12 Nisan 2000 21:00

Sopa senfonisi...

Öğrencilerine 'beyinlerini geliştirmek' amacı ile Mozart ve Beethoven dinletmek isteyen öğretmen öğrencilerin istememesi üzerine, dayak ve küfüre başvurdu.

Paylaş
Sopa senfonisi...
Suzan Aykaç
Gazi Mahallesi'nde bulunan Şair Abay Kunanbay Lisesi üçüncü sınıf öğrencilerinden Ümit Topaktaş ve Cengiz Kemer "örgün eğitimin dışına çıkmak" gerekçesiyle okuldan uzaklaştırıldılar. Topaktaş'ın 5, Kemer'in ise 3 gün okuldan uzaklaştırma cezası aldığı olaylar şöyle gelişti: Müzik öğretmeni Orkun Araboğlu, derste öğrencilere Bethoven ve Mozart dinletmek isteyince öğrenciler itiraz etti.
Bu müzikleri dinlemek istemediklerini belirten öğrenciler, dayak ve küfürle karşılaştı. Dayak yiyen arkadaşını kurtarmak için müdahele eden Ümit Topaktaş ve Cengiz Kemer, dersin gidişatını bozdukları gerekçesiyle öğretmen tarafından Disiplin Kurulu'na verildi.
Öğretmen herşeyi yapar
Mozart dinlemek istemedikleri için öğretmen tarafından hakarete uğrayıp disipline verilen öğrenciler, müdürün odasına çağrılarak burada da tehdit ve hakaretlerle karşılaştılar. "Sizi duvara yapıştırırım, öğretmen her zaman haklıdır" gibi açıklamalar da bulunan müdür, müzik öğretmeni Orkun Araboğlu'nun küfürlü bir ortamda yetiştiğini ve yaptığı herşeye katlanmak zorunda olduklarını ifade etti. Öğrencilerin konuşmasına ve kendilerini savunmalarına bile fırsat vermedi. Daha sonra okul tarafından öğrencilerin velilerinin okula gelmesi istendi. Ümit Topaktaş'ın velisi olarak okula gelen ablası Semra Topaktaş'a kardeşinin örgün eğitimin dışına çıktığı ifade eden okul müdürü, veliye kardeşinin öğretmene karşı çıktığını, öğretmen ne yaparsa yapsın, küfretse bile öğretmene karşı çıkılmaması gerektiği ifade etti. Öğrencilere küfürle eğitim verilemeyeceğini ve bu şekilde davranma haklarının olmadığını belirten abla Semra Topaktaş kardeşinin yanlış birşey yapmadığı konusunda ısrar ederken; müdür, öğretmenin suçunu kabul ettiğini fakat hoşgörülü olmalarını istedi. Ancak veli öğrencilere hoşgörülü davranmayanlara, kendilerinin de hoşgörü gösteremeyeceklerini belirterek, kardeşinin suçlu olmadığını kendisi aynı durumda olsa kendisinin de aynı şeyi yapacağını söyleyip, kardeşini savundu.
Zorla belge imzalatılmaya çalışıldı
Abla Semra Topaktaş'tan "Benim kardeşim suçludur, özür diliyor affedilmesini istiyorum. Okulda herhangi bir suç işlediği taktirde savunması alınmadan okuldan atılmasını kabul ediyorum" şeklinde bir belge imzalanması istenir. Ancak abla kardeşinin suçlu olduğunu kabul etmeyerek bu belgeyi imzalamadı. Ümit Topaktaş okul tuvaletinde sigara içtikleri gerekçesiyle müdüriyete götürüldüklerini ve bu olaylarla suçlandıklarını, kesinlikle disiplin cezasını haketmediğini ifade ediyor. Müzik dersinde sürekli öğretmenin hakaretlerine maruz kaldıklarını belirten Ümit, öğretmenin daha önce de bir öğrencinin kolunda flüt kırdığını belirterek, kendilerine "Sizin beyniniz gelişmemiş, onun için bu müzikleri dinletiyorum" dediğini ifade etti. Kendilerinin sınıftan çıkarılarak, iki arkadaşlarından şikayetçi olup olmadıkları sorulan sınıf arkadaşları ise şikayetçi olmadıklarını ve ikisinin de suçsuz olduklarını ifade etmiş ancak bu da disiplin cezası almalarını engelleyememiş.
Okulda grup halinde dolaşmak yasak
Okul yönetiminin öğrencilere sürekli baskı uyguladığını belirten öğrenciler, okulda öğretmenlerin sürekli ellerinde sopalarla dolaştıklarını, okulda bazı öğrencilere ayrıcalık tanındığını ifade ederek okulda öğrencilerin gurup halinde dolaşmasının bile yasak olduğunu anlattılar.
Kendisiyle görüşme talebinde bulunduğumuz müzik öğretmeni Orkun Araboğlu kendisinin haklı olduğunu ve söyleyecek hiçbir şeyinin olmadığını söyleyerek görüşme talebimizi reddetti.
Görüştüğümüz öğrencilerden Ümit Topaktaş gazetemizle görüştüğü için okul müdürünün kendisini okul hayatını bitirmekle tehdit ettiğini ve okulun etrafında dolaşmasını engellemek için polisin okulu ablukaya aldığını ifade etti.
ÖNCEKİ HABER

Cepte soygun ihalesi tamam

SONRAKİ HABER

Üniversitelerin cep vericisi sorumsuzluğu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...