası ve iki metro istasyonu ateşe verildi.
Fransa tarihinde ilk kez
23 yaşındaki Cezayirli Ryad Hamlaoui, pazar gecesi ensesinden vurularak öldürülmüştü. Kurşunu sıkan Stephane Andolina adlı polis, tepkiler üzerine derhal görevden alındı ve tutuklandı. Andolina'nın kasıtlı adam öldürmekten yargılanacağı ve bunun Fransa tarihinde ilk kez gerçekleşeceği belirtiliyor.
Kaza değil ırkçı saldırı
Binlerce göçmen, Hamlaoui için pazartesi günü şehir merkezinde yürüyüş düzenlemişti.
Yetkililer, önceki gece süren çatışmalar nedeniyle Hamlaoui'nin babası ve yerel müslüman liderlerle görüşerek "itidal" istediler. Ancak işsizliğin, ulusal ortalamadan beş kat daha fazla olduğu göçmen mahallelerinde öfkeyi durdurmanın güç olacağı belirtiliyor. Bölge sakinlerinden biri, Fransız radyosuna yaptığı açıklamada, olayın "trajik bir kaza" değil ırkçı bir saldırı olduğunu belirtti. Adı açıklanmayan mahalle sakini, "Ryad'ın poliste kaydı yoktu. Eğer Cezayirli olmasaydı yaşıyor olurdu" dedi.
Fransız polisi, son üç yıl içinde birçok göçmeni benzer bir biçimde katletti. Cinayetlerle ilgili açılan 5 davada 9 polis, "silahlı şiddet" ile "kasıtsız adam öldürmek" gibi suçlarla yargılanıyor.
ÖNCEKİ HABER

Hem ticaret, hem siyaset

SONRAKİ HABER

Boris Yeltsin'in belalısı başsavcı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...