09 Nisan 2000 21:00

İşçilere talkın, kendilerine salkım

"Enflasyonla mücadele" bahanesiyle işçi ücretlerine "sıfır zam" konusunda anlaşan İstanbul'daki belediye başkanları, kendilerine gelince milyarları az buluyor.

Paylaş
İşçilere talkın, kendilerine salkım
İstanbul'daki belediye başkanlarının çoğu, maaşlarının yetersizliğinden yakınıyor ve önceki birikimleri ya da yürüttükleri işleri ile geçindiklerini söylüyor. Oysa, maaşları 1 milyar 300 milyona ulaşan belediye başkanları, dört gün önce bir toplantı yapıp, "enflasyonla mücadele için işçilere sıfır zam vereceklerini" açıklamıştı.
AA muhabirinin araştırmasına göre, İçişleri Bakanlığı'nda tespit edilen asgari ve azami sınırlar dahilinde, İstanbul'daki belediye başkanları arasında en yüksek net maaşı 1 milyar 285 milyon lira ile Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna alıyor. İlde görev yapan 18 belediye başkanı maaşını yetersiz bulurken, sadece 6'sı "yeterli" diyor. 7 belediye başkanı ise yorum yapmaktan kaçınıyor.
'2.5 milyardan aşağı çalışmam'
Maaşını yetersiz bulanlar arasında yer alan Maltepe Belediye Başkanı Bahtiyar Uyanık, kısa süre önce İstanbul genelinde belediye işçilerine sıfır zam vereceklerini açıklamıştı. Uyanık, 21 belediye başkanı ile yaptıkları toplantının ardından, "enflasyon ile mücadele edebilmek için" bu kararı aldıklarını duyurmuştu. Uyanık, iş kendi maaşına gelince ise, maaşının İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenmesinden rahatsız olduğunu söyleyip, "Eşim ve ben emekli olduğumuz ve emekli maaşı da aldığımız halde, geçinmede sıkıntı çekiyoruz. Belediye başkanı olmasam, dışarıda 2-2.5 milyardan aşağıya çalışmam" diyor.
'Maaşım giderimin dörtte biri'
Diğer belediye başkanlarının aylık net 500 ile 1 milyar 300 milyon lira arasında değiştiğini söyledikleri maaşları hakkındaki düşünceleri şöyle:
Adalar Belediye Başkanı Coşkun Özden: "Babadan, aileden kalma yan gelirlerim, birikimlerim var, onlarla geçiniyorum."
Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci: "Avcılar gibi depremden oldukça etkilenmiş bir belediyenin başkanı olarak ne kadar maaş alsak azdır. Asgari ücretin bu kadar az olduğu bir ülkede maaşımız çok sayılabilir, ama Avcılar gibi şu an çok özel bir konumdaki bir ilçe için az bile."
Bağcılar Belediye Başkanı Feyzullah Kıyıklık:
"Avukatlıktan geliyorum. Aldığım maaş aylık giderinin ancak dörtte birini karşılayabiliyor."
Bahçelievler Belediye Başkanı Saffet Bulut: "Çoğu belediye başkanının önceden birikimleri vardır. Yoksa bu maaşlarla zorunlu giderleri karşılamaları ve geçinmeleri mümkün değil."
'Üç öğretmen değil, bir vekil maaşı'
Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge: "Öğretmenlikten geliyorum ve halen yaklaşık 3 öğretmenin toplam maaşını alıyorum. Belediye başkanlığı statüsü içinde değerlendirildiğinde yetersiz. Çünkü çok masrafımız oluyor. Ayrıca maaşlarımız eskiden milletvekilleri ile endeksliydi, şimdi ise aramızdaki fark çok büyüdü."
Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün: Aldığım maaş yeterli değil. Önceki birikimlerim ile geçimimi sağlıyorum.
'Ne ki, sadece çay parası'
Çatalca Belediye Başkanı İsmail İp: "Maaşım çok yetersiz. Önceki birikimlerim ile geçiniyorum. Aldığım maaş çay-kahve parası."
Eyüp Belediye Başkanı Ahmet Genç: "Ticaretle uğraşan ailemin geliriyle geçiniyorum."
Eminönü Belediye Başkanı Lütfi Kibiroğlu: "Net 600 milyon lira maaş alıyorum. Yetmesi mümkün değil. Mali müşavirlik bürom devam ediyor ve orada çalışıyorum."
Küçükçekmece Belediye Başkanı F. Haldun Özbatur: "Muhasebe büromun geliriyle geçiniyorum. Yoksa, bu maaşla belki de suiistimal peşinde olacaktım."
Kağıthane Belediye Başkanı Arif Calban da, "Maaşımı yeterli bulmuyorum ve yaptığımız işe göre az. Fakat Türkiye'nin şartları bu."
Başkanların derdi, vekillerin maaşı
Silivri Belediye Başkanı Selami Değirmenci de, "Zorunlu masraflarımızın büyük bölümü karşılanmıyor. 1989'da milletvekilleri ile aynı düzeyde olan maaşlarımız, şimdi 4-5 kat düşük kaldı. Milletvekilleri kendi maaşlarını biraz düşük tutup, bizimkileri yükseltirlerse yeterli olur. Başka geliri olmayan birinin sadece belediye başkanı maaşı ile bu görevi dürüstçe yürütebilme şansı, imkânı kesinlikle yok."
Şile Belediye Başkanı İhsan Çayıroğlu da, "Başka işi olmayan belediye başkanına bu maaşlar kesinlikle yetmez. Eczanem ve birikimim olduğu için bana yetiyor, hatta maaşa da ihtiyacım yok."
Tuzla Belediye Başkanı İdris Güllüce: "Maaşım yetmiyor."
Maaş değil, harçlıkmış!
Ümraniye Belediye Başkan Vekili Şerafettin (Yurtdışında bulunan başkan Mehmet Bingöl adına konuşuyor): "Net 955 milyon lira maaş alıyor. Buna ücret denmez, harçlık denir. Bu rakam bir belediye başkanı için bana göre harçlıktır."
Yeterli diyenler...
Beşiktaş Belediye Başkanı Yusuf Namoğlu, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Öcalan, Fatih Belediye Başkanı Eşref Albayrak, Kartal Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Sultanbeyli Belediye Başkanı Yahya Karakaya ve Pendik Belediye Başkanı Erol Kaya ise, başka gelirleri olduğunu ifade ederek, maaşlarını yeterli bulduklarını dile getirdiler.
Bakırköy Belediye Başkanı Ahmet Bahadırlı, Beyoğlu Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Recep Koral, Güngören Belediye Başkanı Yahya Baş, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Üsküdar Belediye Başkanı Yılmaz Bayat ve Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, maaşlarıyla ilgili yorum yapmaktan kaçındılar.
ÖNCEKİ HABER

Türk-İş özelleştirme için toplanıyor

SONRAKİ HABER

Hücre ölümdür!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...