15 Nisan 2000 21:00

Enerjide yetkili Dünya Bankası

Enerji sektörünün yeniden yapılandırılması çalışmalarını yürüten Enerji Bakanlığı, banka yetkililerini yeniden Türkiye'ye çağırdı.

Paylaş
Enerjide yetkili Dünya Bankası
Artık enerjinin tek yetkilisi Dünya Bankası oldu. Enerji alanını ilgilendiren en küçük konuda bile hükümet yetkilileri derhal Dünya Bankası'na başvuruyor ve banka yetkililerinin söylediğini harfiyen yerine getiriyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bu kez de özel santraller arasındaki rekabetin nasıl düzenlenmesini istediğini sormak için Dünya Bankası'nı görüşmelere çağırdı.
Dünya Bankası'nın önerileri doğrultusunda enerji sektörünün yeniden yapılandırılması çalışmalarını yürüten Enerji Bakanlığı, banka yetkililerini yeniden Türkiye'ye çağırdı. Sadece bir uygulayıcı pozisyonuna gelen bakanlık, attığı her adımı Dünya Bankası'nın söylediklerine göre düzenliyor.
Enerji Bakanlığı, hidroelektrik santrallerinin elektrik maliyetlerinin 11-12 cente geldiğini, buna karşın doğalgaz santrallerinin elektrik maliyetinin 4 cent olarak hesaplandığını belirterek bu durumun "rekabet" ortamında sıkıntılara yol açabileceğini belirtiyor. Bu işin çözümü için de Dünya Bankası'nı çağırdı.
Dünya Bankası, Türkiye'nin önünde çok fazla enerji projesi olduğunu belirterek, bunun gerçekleşmesi halinde arz fazlası olacağı gerekçesiyle proje sayısının sınırlandırılmasını istiyor. Banka ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında daha önce sürdürülen görüşmelerde bakanlığın yürüttüğü enerji projeleri üzerinde durulmuştu.
Dünya Bankası, bakanlıktan Yap, İşlet, Devret (YİD) projelerinin, Yap, İşlet (Yİ) şeklinde düzenlenmesini, ayrıca YİD projelerindeki Hazine garantisinin tamamen kaldırılmasını istemişti.
Türkiye'nin 8.3 milyar ton linyit, 1.1 milyar ton taşkömürü, 48.4 milyon ton petrol, 8.8 milyar metreküp doğalgaz, 380 bin ton toryum, 9129 ton tabii uranyum rezervi var. Bu rezervler içinde linyit ve toryum yatakları önem taşıyor. Türkiye'nin yıllık 123.7 milyar kilovatsaat (kwh) hidroelektrik enerji potansiyeli, 124.6 milyar kwh elektrik üretilebilecek 35.2 milyon ton petrol eşdeğeri güneş, karada 50, denizde 150 milyar kwh elektrik üretibilecek rüzgâr enerjisi potansiyeli bulunuyor. Bir diğer ifade ile sadece su, güneş ve rüzgâr potansiyeli 448.3 milyar kwh elektrik üretebilecek potansiyelde.
ÖNCEKİ HABER

KESK: Tepki büyüyor

SONRAKİ HABER

Askeri disiplinle devam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...