18 Nisan 2000 21:00

IMF'de eski tas, eski hamam

ABD'nin Washington kentinde yapılan IMF-Dünya Bankası toplantıları sona erdi.

Paylaş
IMF'de eski tas, eski hamam
Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF)'nun büyük protestolara sahne olan ilkbahar toplantıları sona erdi. Gösterilere biber gazı ve copla saldıran polis, toplam 1300 kişiyi gözaltına aldı. Eleştirilere maruz kalan Washington Polis Müdürü Charles Ramsey, "Polis, gösteriler sırasında büyük bir disiplin gösterdi" diye konuştu ve göz yaşartıcı gaz atılmasının yanlışlık olduğunu savundu. Tüm bu uygulamalara rağmen, ABD'nin başkentinde buluşan binlerce insan, kapitalizmin insana ve çevreye yönelik saldırılarını protesto etti.
'Reform' yok
IMF'nin yeniden yapılandırılmasının adımlarından biri olarak nitelenen toplantı, sermaye açısından da büyük önem taşıyordu. Ancak beklenenin aksine, zirveden IMF için yapısal değişiklikler kararları çıkmadı. Yoksul ülkelere yardım ve borçların silinmesi vaatlerinin de boş çıktığı görüldü. Toplantıların önemli bir gündemi olan mali krizler konusunda ise IMF'in yaklaşımında bir değişiklik olmadı. Mali krizlere 'önlemde' üzerinde anlaşılan tek nokta, piyasaların daha yakından gözlemlenmesi oldu. Toplantı öncesinde, mali piyasalardaki aşırı spekülasyonların denetim altına alınması için çeşitli önlemlerin görüşülmesi ve karara bağlanması yönünde görüşler ağır basıyordu. Böylece G-7 diye tanımlanan zengin ülkelerin, yoksul ve 'gelişmekte olan' ülkelere verilecek krediler konusundaki reform talepleri de somut bir karşılık bulamadı.
Hükümete IMF'den övgü
IMF Başkan Vekili Stanley Fischer, Türkiye'nin, uyguladığı ekonomik programın "olumlu sonuçlarını" almaya başladığını ve almaya devam edeceğini savundu. Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn da, Türkiye'nin ekonomik politikasını desteklediğini, bu amaçla mayıs ayında Türkiye'ye geleceğini söyledi. Wolfensohn, Türkiye'nin kararlı şekilde yapısal önlemler aldığını, bu önlemlerin mutlaka sürdürülmesi gerektiğini ileri sürdü.
Toplantılarda Türkiye'yi temsil eden Devlet Bakanı Recep Önal da görüşmelerin "olumlu" geçtiğini savundu. Önal, Türkiye Büyükelçiliği'nde düzenlediği basın toplantısında, Dünya Bankası Başkanı James Wolfenhson, Başkan Yardımcısı Johannes Linn ve IMF Başkan Vekili Stanley Fischer ile görüşmeler yaptığını, bütün görüşmelerde olumlu ifadelerle karşılaştığını söyledi. Önal, ABD Hazine Bakanı Summers ile görüşmesinde ABD Hazine Bakanı'nın Türkiye'nin ekonomik programını gayet yakından izlediğini ifade ettiğini kaydetti.
Washington'daki temaslarında daha önce programladıkları tüm ziyaretleri gerçekleştirdiklerini belirten Önal, tüm yetkililerin Türkiye'nin ekonomik politikasını aynı şekilde sürdürmesi dileğinde bulunduklarını bildirdi. Önal, programın derecelendirme notuna önem verdiklerini, bu program çerçevesinde özellikle vergi ve özelleştirme gelirlerinin artırılması için çaba sarf ettiklerini, bunda da başarılı olduklarını ifade etti.
Devlet Bakanı Önal, yapılması gereken yapısal reformların hızlandırılması için Türkiye'ye döner dönmez gayretlerini artıracaklarını söyledi. Bakan Önal, 7.6 milyar dolarlık özelleştirme hedefinin yüzde 33'lük bölümünün şimdiden gerçekleştirildiğini, bu hızla devam edilmesi durumunda özelleştirme gelirlerinin 10 milyar dolara ulaşabileceğini vurguladı. Devlet Bakanı Önal, programın aynen devam ettirilmesi durumunda enflasyonun 3 yıldan önce tek haneye inebileceğini de hatırlattı.
ÖNCEKİ HABER

Duvarların dışında bir kadın buluşması

SONRAKİ HABER

Yerel seçimler İtalya'yı karıştırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...