16 Nisan 2000 21:00

IMF'cilere polis kalkanı

IMF ve Dünya Bankası politikalarına karşı düzenlenen eylemler, ABD 'demokrasisi'nin gerçek yüzünü de açığa çıkardı.

Paylaş
IMF'cilere polis kalkanı
Uluslararası Para Fonu (IMF)'nun yıllık ilkbahar toplantısı bugün ABD'nin başkenti Washington'da başladı. Dün gerçekleştirilen büyük protesto eylemi öncesinde sokaklarda terör estiren Washington polisi, "Kitlesel tutuklamalar gerçekleştireceğiz" sözünü tutarak, önceki gün 600'den fazla protestocuyu gözaltına aldı. Polis ayrıca, binlerce göstericinin eylem ve etkinliklerinin koordine edildiği Birleşme Merkezi'ni de basarak kapattı.
'Daha çok dünya, daha az banka'
"Küresel Adalet İçin Seferberlik" çatısı altında toplanan yüzlerce kitle örgütü ve sendikaya bağlı işçiler ve gençler, önceki gün başkentte iki ayrı büyük eylem düzenlediler. Beyaz Saray yakınlarında kurulan Birleşme Merkezi önünde düzenlenen ilk yürüyüşe yaklaşık 1000 kişi katıldı. Polis tarafından trafiğe kapatılan ve merkezinde Dünya Bankası binası bulunan 50 blokluk bölgenin dışında yürüyen göstericiler, "IMF ve Dünya Bankası kapatılsın" sloganları attılar. Eylemde taşınan "Kapitalizmi durdurun", "Daha çok dünya, daha az banka" ve "Siyasi tutuklulara özgürlük" dövizleri dikkat çekti. Göstericileri çembere alan polis, "izinsiz eylem yapıldığı" gerekçesiyle saldırıya geçerek, 600'dan fazla kişiyi gözaltına aldı. Gözaltındakilerin çeşitli karakollara dağıtıldığı belirtiliyor.
Önceki günkü ikinci eylem ise, gözaltına alınanların serbest bırakılması talebiyle yapıldı. Başkentin önemli sokaklarını adeta yaya geçişine kapatan polise karşı düzenlenen bu eyleme de 1000 kişi katıldı. Göstericileri çembere alan polisin, gözaltına aldıklarını götürmek amacıyla sokağa iki büyük kamyon sokma girişimi ise başarısızlıkla sonuçlandı. Kamyonların sokağa girişi sırasında kalabalık içinden çıkan Ekonomik Adalet Merkezi Koordinatörü Andres Thomas Conteris, kamyonların önüne fırlayarak onları durdurdu.
Birleşme Merkezi kapatıldı
Aynı gün erken saatlerde ise Birleşme Merkezi polis tarafından basıldı. İtfaiye Müdürlüğü'nün, eylem merkezi haline getirilen eski bir depo hakkında "can güvenliği yok" raporu vermesi üzerine göstericileri "korumak" için merkezi basan yüzlerce polis, içeride bulunan 300 kişiyi zorla dışarı çıkardı. 10 blok ilerideki başka bir binaya yerleşen göstericiler, sokakta bir eylem yaparak polis terörünü protesto etti. Eylemde marşlar söylenirken, bir de sokak tiyatrosu sunuldu. Göstericilerden 21 yaşındaki Molly McCarthy, "Bu bizi durduramaz" diye konuşurken, 29 yaşındaki Antonia Jahasz, "Tüm yiyeceklerimize polis el koydu ve beslememiz gereken binlerce insan var" dedi. Jahasz, içeride protesto eylemlerinde kullandıkları kuklaları yaptıklarını hatırlatarak, "Bu şehirde intihar oranı rekor düzeyde, ama polis kafayı bizim kuklalara takmış" şeklinde konuştu.
'Boş' molotof kokteyli
Silah bulmak için binayı arayan polisler ise, basın karşısında oldukça gülünç duruma düştüler. Polisin "molotofkokteyli" olarak gösterdiği bir plastik soda şişesi, basın mensuplarını güldürdü. "Molotofkokteyli"ni "şahsen bulduğunu" söyleyen polis şefi Terry Gainer, daha sonra çark ederek şişenin soda şişesi olduğunu "kabul etti". Ancak Gainer, şişenin "her an molotofkokteyli yapılabileceğini" söyleyerek, "Boş bir tabanca, yine de tabancadır" diye konuştu. Columbia Bölgesi Polis Müdürü Charles Ramsey de, baskının nedeninin "göstericilerin can güvenliğini korumak" olduğunu iddia etti. Ramsey, "Depoda yangın çıkma olasılığı vardı" iddiasında bulundu.
Küresel Adalet İçin Seferberlik Sözcüsü Adam Eidinger, protestolarının şiddet içermediğini belirterek, merkezlerinin kapatılmasını polis baskısının bir göstergesi olarak niteledi. Beyaz Saray çevresinde abluka
Polisin, IMF ve Dünya Bankası'na karşı protestoları engellemek için aldığı olağanüstü önlemler, Washington sakinlerini de olumsuz etkiledi. Bir süre önce araç trafiğine kapanan Beyaz Saray önündeki cadde, önceki gün yayalara da kapatıldı. Caddeyi saran demir parmaklıkların dışından Beyaz Saray'ın fotoğrafını çekmek için uğraşan turistler, ilginç görüntüler oluşturdular.
Wolfensohn'u uyandırma eylemi
Bu arada, polis baskınından önce, sabahın erken saatlerinde Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn'un lüks evinin önünde toplanan bir grup, DB Başkanı'nı "uyandırdı". 10 ülkeden oluşturulan 20 kişilik gösterici grubu, evin önünde "Uyan Wolfensohn" ve "Uyan Dünya Bankası" sloganları attılar. DB Başkanı'nın uyanmasının ardından, grup içinde yer alan Hindistanlı doktor Vineeta Gupta, kendisine 35 ülkeden 450 kişi tarafından imzalanan bir dilekçe verdi. Dilekçede, Dünya Bankası politikalarının halklar üzerindeki yıkıcı etkileri örneklerle anlatıldı. Sloganlar eşliğinde dilekçeyi okuduktan sonra şoförü tarafından getirilen otomobiline yönelen Wolfensohn, "Günaydın, teşekkürler. Çok erken kalkmışsınız" dedi.
Vineeta Gupta, eylemin ardından yaptığı açıklamada, "DB, ekonomik ve toplumsal bağımsızlığımızı yok ediyor. Banka'yı kapatmanın zamanı geldi" diye konuştu.
Gap önünde çıplak protesto
Ucuz ve güvencesiz işgücü kullanmasıyla tanınan Gap giyim şirketine ait mağazanın önünde ise ilginç bir eylem yapıldı. Lüks Georgetown semtindeki mağazanın önünde, "Gap'tan giyinmektense hiç giyinmeyeceğini" söyleyen genç bir gösterici, üzerindeki tüm elbiseleri çıkararak otlardan yapılmış bir etekle koşmaya başladı. Polisin müdahalesiyle, göstericiye "iç çamaşır giydirildi". Bu arada, 100 kişilik bir gösterici grubundakiler de soyunmaya başladılar. Polisler, bu kişileri de gözaltına aldı.
ÖNCEKİ HABER

Danıştay da Koç'a dokunamadı

SONRAKİ HABER

Göstericilerin mesajları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...