19 Ağustos 2011 09:10

‘Kaz Dağlarında tarım toprağı kalmayacak’

ÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Kenan Kaynaş, Kaz Dağları ile ilgili olarak bir rapor hazırlayarak, buradaki yaşamın altın çıkarmaktan daha önemli olduğunu belirtti. Prof.Dr. Kaynaş, “Tarım insan beslenmesine hizmet ederken, altın insanların hastalanmasına, hatta öl&uu

‘Kaz Dağlarında tarım toprağı kalmayacak’
Paylaş

ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kenan Kaynaş raporunda Kaz Dağları’nın yörede yerüstü ve yeraltı su kaynaklarını oluşturan, besleyen ve onların sürekliliğini sağlayan, barındırdığı bitkilerle, hayvanlarla, temiz havasıyla ve sularıyla can verdiği tarım alanlarıyla yüzyıllardır tüm yörenin yaşam kaynağı olduğunu belirtiyor.
Çanakkale ve Balıkesir illerinde tarımın Kaz Dağları ile hayat bulduğunu ifade eden Prof.Dr. Kenan Kaynaş, tarımsal ve hayvansal üretimden elde ettiği değerin yıllık toplam 7.5 milyar dolar olduğuna dikkat çekiyor.

TARIMI BEKLEYEN BÜYÜK FELAKET

Kaz Dağlarında metalik madencilik çalışmalarının doğaya verereceği büyük zarara değinen Kaynaş, yörede altın madeni işletmeciliği başladığında, 2.5 milyar ton kayaç ve toprak işleneceğini, 400 bin ton siyanür kullanılacağını ve başta 10 milyon adet zeytin ağacı olmak üzere tüm bitkisel üretim olumsuz etkileneceğini söyledi. Rapora göre, yöre tarımının can damarı olan su kaynaklarının tamamı kirlenecek, tarımla uğraşan yaklaşık 750 bin kişi de bundan etkilenecek; hatta tarım yapılacak toprak kalmayacak, yöredeki tüm sular içme ve kullanma suyu olarak kullanılmayacak, başta yöre halkı olmak üzere yaşayan tüm canlılar olumsuz etkilenecek.

RUHSATLARI ALINDI

Kaz Dağları bölgesinde 2007 yılında başlayan altın arama çalışmaları kapsamında bugüne dek yüzlerce sondaj yapıldı ve bu alanlar delik deşik edildi. Maden İşleri Genel Müdürlüğü İzleme Daire Başkanlığı’nın bu yılın başında açıkladığı Çanakkale bölgesinde altın arama ve işletme ruhsatı alan şirketler listesine göre, toplam 16 firma 34 ayrı nokta için altın arama ve işletme ruhsatı aldı. Bu ruhsatların 13’ü direkt işletme, 13’ü işletme talepli arama ve 8’i ise arama olarak alındı. Ruhsatların 10’unun Kaz Dağları’nın kuzey yamaçlarının yer aldığı Bayramiç sınırları içinde olması ise çevrecilerin endişelerini bir kat daha arttırdı. Ruhsatlardan 10’u Çan ilçesi, 4’ü Lapseki ilçesi, 5’i Çanakkale Merkez, 2’si Biga, 1’i Ezine, 1’i Ayvacık ve 1’i Yenice ilçeleri için alındı. (ÇANAKKALE)

ÖNCEKİ HABER

Ordu’da sel felaketi!

SONRAKİ HABER

Sarımsağı evcilleştiren kadınlar mağdur edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...