14 Nisan 2000 21:00

Buluşma başlıyor

İstanbullu sanatseverler için yılın önemli etkinliklerinden olan "19. Uluslararası İstanbul Film Festivali", bugün, ünlü İspanyol yönetmen Pedro Almodovar'ın "Annem Hakkında Her Şey" adlı filmiyle açılacak.

Paylaş
Buluşma başlıyor
İstanbullu sanatseverler için yılın önemli etkinliklerinden olan "19. Uluslararası İstanbul Film Festivali", bugün, ünlü İspanyol yönetmen Pedro Almodovar'ın "Annem Hakkında Her Şey" adlı filmiyle açılacak. Yıllar önce bir grup sinema tutkununun özverili çalışmasıyla başlatılan festival, her yıl daha da gelişirken, bu yılın programında ünlü yönetmenlerin eserlerinden, deneme sineması örneklerine kadar her tür filmin yer aldığı geniş bir yelpaze sunulacak.
Beş kıtadan 180'e yakın filmle yine bir şenliğe dönüşecek festivalde, "Erotik Öyküler", "Kadın Öyküleri" başlıklı ilginç bölümler, "Ustalara Saygı" bölümünde Theo Angelopulos, Süreyya Duru,Takeshi Kitano ve Ken Loach gibi birbirinden önemli yönetmenlerin yapıtları ve Charlie Chaplin'in "Şehir Işıkları" adlı sessiz filminin gösteriminin, hem döneminin nostaljisine uygun olacak, hem deonu görkemli bir gösteriye dönüştürecek şekilde Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşliğinde yapılması, programın geniş ve çok renkli yelpazesi hakkında bir fikir veriyor.
Festivalin önemli bölümlerinden biri de bu yıl "İnsan Hakları" gibi siyasi, sosyal ve aynı zamanda evrensel bir konuyu ele alan "Çağımızın Aynası Sinema" bölümü...
16 filmin gösterileceği bu bölümde, Hollanda'da yaşayan Türk yönetmen Ayfer Ergün'den "Türkiye'nin (Çılgın) Anneleri", Hindistan-Kanada ortak yapımı "Toprak", Güney Afrika'dan "Mandela'nın Şoförlüğünü Yaptığı Adam", Sri Lanka-Japon ortak yapımı"Bir Dolunay Gününde Ölüm", Fransa'dan "Cezayir, Her şeye Rağmen Hayat" gibi, çeşitli ülkelerden filmler izlenebilecek.
"Sanat ve Sanatçı" temalı "Uluslararası Yarışma" bölümünde Türkiye'yi Nuri Bilge Ceylan'ın "Mayıs Sıkıntısı" adlı filminin temsil edeceği 12 film, "Altın Lale" için yarışacak.
Filmleri değerlendirecek jüride ise çeşitli ülkelerden yönetmen, oyuncu ve sinema yazarları bulunacak.
"Ulusal Yarışma" bölümünde de "Sınır", "Mayıs Sıkıntısı", "Üçüncü Sayfa", "Parçalanma", "Salkım Hanım'ın Taneleri", "Gülün Bittiği Yer", "Kara Kentin Çocukları" ve "Fasulye" olmak üzere 8 film yarışacak. Ayrıca, festivalde bu yıldan itibaren, "En İyi Erkek Oyuncu" ve "En İyi Kadın Oyuncu" ödülleri de verilecek. "Halk Ödülü" de festivalin kapanış töreninde, Ulusal ve Uluslararası Yarışma bölümlerinde halkın oylarıyla saptanacak "en iyi" filmlerin yönetmenlerine sunulacak.
ÖNCEKİ HABER

Deprem yıktı, devlet açıkta bıraktı

SONRAKİ HABER

KKTC'de gözler sandıkta

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...