14 Nisan 2000 21:00

Sadece sözleşme hakkı yetmez

KESK Genel Başkanı Siyami Erdem, ısrarlı mücadeleleri sonucu bazı taleplerinin kamu görevlileri sendikaları yasa tasarısında yer aldığını belirterek, kazanımlarının korunmasını ve grev hakkının da verilmesini istedi.

Paylaş
Sadece sözleşme hakkı yetmez
KESK Genel Başkanı Siyami Erdem, kamu emekçilerinin ısrarları sonucunda bazı taleplerinin kamu görevlileri sendikaları yasa tasarısında yer aldığını belirterek, kazanımlarının, yasanın Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülürken de korunmasını ve kamu çalışanlarına grev hakkının da verilmesini istedi.
Erdem, dün yaptığı basın toplantısında, TBMM Sağlık ve Sosyal İşler Komisyonu tarafından görüşülen yasa tasarısıyla ilgili görüşlerini ve ek zam taleplerini dile getirdi. Yasa tasarısında KESK'in önerileri sonucu değişen maddeler olduğunu belirten Erdem, toplu görüşme kavramının, toplusözleşme olarak yasaya girdiğini, tek konfederasyona yetki yerine, işkollarında en fazla üyeye sahip sendikalara yetki verildiğini, Sağlık ve Sosyal Hizmetler işkolunun, Sağlık, Sosyal Hizmetler ve Sosyal Güvenlik olarak değiştirildiğini, şube açmak için 1000 üye barajının ve ceza, infaz kurumları ve askeri işyerlerinde çalışanlara sendika üyesi olma yasağının kaldırıldığını, işyeri temsilcisi seçimi için getirilen işyerinde 51 çalışan olma sayısının yüzde 20'ye ve aidat kesimi için konulan yüzde 10 barajının ise yüzde 5'e düşürüldüğünü belirtti. Aday kamu çalışanlarının sendikaya üye olma yasağının, kamu çalışanlarının yetkili sendikaya dayanışma aidatı ödeme zorunluluğunun da kaldırıldığını dile getiren Erdem, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda da görüşülecek bu kazanımların korunmasını ve grev hakkının da yasada yer almasını istediklerini söyledi.
Ek zam talebi
Ekonominin IMF yönlendirmeleriyle yapılan planlamalar sonucu daha da küçüldüğüne dikkat çekerek, kamu çalışanlarına yapılan yüzde 15'lik zammın ilk üç ayda yüzde 85 oranında geri alındığını dile getiren Erdem, ek zam taleplerinin kabul edilmesini istediklerini belirtti.
Erdem, grevli ve toplusözleşme hakkı istediği için üyelerinin baskı ve sürgünlere maruz kaldığını ifade ederek, 57. hükümet döneminde MHP'li bakanların aracılığı ile sürgünlerin daha da arttığına dikkat çekti. Haber, sağlık ve ulaşım işkolunda sendikalaşmanın engellendiğine ve Türk Kamu-Sen'in önünü açtığına dikkat çeken Erdem, Kamu-Sen'in MHP'nin yan kuruluşu olduğunu söyledi.
Kamu-Sen'e destek, KESK'e engel
Türk Haber-Sen'in, Türk Telekom Genel Müdürlüğü'nden Devlet Memurları Sınavı (DMS)'nı kazanan sendika üyesi personel çocuklarının DMS aday numaralarını, puan durumunu ve tercihlerini istediğini bildiren Erdem, Ulaştırma Bakanlığı'nın Kamu-Sen'i desteklediğini Haber-Sen Genel Başkanı'nı ise sürgüne yolladığını kaydetti. Sağlık işkollarında örgütlenmede, Sağlık Bakanlığı'nın sendika üyelik aidatları ile ilgili olarak yaptığı düzenlemede, Türk Sağlık-Sen'i özel olarak belirttiğini bildiren Erdem, bunun SES aleyhine bir durum yarattığını, hükümetin sendikalar karşısında bağımsız ve eşit olması gerektiğini vurguladı.
DMS sonuçlarının bildirilmesinin Telekom Müdürlüğü'nün görevi olmadığına dikkat çeken Erdem, Kamu-Sen'in grev ve toplusözleşmeli sendika hakkının Anayasa'ya aykırı olduğunu savunduğunu ve yasakçı anlayışla sendikal hakların alınamayacağını belirterek, Kamu-Sen'in kamu çalışanlarını böldüğünü ifade etti. Grevli ve toplusözleşmeli sendika hakkını hükümet ve hükümet gibi davranan yasakçı zihniyetli Kamu-Sen yüzünden alamadıklarını vurgulayan Erdem, adaletli bir ücret, grev ve toplusözleşmeli sendika hakkı için mücadele edeceklerini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

KKTC'de gözler sandıkta

SONRAKİ HABER

Çocuk işçiliğine karşı yürüyüş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...