12 Nisan 2000 21:00

İsmail Cem memnun döndü

Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Türkiye-Avrupa Birliği Ortaklık Konseyi toplantısından döndü. Cem, toplantıda 'beklediğinden iyi bir hava' olduğunu belirtti.

Paylaş
İsmail Cem memnun döndü
Lüksemburg'da yapılan Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Ortaklık Konseyi toplantısına katılan Dışişleri Bakanı İsmail Cem Türkiye'ye döndü. Atatürk Havalimanı'na gelen Bakan Cem, burada yaptığı açıklamada "Benim tahminimin biraz daha iyisi oldu. Birkaç konuda da, esas birkaç alanda da iyi denebilecek bir gelişme içindeyiz" dedi. Ancak Konsey'de Türkiye'ye yapması gerekenlerin sıralandığı ve özellikle insan hakları konusunda bir dizi eleştirinin getirildiği değerlendirilirse, toplantının Türkiye'nin AB macerasında önemli bir adım niteliği taşımadığını eklemek gerekir.
Yardım yok
Cem, ekonomik konulardan memnun olmadığını, ancak bazı gelişmelerin sağlandığını söyledi. Toplantılarda, Türkiye'ye aday üyelik sürecinde ekonomik destekte bulunmak üzere çalışmalarda bulunulduğu, ancak bu konuda somut bir gelişme olmadığı belitilmişti. Dışişleri Bakanı Cem, hizmet ve taahhüt sektörlerinde serbest dolaşım konusunda müzakerelerin başlayacağını ifade ederek, bunun üyelikle bağlantılı olmadığını ve daha kısa bir zamanda tamamlanacağını kaydetti.
Cem, önceki günkü toplantılarda özellikle "insan hakları" ve "idam" konularında zor anlar yaşamıştı. Dışişleri Bakanı, bu konu ile ilgili olarak, "Örneğin özellikle Avrupa Parlamentosu'nda olumsuz gelişmeler bekliyoruz, zaten onlar maalesef oluyor. İki gün sonra da olabilecek, ama AB'nin esas icra organı olan Komisyon ve Bakanlar Konseyi ile ilişkilerimizde biraz daha fazla anlayış, uyum söz konusu. Özellikle bizim bazı insan hakları, demokrasi benzeri konulardaki yaklaşımlarımızın daha fazla anlaşılmaya başladığı izlenimini de aldığımı söyleyebilirim. Hiç değilse en azından bugün için, bu 'siyasi çözüm' gibi birtakım lafları vardı, bunlardan sanki vazgeçmiş gözüküyorlar. Başka laflar var hoşuma gitmeyen, ama gene bu bağlamda mesela bizim Kıbrıs konumuzda geçmişe kıyasla bir hayli farklı ve daha gerçekçi gördüm AB'nin yaklaşımını" diye konuştu.
Yine önceki gün Strasbourg kentinde bir araya gelen Avrupa Parlamentosu üyeleri, Türkiye'ye yönelik eleştirilerini gündeme getirdiler. Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nun Türkiye konusunun tartışıldığı özel oturumda, İHD'nin eski başkanı Akın Birdal'ın cezaevine konulması ve gözaltına alınan HADEP'li belediye başkanlarıyla ilgili gelişmeler gündeme geldi.
ÖNCEKİ HABER

Merkel Türkiye'nin AB üyeliğine karşı

SONRAKİ HABER

Rant bu hale getirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa