19 Ağustos 2011 09:29

Gelin, barışı konuşalım

BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, yeniden şiddet sürecine dönülmesinin nedeninin, Başbakan’ın çözüme yönelik somut projesi olmamasına bağladı ve barış çağrısı yaptı.Başbakan ve hükümet yetkililerinin açıklamaları ve MGK bildirisinden sonra açıklama yapan BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş,

Gelin, barışı konuşalım
Paylaş

Başbakan ve hükümet yetkililerinin açıklamaları ve MGK bildirisinden sonra açıklama yapan BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, son yaşananların Silvan olayı ile başlamadığını, seçim öncesinde planlandığına işaret ederek, Başbakan’a, “Sorunu bir haftada çözebileceklerini açıklayan Öcalan'a niye cevap vermedin” diye sordu. Rest çekmediklerini, ancak boyun da eğmeyeceklerini dile getiren Demirtaş, CHP'ye de “Akil Adamlar Komisyonu önerisi arkasında duruyorsa hemen oluşturalım” çağrısında bulundu.

BDP Eş Genel Başkanları Hamit Geylani ve Filiz Koçali, Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, ile milletvekilleri Gültan Kışanak, Sebahat Tuncel ve Sırrı Süreyya Önder son gelişmelere ilişkin BDP İstanbul İl binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda BDP adına açıklamayı, Grup Başkanı Selahattin Demirtaş yaptı.

“Şu saatten sonra yaşanacak her ölümden hükümet ve devlet değil Başbakan'ın kendisi sorumludur” diyerek konuşmasına başlayan Selahattin Demirtaş, yaşananları doğru değerlendirmek gerektiğini, doğru değerlendirilmediği takdirde, ulaşılacak çözüm perspektiflerinin büyük yanılgı olacağını ve Türk toplumuna zarar vereceğini söyledi.

‘HEP BARIŞA VURGU YAPTIK’

BDP olarak, her konuşmalarında barış söylemine vurgu yaptıklarını belirten Demirtaş, bu söylemin Türkiye’de barış isteyen kamuoyu için önem arz ettiğini belirtti. Çatışmaların yaşanmadığı dönemlerde seslerinin anlaşılmadığını ifade eden Demirtaş, “Birçok aydının ve köşe yazarının tespit ettiği gibi çatışmalar derinleştiği zaman biz bu meseleyi tartışıyoruz” dedi. Ülkede yaşanan bu savaşın ülkenin ve diğer partilerin en önemli gündem olması gerektiğini belirten Demirtaş, toplantının yapıldığı vakitlerde bile ölümlerin ve çatışmaların yaşanıyor olabileceğini söyledi.

Yaşanan çatışmalı ortamda başbakanın, “Sözün bittiği yerdeyiz” açıklamasına karşılık olarak, Demirtaş da, “evet barış için sözün bittiyi yerdeyiz bundan sonra barış için atılacak adımların zamanıdır” dedi. Demirtaş, “Biz bu ülkede barışa ihiyaç var dediğimiz için tutuklanan bir partiyiz”” diyerek bütün baskılara, tutuklamalara ve işkencelere rağmen barışın dilinden vazgeçmediklerini vurguladı.

AKP SAVAŞ POLİTİKASI YÜRÜTÜYOR

AKP’nin savaş söylemlerinin yeni olmadığına dikkati çeken Demirtş, seçim öncesinde de Başbakan’ın “Bu ülkede Kürt sorunu yoktur, PKK sorunu vardır” sözlerini hatırlatarak, başbakanın PKK’nin ateşkesine operasyonlarla karşılık verdiğini ifade etti. AKP’nin Kürt sorununda herhangi çözüm politikasının olmadığını söyleyen Demirtaş, Kürtlere karşı ırkçı ve faşizan bir dil kullanan başbakanın , Silvan olayının kafasındaki projeleri hayata geçirmesine zemin hazırladığı söyledi.

BDP SAVAŞ YANLISI DEĞİLDİR

Çatışmanın sebebi olarak gösterildiklerini söyleyen Demirtaş, Başbakanın kendilerini savaş yanlısı olarak gösterdiğini, medyanın da yaptığı haberlerle buna zemin hazırladığını söyledi. Baştan beri barış ve kardeşlik söylemlerini sıkça tekrarladıklarını ifade eden Demirtaş, barış için eylemler yaptıkları dönemlerde Başbakanın kendilerine hakaret ettiğini hatırlattı. Barış için diyalog ve müzakere çağrılarının başbakan tarafından yanıtsız bırakıldığını söyleyen Demirtaş, “Siz her gün bu ülkede terör var, BDP terörist derseniz şiddet yanlısı taraf siz olursunuz” diye konuştu. Başbakana bir ay önce Abdullah Öcalan tarafından çözüm çağrısı yapılmasına rağmen başbakanın bunu da sonuçsuz bıraktığını söyleyen Demirtaş, halkın kimin savaş kimin barış yanlısı olduğunu doğru tespit etmesi gerektiğini vurguladı. Başbakanın 2.5 yıldır Kürt açılımını konuştuğunu belirten Demirtaş, kimsenin bu açılımın içeriğiyle ilgili bir bilgisi olmdığını, bunun sebebinin ise açılımla ilgili başbakanın elinde herhangi bir dosya olmaması olduğunu ifade etti.

HERKESLE GÖRÜŞÜLMELİ

Hükümetin barış konusunda samimi ise BDP olarak savaşa mahkum olmayarak tehlikenin önüne geçebileceklerinin altını çizen Demirtaş “Hükümet, Genelkurmay, Türkiye kamuoyu, aydınlar derhal yaşanan çatışmalı ortamın bitirilmesi için rol almalı, barışın sağlanması konusunda çaba sarfetmeli. CHP’nin Akil Adamlar Komisyonu’nun arkasında durması gerektiğini belirten Demirtaş, bu komisyonun derhal kurulması ve göreve başlaması gerektiğini söyledi. Başta İmralı olmak üzere herkesle, Türkiye’deki tüm kesimlerle görüşülmesi gerektiğini söyleyen Demirtaş, barışın inşası için adım atmaya hazır olduklarını söyledi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Balcalı’da 72 saatlik oturma eylemi

SONRAKİ HABER

“Savaşa Hayır” diyenler çoğalıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...