08 Nisan 2000 21:00

Kraftwerk'in mekanik evreni

Alman Kraftwerk topluluğunun müziğinin hikâyesi, elektronik müziğin modern müzik anlayışlarını nasıl etkilediğinin hikâyesidir aynı zamanda.

Paylaş
Kraftwerk'in mekanik evreni
Alman Kraftwerk topluluğunun müziğinin hikâyesi, elektronik müziğin modern müzik anlayışlarını nasıl etkilediğinin hikâyesidir aynı zamanda. Organisation isimli grubun üyeleri tarafından kurulan Kraftwerk'in kendisi de pek çok deneysel müzik yapan sanatçıdan etkilendi. Grubun üyeleri Ralf Hütter ve Florian Schneider Esleben house, ambient ve techno müziğinin ilk örneklerini sergilediler. Geçtiğimiz 20 yıl boyunca oldukça farklı çalışmalara imza atan grup, tüm bu karmaşık tanımlamaların ve müzik litaratürüne ait terimler arasında oldukça basit bir müzik sergilemeyi başardı.
'60'lı yılların sonlarında kurulan Kraftwerk'in özellikle '68 ve '73 yılları arasındaki çalışmaları, çok sayıda müzisyeni etkiledi. Biz de Yaşayan Kültür köşemizde bugüne kadar uzanan grubun bu ilk yıllarını ele alacağız. Ralf Hütter grubu ile ilgili olarak şunları söylüyor: "Kraftwerk'in mekanik evreni Detroit, Brussels, Milan ve Manchester'da kopyalandı, klonlandı. Benim müziğimizin türü ile ilgili kullandığım tabir 'robot-pop'tur." Hütter, bu tabirin 'global köyün kabileleri' için üretilen pop müziğe yönelik eleştirilerini barındırdığını söylüyor. Kraftwerk, biçim itibariyle de pop müziğin mekanik tekrarlarını alaya alıyor.
2. Dünya Savaşı sonrasındaki yıllarda, faşizmin prototip sanat anlayışından kurtulmaya başlayan Alman müzik toplulukları, bu kez de ABD ve İngiltere besteleri çalmaya, ya da buralarda üretilen müzik türlerini taklit etmeye başlamışlardı. Kraftwerk, böylesi bir dönemde 'akıl ile müziği birleştirmeyi amaçlayan' Tangerine Dream ve Can gibi grupların arasında yer aldı.
Kraftwerk'in 1968'de Köln'de kurulan deneysel rock topluluğu Can'in açtığı yoldan ilerlediğini söyleyebiliriz. Schneider-Esleben ve Florian Ralf Hütter Remschied Sanat Akademisi'nde tanıştılar. Klasik müzik öğrenimlerini Düsseldorf Konservatuarı'nda sürdürdüler.
Organisation ismini verdikleri topluluk ilk konserlerini çeşitli üniversitelerde verdi. İlk kayıtlarını da Alman müziğinde önemli etkilere sahip Stockhausen grubuyla birlikte yaparlar. 6 şarkıdan oluşan kayıtta Kraftwerk 3 Stockhausen şarkısını, Stockhausen de 3 Kraftwerk şarkısını çaldı. 1970 yılında Ralf ve Florian bir uzunçalar yapmaya karar verirler. Organisation adı altında yayınlanan albümde davulu Fred Monics, bası Butch Hauf, flütü Florian, kemanı Ralf' çalar, vokallerde Basil Hammoudi vardır. Ancak albüm gerek müzikal, gerekse ticari açıdan fiyaskoyla sonuçlanır. Daha sonra grubun ismi Kraftwerk (Nükleer Santral) olarak değişir ve aynı isimle bir albüm yayınlanır.
Aynı yıl Düsseldorf'ta bugün halen kullandıkları stüdyolarını kurarlar. Demiryolu kenarındaki stüdyonun adı KlingKlang'dır. KlingKlang zaman içinde popüler müziğin kodlarını bozmaya yönelik çalışmalar yürüten topululuklar için bir merkez haline gelir.
ÖNCEKİ HABER

Nükleerin 'milli'si olmaz

SONRAKİ HABER

Gençlik emperyalizme teslim olmayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...