12 Nisan 2000 21:00

Çiğli Organize işçileri

   1 Mayıs için toplandı

Paylaş
Çiğli Organize işçileri 1 Mayıs için toplandı
1 Mayıs'ın yaklaşması ile birlikte sanayi bölgelerindeki işçiler de alanlara hazırlanmaya başladı. Emeğin Partisi (EMEP) Çiğli İlçe Binası'nda bir araya gelen Çiğli Organize Sanayi Sitesi işçileri, fabrikalarındaki sorunları anlatarak bunları 1 Mayıs alanına nasıl taşıyacaklarını tartıştılar.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Emeğin Partisi Çiğli İlçe Başkanı Ali Ertik, emekçilere yönelik saldırıların pervazsızca sürdüğünü belirterek saldırılara karşı her alanda örgütlenmek gerektiğini söyledi.
EMEP İlçe Başkanı Ertik'ten sonra söz alan çeşitli fabrikalardan işçiler, işyerlerinde yaşadıkları sorunları anlattılar. Tepki gösterilmezse hak alma şansının olamayacağını söyleyen Gülistan adlı tekstil işçisi, hafta mesaiye kalmadıkları için çalışma saatlerinin düzensiz bir şekilde değiştirildiğini anlattı.
İşçiler sorunlarını anlattı
Ali adlı metal işçisi ise haziran ayında işyerindeki diğer işçilerle birlikte toplu bir şekilde patronun karşısına çıkarak zam talebinde bulunacaklarını ifade etti. Saf Plastik Fabrikası'nda çalışan Bülent adlı işçi de "Patron istediği zaman zam veriyor. İstemediği zaman vermiyordu. Biz de sendikalaşmaya karar verdik. 3-5 arkadaşla çalışmaya başladık. Önce güvenilir insanlarla konuşuldu. Sonra iş yerinde güçlü bir örgütlülük yaratıldı. Patron yetki almadan bunu duydu. Ama bir şey yapamadı. İşçiysen sağı solu karıştırmayacaksın ekmek davası herkesi birleştirir" sözleriyle verdikleri sendikalaşma mücadelesini anlattı.
Saf Plastik Fabrikası'nda sendikalaşma mücadelesi verirken işten atılan Hüseyin adlı işçi ise işyerinde yürütülen sendikal çalışmalarda arkadaşların kendilerine güvenmeleri gerektiğini söyledi. Yine Saf Plastik işçilerinden Zakir adlı işçio de işyerlerinde taşeron firmaların bulunduğunu ve bunun bölünmelere yol açtığına dikkat çekti. Zakir adlı işçi bir daha ki toplantıya daha fazla işçi getireceklerini söyledi.
İşyeri komiteleri
Toplantının ikinci bölümünde ise 1 Mayıs tartışıldı. 1 Mayıs'ın tarihçesi ve önemi hakkında bilgi veren EMEP İzmir İl Yöneticisi ve Çiğli Organize Sanayi işçisi Hakkı Tali, 1 Mayıs'ın işçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olduğunu ve tüm dünyada bedel ödenerek kazanıldığını söyledi.
1 Mayıs'la ilgili olarak düşencelerini dile getiren Organize Sanayi işçiler ise 1 Mayıs'ın özüne uygun olarak alanlarda kutlanması için fabrikalarda toplantıların yapılmasını ve işyeri komitelerinin oluşturulmasını kararlaştırdılar.
İşçiler, 23 Nisan Pazar günü sanayi sitesindeki işçilerle birlik ve dayanışma gezisi yapılması kararı da aldılar.
ÖNCEKİ HABER

Çiller, köşke milletvekili istiyor

SONRAKİ HABER

Bakanlık emriyle depremzede sokağa!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...