13 Nisan 2000 21:00

Start II bugün oylanıyor

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma, yıllardır ABD ve Rusya arasında tartışma konusu olan Start II isimli silah indirim anlaşmasını...

Paylaş
Start II bugün oylanıyor
Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma, yıllardır ABD ve Rusya arasında tartışma konusu olan Start II isimli silah indirim anlaşmasını onaylamaya hazırlanıyor. Ülkede geçtiğimiz yıl aralık ayında yapılan parlamento seçimlerinde iktidara daha yakın bir biçimde yapılanan Duma, stratejik silahların sınırlandırılmasını öngören, 1993 tarihli ABD-Rus antlaşması Start II'yi gündemine aldı. Duma'nın dünkü kapalı oturumunda Dışişleri ve Savunma bakanlarından, antlaşmanın neden onaylanması gerektiğini dinleyen milletvekilleri, bugün onay oylaması yapacaklar. Antlaşma, beş yıl önce onay için kendisine sevk edildiği halde, Komünist Partisi'nin ve ona yakın grupların ağırlıkta olmaları nedeniyle ret kararı veren Duma'nın, Komünist Partisi'nin yeni seçimden zayıflayarak çıkmaları nedeniyle bu kez onay verme ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor. Yapılan hesaplara göre, Komünist Parti, Tarımcılar grubu ve Vladimir Jirinovski'nin grubunun da ret oyları, 160-170'i aşamayacak. 450 sandalyeli Duma'da antlaşmanın onayı için 226 oy yeterli iken, beklenen oy en az 260-270 dolayında.
Putin'in tavrı sert
Antlaşmanın yürürlüğe girmesine karşı olanlar, antlaşmanın uygulanması halinde Rusya'nın nükleer gücünün zayıflayacağını, dünya politikasında kozlarının azalacağını belirtiyorlar. Bu görüşe, Devlet Başkanı Vladimir Putin iktidarı karşı çıkıyor. Putin hafta başında yaptığı açıklamada, "Start II'nin yürürlüğe girmesi dahil Rusya'nın uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesinin, ülkenin dış politikada elini güçlendireceğini, hücum konumuna geçme fırsatının doğacağını" söylemişti.
Rusya'nın savunmasının temel gücünü stratejik nükleer silahların oluşturduğunu belirten iktidar, Kosova'daki savaş sırasında NATO ile zaman zaman karşı karşıya gelen, Priştine Havaalanı'nı NATO'yu atlatarak ele geçiren Rus generaller bile, antlaşmanın bir an önce onaylanmasının Rusya'nın çıkarlarına uygun olacağını belirtiyorlar. Priştine Havaalanı'nın ele geçirilmesinin mimarı olan Rusya Savunma Bakanlığı Uluslararası Askeri İşbirliği Dairesi Başkanı General Leonid İvaşov, dün yaptığı açıklamada, ''Antlaşmanın onaylanması ulusal çıkarlarımıza uygundur'' dedi. İvaşov, anlaşmanın onaylanması halinde ABD ulusal füze savunma sistemini geliştirirse ve 1972 tarihli, füze savunma silahlarının sınırlandırılmasını öngören Anti Balislik Füze (ABM) Antlaşması'nı ihlal ederse, Start II'nin de yürürlüğe girmeyeceğini söyledi.
İzvestiya: 'Para yok'
Putin ve İvaşov, anlaşma ile ilgili olarak Rusya'nın buna mecbur olduğu temasını işlemediler, ülkenin kozlarının artacağından hareket ettiler, ancak Rusya'da, "Anlaşmayı uygulamaya mecburuz" diyenler de bulunuyor. İzvestiya gazetesinde dün yer alan yorumda, "Anlaşma ister onaylansın, ister onaylanmasın, Rusya gelecek yıllarda nükleer başlık sayısını zaten, bu antlaşmada öngörülen 3500 limitinin altına düşürmek zorunda kalacak. Çünkü nükleer silahların bakımı, ömürlerinin uzatılması veya eskilerinin yerine yenilerinin konması için para yok. Bu nedenle Duma'dan çıkacak karar ne olursa olsun, Rusya'nın nükleer başlık sayısı zaten gelecek yıllarda 1000-1500'e düşürülmek zorunda kalınacak. Dolayısıyla zaman aleyhimize işliyor'' denildi.
İnterfaks'a bir açıklama yapan Rusya Stratejik Füze Güçleri komutanı Orgeneral Vladimir Yakovlev de, "Anlaşmanın uygulanacağı 2007 yılında bizim çok başlıklı RS-20 ve RS-18 tip kıtalar arası füzelerimiz zaten ömürlerini dolduracak. Bunları ortadan kaldırmak zorunda kalacağız" dedi. The Moscow Times gazetesinde bugün yer alan yorumda da, Rusya'nın ömrü dolan kıtalar arası füzeler yerine koymayı planladığı Topol-M tipi yeni füzelerin üretimini, bütçe olanaksızlıkları nedeni ile açığı kapatacak düzeyde gerçekleştiremediği belirtildi. Yazıda, ''Rusya yılda ancak 10 Topol-M füzesi üretebilir. Bu da ömrü dolan füzelerin açığını kapatamaz. Dolayısıyla Start II onaylansa da onaylanmasa da, kıtalar arası füzelerin sayısı zaten düşmek zorunda" denildi. Rusya, Start II'yi geciktirerek zaten indirmek zorunda kaldığı stratejik nükleer silah sayısını azaltacak ve ABD'nin ''Yıldız Savaşları'' projesi olarak adlandırılan füze sistemini kurmasının önüne geçmek konusunda da bir koz elde edecek.
ÖNCEKİ HABER

Bakanlık emriyle depremzede sokağa!

SONRAKİ HABER

Yunanistan'da yeni kabine açıklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...