12 Nisan 2000 21:00

Bolivya'da genel grev çağrısı

Bolivya'da çatışmalar gerekçe gösterilerek olağanüstü hâl ilan edilmesine karşın, ülkenin en büyük sendikası, köylülerin öldürülmesini genel grevle protesto edecek.

Paylaş
Bolivya'da genel grev çağrısı
Bolivya'da, su zammını protesto için ülkenin üçüncü büyük kenti Cochahamba kentinde geçen hafta başlayan gösteriler yayılarak sürüyor. Ülkenin en büyük sendikası Bolivya İşçileri Merkezi (COB) hafta sonu meydana gelen çatışmalar nedeniyle olağanüstü hal ilan edilmesini protesto için genel grev çağrısında bulundu. COB, köylülerin öldürülmesini protesto etmek ve güvenlik güçlerinin uyguladığı şiddetin durması için yapılacak bir günlük grev sırasında, işçilerin de ülkenin her yerinde köylülere aktif destek vermesini istedi.
Çatışmalar sürüyor
Hükümetin, su fiyatlarının artmasına yol açan kanalizasyon yapımı projesini iptal ettiğini açıklaması ve önceki gün protestocuların liderleriyle anlaşmış olmasına rağmen, gösteriler devam ediyor. Başkent La Paz'daki gösterilerde polisin, öğrencilere gözyaşartıcı bombayla saldırdığı, çatışmalar nedeniyle başkentte trafiğin birkaç saat aksadığı bildirildi. Polisin, daha sonra kampüste gösterilerini sürdüren öğrencilere plastik mermi atması sonucu 15 öğrencinin yaralandığı, 50 öğrencinin ise gözaltına alındığı belirtildi.
Bu arada, Özgür Bolivya Hareketi (MBL) lideri ve eski Dışişleri Bakanı Antonio Aranibar, Devlet Başkanı Hugo Banzer'in istifa etmesi ve Devlet Başkanı Yardımcısı Jorge Quiroga'nın idareyi ele alması çağrısında bulundu.
Bolivya'da hükümet, milyonlarca dolar tutarındaki bir kanalizasyon sisteminin yapılması için gerekli mali kaynağı sağlamak gerekçesiyle suya zam yapınca başkentin 650 kilometre doğusundaki Cochabamba'da 4 Nisan'da protesto gösterileri başlamıştı. Köylülerin gösterilere verdiği destekle hareket büyümüş, hafta sonu Aymara bölgesinde askerlerle yerli halk arasında çıkan çatışmada 6 kişi ölmüş, 50'den fazla kişi yaralanmıştı.
Bu gelişmeler üzerine Devlet Başkanı Banzer, 90 gün süreyle olağanüstü hal ilan etmişti.
ÖNCEKİ HABER

Özel okul sahipleri devletten müşteri istiyor

SONRAKİ HABER

Merkel Türkiye'nin AB üyeliğine karşı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...