11 Nisan 2000 21:00

CDU'da Angela Merkel dönemi

Rüşvet skandalıyla sarsılan Helmut Kohl'ün partisi CDU'nun kongresinde Angela Merkel delegelerin yüzde 96'sının desteğini alarak genel başkanlık koltuğuna oturdu.

Paylaş
CDU'da Angela Merkel dönemi
Yücel Özdemir
Pazar günü Kezey Ren Vestfalya eyaletinin Essen kentinde başlayan Alman Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin 13. Genel Kogresi, kara para aklama ve rüşvet alma olaylarının gölgesinde geçti. Önceki gün genel başkanlık için yapılan seçimlerden, liberal eğilimli biri olarak tanınan Parti Genel Sekreteri Angela Merkel genel başkanlığa getirildi.
Kasım 1999'un başında CDU içinde patlak veren kara parak aklama ve rüşvet alma olaylarından sonra, kamuoyundan ve parti tabanından gelen yoğun baskılardan dolayı, silah tüccarı Karlheinz Schreiber'den 100 bin mark rüşvet aldığı belgelenen CDU Genel Başkanı Wofgang Scheauble'nin 16 Şubat günü istifa etmesinden sonra boşalan genel başkanlık koltuğuna kimin geleceği konusunda yapılan tartışmalar sonrasında, CDU Yönetim Kurulu tarafımdan 20 Mart'ta Merkel'in aday gösterilmesi konusunda parti içinde görüş birliğine varıldı. 25 yıl boyunca CDU Genel Başkanlığını, 16 yıl da Almanya başbakanlığı yapan Helmut Kohl'ün katılmadığı kongrenin açılışını yapan eski Genel Başkan Wofgang Scheauble, isim vermeden Kohl'ü sert bir biçimde eleşitirdi. Yapılan konuşmalarda, partinin skandaladan büyük yara aldığı, bunun önüne geçmek için Essen Kongresi'nin bir başlangıç olması gerektiği üzerinde duruldu. Kohl döneminde etkin görevlerde bulunan Norbert Blüm, eski Genel Sekreter Geissler'in yönetime girmediği kongrede, ağırlıklı olarak yeni ve genç milletvekilleri parti yönetimine girdi.1001 delegenin katıldığı kongrede genel başkanlık için yapılan seçimlerde, Merkel oyların yüzde 96'sını alarak Almanya'da parti başkanı ilk kadın oldu. 1990 yılında Helmut Kohl'ün yüzde 98,53 ile genel başkanlığı seçilmesinden sonra en yüksek oy oranı alan Merkel'e verilen destek, skandalın izlerini silinmesi içih yapılabilecek tek şey olarak yorumlandı. Genel Başkan seçildikten sonra konuşma yapan Merkel, CDU'nun muhalefet görevini yerine getirmediğini söyleyerek, bundan sonra güçlü muhalefet yapacaklarını söyledi.
Parti kongresinde ayrıca, skandaldan dolayı CDU'nun hazineye vereceği cezanın nasıl karşılanacağı da ele alındı. Federal Meclis Başkanı Wolfgang Thierse tarafından daha önce yapılan açıklamada CDU'nun 41,3 milyon mark devlete geri ödeme yapması gerektiğini açıklamıştı. Kongrede ayrıca, 23 maddelik "Essen Açıklaması" yayınlanarak, bundan sonra nasıl bir politik faaliyet içinde olunacağı kamuoyuna duyuruldu.
ÖNCEKİ HABER

'Türk ordusu Cobra almaya hazırlanıyor'

SONRAKİ HABER

Üreticilere icra kapanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...