10 Nisan 2000 21:00

Sağ korkusu PASOK'a yaradı

Yunanistan genel seçimleri, iktidardaki sosyal demokrat PASOK'un kıl payı zaferiyle sonuçlandı. Ana muhalefetteki sağcı YDP ise, yüzde 1 oy farkla ikinci oldu.

Paylaş
Sağ korkusu PASOK'a yaradı
Seyit Aldoğan
Yunanistan'da önceki günkü genel seçimlerde, ana muhalefetteki Yeni Demokrasi Partisi (YDP) ile iktidardaki PASOK (Panhelenik Sosyalist Hareket Partisi) arasında göğüs göğüse bir mücadele yaşandı. Mücadeleyi kazanan ise, yarışı sadece 1 puan önde götüren PASOK oldu. 8 yıldır iktidarda olan PASOK'un oylarını da artırarak ipi göğüslemesindeki en büyük etken, halka yıllarca acı çektiren sağcılara karşı yürüttüğü propaganda oldu.
Yunanistan Komünist Partisi (KKE), yüzde 5.51 oy alarak pozisyonunu korudu.
İçişleri Bakanlığı, ülke genelinde oyların yüzde 99'unun sayıldığını ve PASOK'un yüzde 43.78, YDP'nin ise 42.78 oranında oy aldığının belirlendiğini açıkladı. Başbkan Kostas Simitis, Cumhurbaşkanı Kostis Stefanopulos'tan hükümeti kurma görevini dün aldı.
KKE oylarını korudu
Sonuçların, PASOK'a 300 sandalyeli parlamentoda tek başına hükümet kurma olanağı tanıyan 158 milletvekili kazandırdığını kaydeden bakanlık, YDP'nin ise 125 milletvekili çıkardığını bildirdi.
Açıklamada, KKE'nin 11, yüzde 3.19 oy alan Sol Koalisyon Partisi (SYN)'nin ise 6 milletvekiliyle parlamentoda temsil edileceği kaydedildi. Geçen dönem 9 milletvekili bulunan Demokratik Sosyal Hareket Partisi (DİKKİ) aldığı yüzde 2.68 oranında oyla, yüzde 3'lük ülke barajını aşamadı ve parlamento dışında kaldı. PASOK'tan ayrılan bir grubun kurduğu DİKKİ, 1996 seçimlerinde yüzde 4.4 oy almıştı.
Zaferin nedeni 'sağ öcüsü'
PASOK'un yeniden seçilmesinin en büyük nedenlerinden biri, "Sağcılar iktidara gelmesin" propagandası eşliğinde yürütülen "Oyları küçük partilere vermek sağın işine yarar" söylemi oldu. PASOK mitinglerinde sık sık "Halk sağı unutmadı" sloganları atılıyordu.
Gözlemciler, bu taktik sayesinde DİKKİ gibi partilerin PASOK'a oy kaptırdığına işaret ediyor.
PASOK, 1996'da yüzde 41.5 oy alarak iktidarını korumuştu. Bu seçimde ise, dört yıldır uygulanan Avrupa Birliği patentli özelleştirme ve sosyal güvenliğin tasfiyesi politikalarına rağmen oyunu artırdı.
YDP kendi sonunu hazırladı
İkinci olan YDP ise, kampanyası boyunca ırkçılık ve fanatikliğe prim vermesi nedeniyle beklenmedik bir yenilgi yaşadı. Bu anlamda, geniş kitlelerdeki "sağ" korkusunu haklı çıkaran bir çizgi izleyerek kendi sonunu hazırladı.
YDP Başkanı Kostas Karamanlis, yenildiklerini reddetti. Karamanlis, seçim sonrası açıklamasında, yüzde 1'lik farka işaret ederek, "PASOK bizimle işbirliği yapmadan karar alamaz" diye konuştu.
'ABD'nin istediği oldu'
Seçimlere ilişkin en önemli açıklama, DİKKİ Genel Sekreteri'nden geldi. Genel sekreter, PASOK'un, zaferini medya tekelleri ve ABD emperyalizminin desteğine borçlu olduğunu söyledi. Parti lideri, kampanya boyunca büyük partiler tarafından baskılara maruz kaldıklarını, bu baskıların da seçimin sonucunu belirlediğini vurguladı.
Nitekim ABD tarafından dün yapılan açıklamada, PASOK'un zaferinin memnuniyetle karşılandığı kaydedildi.
Öte yandan, adaletsiz seçim sistemi nedeniyle bazı bölgelerde Türkiye'deki seçim sonuçlarını andıran sonuçlar yaşandı. Pire şehrinde KKE, yüzde 10 oy almasına rağmen hiçbir milletvekili çıkaramadı. Pire'ye ayrılan koltukları kazanan, yüzde 4 oranında oy alan Sol Koalisyon Partisi oldu.
2 Türk milletvekili
Seçimler sonucunda, Batı Trakya bölgesinden 2 Türk milletvekili çıktı. İskeçe'den PASOK adayı İhsan Kahya Gümülcine'den yine PASOK adayı Galip Galip milletvekili seçilme başarısını gösterdiler.
ÖNCEKİ HABER

Bolivya'da devlet terörü

SONRAKİ HABER

Washington'da 'Seattle sendromu'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...