11 Nisan 2000 21:00

Bu nasıl mantık

Hükümetlerin, özelleştirme kapsamında bulunan SEKA'daki uygulamaları "Bu nasıl mantık!" dedirtiyor.

Paylaş
Bu nasıl mantık
Şahin Bayar
Nisan ayının sonlarına doğru özelleştirme ihalesi yapılacak olan SEKA'da yaşananlar "pes" dedirtiyor. Alacağı paraya yüzde 12 faiz uygulayarak SEKA'dan 20.7 trilyon lira alacaklı duruma gelen devlet, SEKA'ya olan 19.9 trilyon lira borcuna ise hiç faiz uygulamadı. Eğer aynı faiz oranı SEKA'nın alacağı paraya da uygulansaydı, "batıyor" denilen SEKA'lar, şu anda kâr ediyor olacaklardı.
Yine kaynak bulamadıkları için yatırım yapamadığını dile getiren devlet yetkilileri, 20 trilyon lira değerindeki 1600 dönümlük SEKA fidanlığını Koç-Ford ortaklığına bedava vermemiş olsaydı, fidanlığın satışından elde edilen para SEKA'nın modernizasyonu için yeterli olacaktı ve SEKA Avrupa ile rekabet edecek duruma gelecekti.
SEKA'daki 'mantık dışı' uygulamalar bunlarla bitmiyor. SEKA'nın battığını iddia eden siyasiler, 1995 yılında Kastamonu işletmesine yatırım yapan dönemin SEKA Genel Müdürü İsmet Rıza Çebi'yi mahkeme önüne çıkardı.
Sorumlusu siyasiler
57. Hükümet SEKA'nın özelleştirme çalıştırmalarını hızlandırırken, SEKA müesseselerinde örgütlü Selüloz-İş Sendikası ise daha büyük eylemlere hazırlanıyor. Sendika Genel Başkanı Ergin Alşan, KİT'lerin devlet üzerinde kambur olduğu propagandasıyla halkın kafasının bulandırılmaya çalışıldığını dile getirerek, "Zarar ediliyor denilen KİT'ler 70 yıldır ülke ekonomisinin can damarı durumunda. Bugün özel sektör varlığını sürdürüyorsa bu kamu sektörün sayesindedir. KİT'leri zarar ediyor hale getiren çalışanlar değil, KİT'leri siyasi arpalığa çeviren milletvekilliğini kaybedenleri KİT'lerin yönetimine getiren iktidarlardır" dedi.
Son teklif 24 Nisan'da
"Hem bu fabrikalara en ufak bir yatırım yapmayacaksınız. Hem de KİT'ler zarar ediyor mantığıyla haraket edeceksiniz. Halkı bu noktada yanıltmaya çalışacaksınız. Bu anlayışı kabul etmemiz mümkün değildir" diyen Alşan, Bolu, Balıkesir, Afyon ve Kastamonu işletmelerinin özelleştirilmesi için son tekliflerin 24 Nisan'da verileceğini hatırlattı.
SEKA'ları terketme eylemi
SEKA'nın özelleştirilmesine karşı Selüzloz-İş Sendikası Başkanlar Kurulu'nda eylem kararları alacaklarını söyleyen Ergin Alşan, "Sanırım orada alacağımız kararlardan biri, ihalenin olacağı günlerde 'SEKA'ları terketmeme' eylemi olacak" diye konuştu.
Bütün kağıt tekellerinin gözünün SEKA işletmelerinde olduğunu ifade eden Alşan, Sabancı'nın Çaycuma, Dalaman ve Silifke'deki işletmelere talip olduğunu kaydetti. SEKA'nın özelleştirilmesiyle birlikte halkın bilgiye ulaşmasının daha zorlaşacağını söyleyen Alşan, iş güvencesi yasası olmadığı için işçilerin de işine son verileceğini belirtti.
ÖNCEKİ HABER

Zirveden önce zirve

SONRAKİ HABER

Özel okul sahipleri devletten müşteri istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...