15 Nisan 2000 21:00

Washington'da 'karşılama töreni'

Washington'da bir süredir devam eden IMF ve Dünya Bankası karşıtı eylemler, toplam 420 kitle örgütünün katılımıyla bugün ve yarın doruğa ulaşacak.

Paylaş
Washington'da 'karşılama töreni'
Emperyalizmin azgelişmiş ülkeleri köleleştirmek için etkin birer silah olarak kullandığı Dünya Bankası (DB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF)'nun yıllık "ilkbahar toplantıları" bugün başlıyor. IMF yöneticileri, bugün ABD'nin başkenti Washington'daki kuruluş binasında toplanacaklar. DB yönetimi ise, yarın yine Washington'da bir araya gelecek.
420 örgüt katılıyor
Ancak toplantılar, ABD hükümeti açısından önceki yıllardan farklı olarak, sokak eylemlerinin baskısı altında gerçekleştiriliyor. 16 ve 17 Nisan'ı "küreselleşmeye karşı eylem günleri" ilan eden 420 kitle örgütü, sendika ve emek yanlısı parti tarafından oluşturulan Küresel Adalet İçin Seferberlik, her iki zirveye katılacak delegeleri "bizzat karşılamaya" kararlı. 9 Nisan'dan bu yana hazırlık amaçlı eylemler, eğitim toplantıları ve paneller gerçekleştiren yüzlerce örgüt, bugünkü IMF zirvesinin yapılmasını önlemek için hazır görünüyor. Eylemlere destek veren örgütler, IMF için "binlerce kişilik bir karşılama partisi" düzenleyeceklerini ilan ettiler.
Binalar denetim altında
Gözaltı ve tutuklamalara başlayan Washington polis örgütü, eylemleri bastırmak için 3500 kişilik bir güç ayırdı. IMF ve DB merkez binaları, bu kuruluşların 56 yıllık tarihinde ilk kez özel koruma altına alındı ve binalara giriş-çıkışlar yasaklandı.
Çeşitli çevreler, dört ay önce Seattle kentinde düzenlenen dev protestoların devamı olarak görülen bugünkü eylemlere en az 15 bin kişinin katılacağında birleşiyor. Eylemlere katılanlar ise, sayılarının onbinleri bulacağı görüşündeler.
Bugün yapılacak ilk büyük eylem, Beyaz Saray ile George Washington anıtı arasındaki alanda düzenlenecek kitlesel gösteri olacak. Ardından, insan zincirleri oluşturularak IMF binası kuşatılacak. Polis barikatlarının aşılması durumunda, IMF delegeleri binaya sokulmayacak.DB'ye at pisliği
Önceki gün yapılan eylemlerden birinde, bir hayvan hakları örgütüne üye eylemciler, DB merkez binasının kapısına dört ton at pisliği döktüler. Polis, ihtişamlı binanın önünde oluşan pislik tümseğini kordon altına alırken, olayı gerçekleştiren iki kişi gözaltına alındı.
ÖNCEKİ HABER

Çocuk işçiliğine karşı yürüyüş

SONRAKİ HABER

Her yere felaket götürdüler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa