13 Nisan 2000 21:00

Yabancı çıkarması

GSM lisans sözleşmelerine tam bir yabancı çıkarması yapılıyor. Önceki günkü ihalenin Avrupa'nın en büyük telekom devlerinden olan...

Paylaş
Yabancı çıkarması
Uzun süredir gündemde olan üçüncü cep telefonu lisans ihalesi önceki gün yapıldı. Dördüncüsü ise bugün gerçekleştirilecek. İhalede dikkati çeken şey GSM lisansını İtalyan telekomunun alması. Çünkü İtalya'nın telekom şirketi de tıpkı Türk Telekom gibi bir devlet firması ve özelleştirme kapsamında bulunuyor. Ama onlar Türk Telekom gibi hizmetlerini satmak yerine kendisi gidip başka bir ülkenin telekomünikasyon hizmetini satın alıyor. Fransız, Norveç ve Alman telekom firmaları da diğer telekomünikasyon ihalelerine hazırlanıyorlar.
Önceki gün yapılan ihaleyi alan konsorsiyumun ortağı İtalya telekomu dünyanın birçok ülkesinde de telekomünikasyon hizmetlerine talip. Hükümet her ne kadar İş Bankası'nı öne çıkarsa da asıl ihaleyi alan İtalya telekomu oldu. Avrupa'nın en büyük telekom şirketlerinden birisi olarak gösterilen İtalya telekomu bu alanda tekelleşme yolunda hızla ilerliyor. Üstelik şirket tıpkı Türk Telekom gibi bir devlet firması ve özelleştirme kapsamında bulunuyor. Ama kendi hizmetlerini başka bir ülkenin telekom firmasına satmıyor. Buna karşın Türk Telekom hizmetlerini bir başka devletin tekeline terk ediyor.
Son yıllarda dünyada tekelleşme eğilimlerinin telekomünikasyon hizmetinde yoğunlaştığı dikkate alınırsa, önceki günkü ihale ile Türkiye'nin stratejik ve vazgeçilmez bir hizmetinin adeta tekellere hediye edildiği açıkça görülüyor.
'İhaleyi ucuza kapattık'
Diğer yandan hükümet ihaleyi rekor bir fiyatla verdiklerini söylüyor. Ancak dün İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, yaptığı bir açıklamasında, ihaleyi ucuza kapattıklarını itiraf etti. Özince dünyada Türkiye'den daha küçük olan pazarlarda dahi bu fiyata GSM ihalesi almanın mümkün olmadığını söyledi. Buna karşın 65 milyon nüfuslu ve cep telefonu pazarının bu denli kârlı olduğu Türkiye'de ihalenin nispeten ucuza alındığını belirtti.
Nitekim daha önce Turkcell ve Telsim'e verilen ihale de oldukça ucuza kapatılmıştı. 800 bin abone üzerinden yapılan sözleşmeler 500 milyon dolara bağlanırken, bir yıl içinde her iki şirketin kârı da bunun çok üzerinde gerçekleşti ve abone sayısı toplam 8.5 milyon kişiye ulaştı.
ÖNCEKİ HABER

Zimbabve parlamentosu feshedildi

SONRAKİ HABER

'Kızılay, 45 saniyede bitti'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...