10 Nisan 2000 21:00

Nasıl bir cumhurbaşkanı?

Liderler, IMF destekli halka saldırı programına uygun ismi belirlemek için bugün bir araya gelecek.

Paylaş
Nasıl bir cumhurbaşkanı?
Demirel'in yeniden cumhurbaşkanı seçilmesi için girişilen rüşvetli, tehditli ve şantajlı 5+5 turlarının ters tepmesinin ardından, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci perdesi başladı. DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz bugün, cumhurbaşkanlığı seçimini görüşmek üzere toplanıyor.
Koalisyonu oluşturan partilerin genel başkanlarının bugünkü toplantısında, isim konuşulmayacağı, sadece "prensipler" üzerinde hemfikir olmanın amaçlandığı ifade ediliyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminin yalnızca basit bir isim belirlemekten öte anlam ifade ettiğinin farkında olan ortakların birkaç kez daha bir araya gelmesi bekleniyor.
Çerçeveleri halk karşıtlığı
Meclis'teki bütün partiler, cumhurbaşkanının nitelikleri açısından "üç aşağı beş yukarı" aynı noktada bulunuyor. Cumuhurbaşkanının; özelleştirmeci, ülkenin yeraltı ve yerüstü kaynaklarının uluslararası tekellere peşkeş çekilmesi merkezli, IMF destekli ekonomik programın destekçisi olması noktasında özellikleri açısından prensipleri oldukça uyumlu. Cumhurbaşkanının Türkiye'nin ABD ve emperyalizmin Ortadoğu'da Türkiye'ye biçtiği misyonu güçlendirici bir tutuma sahip olması noktasında da bir sorun yaşamayacakları çok açık.
Hesaplaşmanın devamı
Koalisyon partilerinin sorunu, halka karşı uygulanacak politikaların dışındaki alanda, 7 yıl boyunca iktidara Çankaya'dan ortak olma noktasında düğümlenmiş bulunuyor. 5+5 pazarlıkları sırasındaki polemikler, karşılıklı ayak oyunları ve suçlamaların sıcaklığını koruduğu bir ortamda toplanacak zirve, yarım kalan hesaplaşmanın devamı niteliğinde olacak.
'Hükümet içindeki uyumu bozan parti' nitelemesi yapılan ANAP kanadında Yılmaz cumhurbaşkanlığının favori ismi durumunda. Dünkü ANAP Başkanlık Divanı toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan grup başkan vekili Beyhan Aslan, bunu açıkça dile getirmekten çekinmedi. Aslan, "Genel Başkanımızın niteliği, cumhurbaşkanlığına en müsaidi. Bizim Genel Başkanımız, en iyi cumhurbaşkanlığı yapacak kişidir. Kendisi dışişleri bakanlığı, başbakanlık yapmıştır" diye konuşurken, ANAP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Akarcalı da Yılmaz'ın adaylığını destekleyeceklerini söyledi. ANAP, "cumhurbaşkanı Meclis içinden olsun" tezini savunarak, Yılmaz'ın önünü açmaya çalışıyor.
Gündeme gelen isimler
Bugünkü zirvede, DSP ve MHP'nin Yılmaz'a aday olmaması için baskı yapacağı dile getiriliyor. Yılmaz'ın adaylıkta direnmesi, koalisyon için yeni krizin nedeni olabilecek. Bu durumda ANAP ve MHP'nin kendi adaylarını çıkarması bekleniyor.
Cumhurbaşkanlığı için Meclis içinden ve dışından Yılmaz'dan başka birçok isim gündeme geliyor. DSP'-den İsmail Cem ve H. Sami Türk'ün adı öne çıkarken, DSP Meclis dışından da Genelkurmay eski Başkanı Necip Torumtay'ın üzerinde duruyor. Erdal İnönü'nün adı da cumhurbaşkanlığı için geçen isimler arasında. MHP'de Sadi Somuncuoğlu ve Sabahattin Çakmakoğlu adı öne çıkarken, ANAP'ta Yılmaz dışında Yıldırım Akbulut, yine Meclis dışından Hikmet Çetin ve Genelkurmay eski Başkanı İsmail Hakkı Karadayı adı öne çıkıyor.
DYP Yılmaz'a karşı
Bu arada DYP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Yavuz, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın "cumhurbaşkanı olmayacağını, olamayacağını" kaydederek, "DYP, Yılmaz'ın, bütün bu ayak oyunları sonucu varmak istediği yere varmasına göz yummayacaktır" dedi.
FP beklemede
Öte yandan, Demirel'in yeniden cumhurbaşkanı seçilmesi için oluşturulan paketteki parti kapatmalarla ilgili 69. madde değişikliğini yetersiz bularak ret oyu veren FP, koalisyon liderlerinin mutabakından sonra tavrını açıklayacak.
Türk Polis Teşkilatı'nın kuruluşunun 155. yılı dolayısıyla Polis Akademisi'nde düzenlenen törene katılan FP Genel Başkanı Recai Kutan, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı. "Liderler zirvesinden uyum çıkacağı yolunda ümidiniz var mı?" sorusuna da Recai Kutan, "Ümidim yok. Her üç genel başkan da çok farklı istikamette düşünüyorlar zannediyorum" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Basın özgürlüğünün sınırları olmalı

SONRAKİ HABER

İşçi soruyor: Türk-İş nerede?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...