12 Nisan 2000 21:00

Çiller, köşke milletvekili istiyor

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, cumhurbaşkanlığı için Meclis içinden bir isim üzerinde uzlaşmaktan yana olduklarını kaydetti.

Paylaş
Çiller, köşke milletvekili istiyor
DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, cumhurbaşkanlığı seçiminde "nitelikli bir uzlaşma" istediklerini ifade ederek, Meclis içinden bir kişinin köşke çıkmasını istediklerini söyledi.
DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, partisinin TBMM Grup toplantısında yaptığı konuşmada, cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin anayasa değişikliği teklifinin geçen hafta Meclis Genel Kurulu'nda reddedildiğini hatırlatarak, "Çıkan sonucu bugün hepimiz saygıyla karşılamak durumundayız" diye konuştu. Çiller, son iki cumhurbaşkanlığı seçiminde olduğu gibi siyasetin sistemi krize sokmadan bu meseleyi çözmesi gerektiğini kaydederek, atak, cesur, kişilikli, milli, manevi değerlere sahip ve büyük Türkiye'yi temsil edebilecek bir cumhurbaşkanı seçilmesi gerektiğini söyledi.
Cumhurbaşkanlığı seçiminin "o gitsin bu gelsin" ya da "biri gelsin de kim gelirse gelsin" diyerek geçiştirilecek bir mesele olmadığını da anlatan Çiller, "cumhurbaşkanlığı makamı, oldu bittiye getirilecek bir kurum olarak da görülemez" dedi.
Bütün siyasi partilerin cumhurbaşkanlığı seçiminde önemli bir sınav vereceğini, burada kaydedilecek isabet veya isabetsizliğin, Türkiye'nin yeni yüzyıla avantajlı ya da dezavantajlı girmesine yol açabileceğini söyleyen Çiller, şöyle devam etti: "Türkiye'de bu makamı hakkıyla dolduracak bir rical sıkıntısı yoktur. Esas olan, arkasında halk desteği bulunan ve 'işte bu benim cumhurbaşkanımdır' denebilecek bir kişiyi bulup çıkarabilmektir."
"Elbette uzlaşacağız. Elbette uzlaşmacıyız. Bizim aradığımız şey nitelikli bir uzlaşmadır" diyen Çiller, lokal uzlaşmaların cumhurbaşkanlığı makamını yaralayacağını düşündüklerini de kaydetti. TBMM'nin, milletin iradesini temsil eden en üst kurum olduğunu savunan Çiller, "Böyle bir seçimin Meclis içinde oluşması, demokratik çizgimiz ve DYP'nin ortaya koyduğu ilkeler açısından da geçerli olur. 'Bu meclisin içinden kimse çıkamaz' demek, 'milletin iradesini ve milli egemenliği en üst biçimde temsil eden bir kurumdan hiç kimse buna layık değildir' demekle eş anlamlı hale gelir ki, bunu milletvekillerimizin içine sindirmesi bir yana, milletimizin demokratik şuuruyla bağdaştırılması da mümkün değildir. Bütün bunların içerisinde DYP sağduyulu hareket edecektir" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Mektupla gelen şiirler...

SONRAKİ HABER

Çiğli Organize işçileri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...