16 Nisan 2000 21:00

Urfa'da eğitimcilere sürgün bitmiyor

Urfa'da kamu emekçilerine yönelik sürgünlere bir yenisi daha eklendi. Eğitim-Sen Üyesi Aysun Aldemir, görev yaptığı köyden sürüldü.

Paylaş
Urfa'da eğitimcilere sürgün bitmiyor
Urfa'da kamu emekçilerine yönelik sürgünlere bir yenisi daha eklendi. Eğitim-Sen Üyesi Aysun Aldemir, görev yaptığı Akçakale'nin Uğraklı Köyü'nden Suruç Yatılı İlköğretim Bölge Okulu (YİBO)'na sürüldü. Uğraklı köyünde üç yıldır müdür yetkili öğretmen olarak görev yapan Aysun Aldemir'in sürülme gerekçesi ise, "Okulda görev yapan türbanlı bir öğretmen Hatice Soyupak'ı korumak ve derslere türbanla girdiği halde hakkında herhangi bir işlem yapmamak."
Daha önce Akçakale'de öğretmen olarak görev yapan ve derslere türbanlı girdiği için soruşturma geçiren ve bu soruşturmalar sonucu kınama ve iki kez de maaş kesim cezası alan Hatice Soyupak hakkında işlem yapmadığı gerekçesi ile sürülen Aldemir, sürgün cezasından önce, aynı gerekçe ile kınama cezası almıştı.
Uğraklı'da birleştirilmiş sınıflarda öğretmenlik yapan Aldemir'in, böylesi öğretmen açığının bulunduğu bir okuldan, Suruç YİBO'ya 5. yedek öğretmen olarak atanması hem köylüler hem de Aldemir'in meslekdaşları tarafından tepkiyle karşılandı.
Geçersiz gerekçe
Urfa ve Akçakale Milli Eğitim Müdürlüklerince defalarca cezalandırılan Soyupak hakkında, işlem yapmadığı gerekçesi ile sürülmesine tepki gösteren eğitim emekçileri: "Bu son derece keyfi bir tutumdur. Teftiş kurulu ve milli eğitim bu cezayı başka kaygılarla vermiştir. Arkadaşımızın ceza verme yetkisi yoktur. Çünkü disiplin amirleri müfettişlerdir. Soyupak'ın aldığı cezaların üzerinde bir cezayı Milli Eğitim Disiplin Kurulu verebilir. Ve zaten soruşturmaların da Urfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde sürdüğü bilinmektedir" dediler.
Köy okulunda 5 sınıfı birden okutan Aldemir'in keyfi bir şekilde ihtiyaç olmayan bir yere, hem de dönemin ortasında gönderilmesinin öğrencileri olduğu kadar meslekdaşlarını da mağdur etmek anlamına geldiğini belirten eğitim emekçileri, Aldemir hakkında verilen kararın geri alınması gerektiğini belirttiler.
Konu ile ilgili olarak gazetemize açıklama yapan Eğitim-Sen Urfa Şubesi Başkanı Şeyhmuz Çakırtaş, sürgünlerin sendikal mücadeleye yapılan saldırı olduğunu belirterek, bu uygulamaların hiçbir hukuki dayanağının olmadığını söyledi. "Bu tür uygulamalar hem çalışma barışını bozar hem de öğretmenlerin verimini olumsuz etkiler. Üyelerimize yönelik bu tutuma karşı hukuki yollar dışında, bu haksızlıklara karşı fiili ve meşru mücadelede zemininde örgütlü karşı koyuşumuz sürecektir" dedi.
Mahkemeden keyfiliğe engel
Öten yandan geçen yıl geçirdikleri soruşturmalar sonucunda eylül ayı başında sürgün edilen Eğitim-Sen eski Yönetim Kurulu Üyeleri Şeyhmuz Öztürk ve Ömer Yardımcı, mahkeme kararı ile eski görev yerlerine döndüler. Eğitim emekçileri, mahkemenin vermiş olduğu kararı, milli eğitimin keyfiliğinin kanıtı olarak değerlendirdiler.
Ayrıca, norm kadro uygulaması ile sürülen eğitim emekçileri şimdi bir kez daha sürülüyor. Bu uygulamalar çerçevesinde, Akçakale'den Suruç YİBO'ya sürülen Dilek Doğan 2. bir kez sürgün edilerek Küçük Ağacı Köyü'ne gönderilirken; yine YİBO öğretmenlerinden Arzu Küçükoğlu Harmadan köyüne, Mehtap Pervin Salıkuyu'ya, Nurcan Bozkurt Küçükköprü köyüne, Betül Durmaz Oymakçı'ya ve Zeynep Cindirik Yurtçiçeği köyüne sürüldüler.
ÖNCEKİ HABER

'Türk ve Kürt emekçiler

SONRAKİ HABER

Cep vericileri şehir dışına

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...