17 Nisan 2000 21:00

GSM'de 2. ihale yapılamadı

GSM 1800 şebekesi kurulması için açılan 2. lisans ihalesinde, açık artırmaya katılmaya hak kazanan 4 konsorsiyumun temsilcileri de, ihaleden çekildi.

Paylaş
GSM'de 2. ihale yapılamadı
GSM 1800 lisans satışı için düzenlenen ihalede teklif veren 4 konsorsiyumun temsilcileri, "ortaya çıkan yüksek fiyatı" ve "ekonomik olmadığı" gerekçesiyle ihaleye katılmayacaklarını açıkladılar.
Ulaştırma Bakanlığı DLH Salonu'nda saat 14.00'te açılan toplantıda, İhale Komisyonu Başkanı Haberleşme Genel Müdür Vekili Hasan Tekeli, ihalenin pazarlık usulü, açık artırmayla yapılacağını hatırlattı. Komisyon Sözcüsü Avukat Metin Yılmaz'ın başkanlığında yapılan ihalede, teklif veren konsorsiyumlara, başvuru sırasına göre, açık artırmaya katılmayı kabul edip etmedikleri soruldu. Metin Yılmaz, açıklık ve şeffaflığa verdikleri önem nedeniyle katılımcıları noter huzurunda tespit etti.
Yılmaz, daha sonra konsorsiyum temsilcilerine tek tek açık artırmaya katılıp katılmayacaklarını sordu. Genpa önderliğinde oluşturulan konsorsiyumun temsilcisi İsmail Tuncay Oktay, yabancı ortaklarının ilk ihalede ortaya çıkan fiyat üzerindeki değerlendirmesinin henüz devam ettiğini belirterek, gerekli izinleri henüz alamadıklarını, ancak Türk girişimci grubu olarak ihaleye katılmayı istediklerini söyledi. Oktay, takdirin komisyonda olduğunu belirtti. Komisyon Sözcüsü Yılmaz, ihaleyi şartnameye göre sürdürdüklerini belirterek, bu talebin karşılanmasının mümkün olmadığını söyledi. Bunun üzerine Genpa konsorsiyumu temsilcisi Oktay, ihaleye katılmayacaklarını bildirdi.
Diğer üç konsorsiyumun temsilcileri de açık artırmaya katılmayacaklarını beyan ettiler. Doğan Holding-Doğuş Holding-Sabancı Holding-İspanya Telefonica; Genpa-Atlas Yapı-Atlas Finans-Norveç Telenor Mobile Communications-Demirbank; Fiba Holding-Süzer Holding-Finansbank-Nurol Holding-Fransız Telecom-Kentbank ve Koçtel Telekomünikasyon Hizmetleri AŞ-SBC Communications Inc. konsorsiyumları GSM 1800 2. lisansının satışı için düzenlenen açık artırmaya katılmaya hak kazandılar, ancak fiyatın yüksekliği nedeniyle ihaleden çekildiler.
Artık bakanlık yetkili
İhale komisyonu, değerlendirme için toplantıya ara verdi. Komisyon sözcüsü Metin Yılmaz, birinci imtiyaz hakkının satışı için düzenlenen ihalenin satışla sonuçlandığını, ancak ikinci imtiyaz hakkının satışı için düzenlenen ihalede 4 yetkili grubun katılmaması nedeniyle ihalenin gerçekleşemediğini söyledi. Yılmaz, dün açık artırmayla ilgili işlemlerin tamamlanmasının ardından yaptığı açıklamada, bundan sonraki karara ita amiri Ulaştırma Bakanlığı'nın yetkili olduğunu söyledi. Sonuçların memlekete hayırlı olmasını dileyerek, katılımcılara teşekkür etti. GSM 1800 1. lisansının imtiyaz hakkı 2 milyar 525 milyon dolara İş Bankası-Telecom İtalia Konsorsiyumu'na satılmıştı. Daha sonra basın toplantısı düzenleyen Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, işadamlarına övgüler dizdi. "İşadamlarının haksız eleştirilere maruz kaldıklarını" savunarak sözlerine başlayan Öksüz, işadamlarından büyük alkış aldı. İhaleyi yapmak zorunda olmadıklarını da söyleyen Öksüz, bu konuda net bir bilgi vermedi.
ÖNCEKİ HABER

Bir sömürge valisi eksik

SONRAKİ HABER

Çocuk İşçiliğe Karşı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...