10 Nisan 2000 21:00

Bolivya'da devlet terörü

   halkı durduramıyor

Paylaş
Bolivya'da devlet terörü
   halkı durduramıyor
Bolivya'da zamlara karşı sokaklara dökülen halkı engellemek için olağanüstü hal ilan eden devlet kan döktü. Gösteri yapan köylülere ateş açan asker ve polisler, 5 kişiyi katlettiler. Çeşitli bölgelerde çıkan ve gün boyu süren çatışmalarda 3 askeri polis de yaşamını yitirdi.
Zamlara karşı ilk eylemlerin patlak verdiği Cochabamba şehrinde askeri polis, önceki gün halka saldırdı. Gözyaşartıcı bomba ve otomatik tüfeklerle, hükümeti protesto eden göstericilere saldıran polis, bir kişiyi öldürdü. Ancak ölüm, halkı daha da öfkelendirdi. Bir tabuta konulan ceset öfkeli sloganlar eşliğinde sokak sokak gezdirildikten sonra, göstericilerin sayısı onbinlere ulaştı. Daha sonra devlet binalarına yönelen köylüler, çok sayıda binayı, bir benzin istasyonunu ve otomobilleri yaktı.
Radyolara baskın
Geri çekilmek zorunda kalan polis birlikleri ise, radyo istasyonlarına baskın düzenleyerek olaylarla ilgili haber yaptırmadılar. Diğer bir cinayet, başkent La Paz'ın 185 kilometre güneyindeki Patacamaya'da işlendi. Buradaki anayola barikat kuran köylülere saldıran askerler, bir kişiyi vurarak öldürdüler. Komşu Lahuachaca'da da bir kişi yine askerlerce vurularak öldürüldü.
800 güvenlik görevlisi eyleme geçti
Başkent La Paz'da ise ilginç bir gelişme yaşandı ve 800 kadar polis, itfaiyeci ve kongre güvenlik görevlisi, ücretlerine zam yapılması talebiyle eyleme geçti. Başkanlık sarayının yakınındaki bir polis karakolunu işgal eden eylemci polisler, halkın desteğini gördüler. Binlerce işçi, köylü ve öğrenci, karakolun çevresini sararak, polislerin taleplerini desteklediklerini gösterdiler. Aymara yerlisi oldukları bildirilen binlerce köylü de, Achacachi ile Batallas kentlerinde askerlerle çatıştı. Çatışmalarda 3'ü asker 5 kişi yaşamını yitirdi.
Devlet daireleri ateşe verildi
Başkent La Paz'ın 130 kilometre kuzeyindeki Achacachi kentinde meydana gelen çatışmalarda, hükümeti protesto eden köylülere karşı askerlerin plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz kullandığı belirtildi.
Yüzlerce köylünün daha sonra devlet dairelerine girerek, evrak ve eşyaları tahrip ettikleri, binaları ve araçları ateşe verdikleri kaydedildi. Göstericilerden bazılarının, bir hastaneye girerek yaralı bir yüzbaşıyı şehir meydanına kadar sürükledikten sonra burada öldürdükleri ifade edildi.
Başkent La Paz'ın 70 kilometre kuzeyindeki Batallas kentindeki olaylarda da askeri birlikler, köylülere saldırdılar.
Halka provokatörlük suçlamasıBolivya Devlet Başkanı Hugo Banzer tarafından ilan edilen, ancak emekçileri engelleyemeyen 90 günlük olağanüstü hal, ordu ve polise herkesi sorgusuz sualsiz tutuklama hakkı tanıyor, seyahat ve siyasi faaliyet hakkını kısıtlıyor ve belli saatlerde sokağa çıkılmasını yasaklıyor. Banzer, fahiş zamlara karşı sokaklara dökülen halkı "provokatörlük" ile suçlayarak, "Tam da önemli bir ekonomik yeniden yapılanma programının eşiğindeyken, kaos başgösteriyor" dedi.
İşçi ve köylü önderleri tutuklanıyor
Banzer'in bakanlarından Walter Guiteras ise, yüzlerce kişinin gözaltına alınarak, başkent La Paz'a 740 kilometre uzaklıkta, Brezilya sınırındaki San Joaquin'e götürüldüğünü bildirdi. Götürülenler arasında, ülkenin en büyük köylü örgütlerinden birinin lideri de bulunuyor. Enformasyon Bakanı Ronald MacLean da; Cochabamba, La Paz ve Sucre şehirlerinde 20 sendika üyesinin tutuklandığını açıkladı.
Hükümetin "ekonomik yeniden yapılanma" çerçevesinde su fiyatlarına yüzde 20 oranında zam yapmasına karşı eylemler, başkentin 560 kilometre doğusundaki Cochabamba şehrinde başlayarak, daha sonra diğer bölgelere yayılmıştı. Hükümetin, benzer zamları tüm ülkede yürürlüğe sokmayı planladığı belirtiliyor.
ÖNCEKİ HABER

2005'te 70 milyonuz!

SONRAKİ HABER

Sağ korkusu PASOK'a yaradı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa