11 Nisan 2000 21:00

'Türk ordusu Cobra almaya hazırlanıyor'

ABD'nin ünlü silah dergisi Defence News, Türk ordusunun öncelikli olarak King Cobra helikopterini almayı planladığını yazdı.

Paylaş
'Türk ordusu Cobra almaya hazırlanıyor'
ABD'nin ünlü silah dergisi Defense News, Türkiye ile ABD arasındaki savunma ilişkilerinin "en iyi döneminden geçmekte olduğunu" belirterek, Ankara'nın, 4 milyar dolarlık dev saldırı helikopteri ihalesinde Amerikan modeli King Cobra'yı seçmeye hazırlandığını yazdı.
Derginin Washington mahreçli haberinde, ABD Savunma Bakanlığı'nın, Türkiye ile savunma işbirliğini düzenleyen kuruluşu ODC'nin başkanı Tümgeneral Mike Boots'un, son zamanlarda ABD'nin Türkiye'ye silah satışlarında "zorluk çıkmadığı" yolundaki sözlerine yer verildi. Boots, bu durumun Türkiye'de süren ekonomik reformlar ve insan haklarındaki ilerlemelerden kaynaklandığını ileri sürdü.
Genelkurmay Plan ve Prensipler Başkanı Korgeneral Batmaz Dandin'in, "iki ülke savunma ilişkilerinde bazı dalgalanmalara karşın, iyi bir temel bulunduğu" sözleri de derginin haberinde yer aldı.
Türkiye'nin saldırı helikopteri ihalesinde King Cobra'nın yanı sıra, İtalyan yapımı International ve Rus-İsrail ortak yapımı Erdogan modelleri de yarışıyor.
Dergiye konuşan stratejistler de, Türkiye'nin teknolojik açıdan tercihinin King Cobra olduğunu, ancak bunun transferinde sorun çıkması halinde Ankara'nın diğer seçeneklere yönelebileceğini belirttiler.
Üst düzeyde bir Amerikalı uzman, dergiye, Pentagon ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nın bir bölümünün tamamen King Cobra'nın satışından yana olduğunu, ancak Dışişleri Bakanlığı'ndaki insan hakları dairesinin, buna halen karşı çıktığını söyledi.
ABD seçimi etkileyebilir
Defense News, ABD Dışişleri Bakanlığı'ndaki insan hakları dairesinin direncinin kırılması durumunda, ana hatlarıyla, satışla ilgili bir takvim sıkıntısı yaşanabileceğini, bunun da ABD'deki seçim döneminden kaynaklandığını yazdı.
Dergiye konuşan bir diplomat, bazı Türkiye karşıtı etnik lobilerin, taarruz helikopteri satışına karşı çıkmaları durumunda, Amerikan yönetiminin, seçim ortamında, bu konuda ısrarlı tutum alamayabileceğini ve kararın bir sonraki yönetime kalabileceğini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Türkiye-AB Ortaklık Konseyi toplandı

SONRAKİ HABER

CDU'da Angela Merkel dönemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa