17 Nisan 2000 21:00

Duvarların dışında bir kadın buluşması

Güngören'de, EMEP İlçe Örgütü Kadın Komisyonu tarafından kadınları evlerinin dışında buluşturan bir toplantı yapıldı.

Paylaş

Rojda İldan

EMEP Güngören İlçe Örgütü Kadın Komisyonu, çalışmasına, kadınları evlerinin duvarlarının dışında buluşturan yemekli bir toplantıyla başladı. Önceki gün düzenlenen etkinlikte kadınlar türkü söyledi, halay çekti, şiir okudu. Aylardır firesiz sürdürülen Kimya Teknik grevinin tek kadın direnişçisi Sevda Büyükkeskin, Merter'den kadın tekstil işçilerinin ve Şair Gülsüm Cengiz'in de katıldığı etkinlik, Kadın Komisyonu Başkanı Sakine Kırteke tarafından büyük adımların başlangıcı olarak nitelendiriliyor.
EMEP Güngören İlçe Örgütü Kadın Komisyonu, ilçelerindeki kadınları önceki gün düzenlediği yemekli bir toplantıyla bir araya getirdi. Mutfağında kadınların olduğu bir lokantada yapılan etkinlik, EMEP Güngören İlçe Başkanı Hatice Görgü'nün konuşmasıyla başladı. Görgü, "Zamlardan, eğitimin, sağlığın özelleştirilmesinden en çok biz emekçi kadınlar etkilenmiyor muyuz? 15 yaşındaki kızlarımızı konfeksiyonlarda çalıştırırken üzülmüyor muyuz?" dediği konuşmasında, kadınların politikayı evlerinin dışında, örgütlü bir şekilde yapmaları gerektiğini söylüyor: Görgü, bunun için de kadınları, emekçiye gücünü birleştirmesi çağrısında bulunan EMEP'e çağırıyordu. Hep birlikte söylenen türküler ve Şair Gülsüm Cengiz'in şiirleriyle devam eden toplantının son konuşmacısı Kimya Teknik grevcilerinden Sevda Büyükkeskin'di. Büyükkeskin, bu grevin tek kadın direnişçisi olmaktan mutluluk duyduğunu belirttiği konuşmasında, "Direnişimizin karşılığını alacağımıza inanıyorum" diyordu. Bu konuşma sonrasındaysa kadınlar, hep bir ağızdan Kimya Teknik grevine geniş katılımlı destek ziyaretinde bulunacakları sözünü verdiler. Halayların çekildiği toplantı, kadınların işyerlerinden, çeyizlerinden getirdikleri hediyelerin dağıtıldığı bir çekilişle sona erdi.
Toplantı boyunca masaları tek tek dolaşarak notlar alan EMEP Güngören İlçe Örgütü Kadın Komisyonu Başkanı Sakine Kırteke, katılımcı kadınlara tek tek toplantıyı nasıl bulduklarını ve gelecekte neler yapılmasını istediklerini soruyordu. Sakine Kırteke'nin kadınlara sorduğu bu soruları biz ona sorduk. Kırteke bize, toplantıyı nasıl bulduğunu ve gelecekte neler yapmayı planladıklarını anlattı.
Katılımın istedikleri gibi olmadığını, ama ilk adım olması açısından önemli olduğunu söyleyen Kırteke,komisyonun partinin mart ayında tamamlanan 2. kongre sürecinin ardından kurulduğunu ve kadınların yapılan çalışmalarda seslerini bulabildiği oranda adım adım gelişeceğine inandığını belirtiyor. Kırteke, çalışmalarının günlük ve yerel sorunlar üzerinden yürüyeceğini ifade ediyor.
'Kadınların öncü olmasını istiyoruz'
Kırteke, toplantıdaki erkeklerin sayısının iki elin parmaklarını geçmeyecek kadar az olduğunu söylemeden önce ise gülüyor. Bunu kasıtlı olarak yapmadıklarını söyleyen Kırteke, "Kadınların öncü olmasını istiyoruz. Bugün kadınlar burada. Yarın 1 Mayıs'a eşlerini bu sefer onlar çağırsın" diyor ve ekliyor: "Tabii ki biz kadın ve erkek arasında ayrım yapmıyoruz. Onlarla kol kola mücadele ediyoruz." Taleplerinin her semte göre belirleneceğini söyleyen Kırteke, çalışmalarında önceliği kadın olmaktan kaynaklı sorunların alacağını belirtiyor. Kadınların sanıldığının aksine politikaya duyarsız olmadığını belirten Kırteke, küçük bir adımın sonunda büyük şeyleri başarabileceklerini bildiklerini belirtiyor.

ÖNCEKİ HABER

Sümerbank işçileri 1 Mayıs'a hazır

SONRAKİ HABER

IMF'de eski tas, eski hamam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...