18 Nisan 2000 21:00

Bütün emek güçlerine çağrı

Türk-İş, DİSK, Hak-iş ve KESK'in oluşturduğu 1 Mayıs Düzenleme Kurulu, İstanbul'daki mitingin Abide-i Hürriyet Meydanı'nda yapılması için...

Paylaş
Bütün emek güçlerine çağrı
Türk-İş, Hak-İş, DİSK ve KESK'in 1 Mayıs kutlamaları için oluşturduğu Düzenleme Kurulu, hazırlıklarla ilgili olarak dün DİSK Genel Merkezi'nde ortak bir basın toplantısı yaptı. Basın toplantısına, Türk-İş adına Faruk Büyükkucak, DİSK adına Murat Tokmak, Hak-İş adına Halil Akçay, KESK adına İsmail Hakkı Ortaköy ve İbrahim Kudiş katıldı. Konfederasyonların yanı sıra 1 Mayıs çalışmalarında yer alan meslek örgütleri adına Meslek Örgütleri Koordinasyonu, Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) ve siyasi partilerden EMEP, HADEP, ÖDP, SİP, DBP, CHP ile İP temsilcileri de basın toplantısında hazır bulundular.
'Güç ve eylem birliği'
1 Mayıs Düzenleme Kurulu adına açıklama yapan DİSK Genel Sekreteri Murat Tokmak, sermayenin bütün dünyada hız kazanan küresel saldırısına karşı 2000 yılı 1 Mayısı'nın, emek ve demokrasi güçlerinin ortak taleplerini dile getirecekleri, ulusal ve uluslararası dayanışmanın, güç ve eylem birliğinin öne çıkarılacağı bir gün olduğunu söyledi.
'Kazanımlar geriye çekiliyor'
Murat Tokmak, "Kazanımlarımız sürekli geriye çekilmeye çalışılırken; sendikal hak ve özgürlüklere yönelik yasal ve fiili engeller devam etmektedir. Bir yandan toplusözleşmelere müdahale edilmeye çalışılmakta, diğer yandan kamu çalışanlarının toplusözleşme ve grev hakkını kullanmalarının önündeki engeller kaldırılmamaktadır" dedi. Hız kazanan özelleştirmelerle kamu kuruluşlarının elden çıkarıldığını belirten Tokmak, emeklilik yaşının yükseltilmesinin sosyal güvenlikte özelleştirmenin adımı olduğunu söyledi. Yatırıma, eğitime ve sağlığa ayrılan bütçe paylarının sürekli düştüğüne işaret eden Tokmak, sosyal devletin adım adım tasfiye edildiğini, kamu hizmetlerinin sermayenin rekabet ve kâr hırsına terk edildiğini söyledi. Çalışma yasalarına esneklik getirilmeye çalışıldığını, kıdem tazminatı hakkının kaldırılmak istendiğini ve kamu emekçilerine sefalet ücreti dayatıldığını söyleyen Tokmak, "İşsizlik ve yoksulluğun kronik bir hal aldığı ülkemizde, yaklaşık 5 milyon insan kayıtdışı çalışırken, asgari ücret 80 milyon olarak belirlenebilmektedir" dedi.
'Köklü demokratikleşme'
Köklü bir demokratikleşmeye ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Tokmak, başta 12 Eylül Anayasası olmak üzere, hak ve özgürlüklerin kullanılmasını engelleyen bütün yasa ve düzenlemelerin demokratikleşme doğrultusunda ele alınmasını istedi. "Yıllardır acı, gözyaşı ve kanla örülmüş çatışma ortamının sona ermesi, Kürt sorununda demokratik çözümlerin yaşama geçirilmesi konusunda önemli olanaklar sağlamaktadır" diyen Tokmak, çocuk işçiliğin sona erdirilmesi ve kadınlara yönelik ayrımcılığın ortadan kaldırılması için de mücadelenin sürdüğünü ifade etti.
1 Mayıs sürecinde medyayı emekçilerin yanında görmek istediklerini söyleyen Tokmak, "Medyanın 1 Mayıs'a 'olay' beklentisiyle değil, gerçek içeriğine uygun olarak yaklaşmasını ve dile getirilen talepler öne çıkarmasını bekliyoruz" dedi.
Bu yıl 1 Mayıs'ın ana temasının "Sermayenin küresel saldırılarına karşı gücümüz birliğimizdir" olacağını söyleyen Tokmak, "2000 yılı 1 Mayısı'nı ülkenin her yerinde yüzbinlerin katılımıyla kutlayacağız" dedi. Tüm emekçileri 1 Mayıs'a katılmaya çağıran Tokmak, sözlerini şöyle tamamladı: "Olumsuzlukların emekçilerin birliğiyle aşılabileceğine inanıyoruz. Bu 1 Mayıs'ta bütün dünyadaki diğer emek ve demokrasi güçleriyle birlikte "Gücümüz birliğimizdir" olgusunu göstereceğiz. Bütün işçileri, kamu emekçilerini, işsizleri, emeklileri, kadınları, gençleri, yani emek ve demokrasiden yana bütün güçleri 2000 yılı 1 Mayıs kutlamalarına katılmaya çağırıyoruz."
ÖNCEKİ HABER

Sessiz ve derinden

SONRAKİ HABER

İdam cezaları arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...