08 Nisan 2000 21:00

Rover kamulaştırılsın

Alman otomotiv tekeli BMW'nin, daha önce yuttuğu İngiliz Rover şirketini satmasıyla birlikte yaklaşık 10 bin işçinin işsiz kalma tehlikesine tepkiler sürüyor.

Paylaş
Rover kamulaştırılsın
Arif Bektaş
Alman otomotiv tekeli BMW'nin, daha önce yuttuğu İngiliz Rover şirketini satmasıyla birlikte yaklaşık 10 bin işçinin işsiz kalma tehlikesine tepkiler sürüyor. Merkezi Londra'da bulunan Sosyalist İttifak, perşembe günü parlamento önünde yaptığı gösteride Rover'in derhal kamulaştırılmasını istedi. Gösteriye bazı politikacı ve sanatçılar da katıldı.
İşçiler parlamentoda
Sosyalist İttifak parlamento önünde gösteri yaparken, Rover işçileri ve sendikacılardan oluşan 40 kişilik bir heyet içeride milletvekilleri ile görüştü. İşçiler ve sendikacılar, parlamenterlerden, Rover'in satılmamasını istediler.
Dışarıdaki göstericiler ise, satışta hükümetin de payının olduğunu belirterek Rover'in derhal kamulaştırılmasını istediler. "Rover'i koruyalım ve kamulaştıralım" sloganı altında yeni bir kampanya başlatan Sosyalist İttifak'a sanatçılar da destek verdi. Kampanyanın başlatılmasında önemli bir katkısı olduğu belirtilen komedyen Mark Steel de gösteriye katılarak bir konuşma yaptı. Rover işçilerinin yalnız bırakılmaması gerektiğini söyleyen Steel, daha önce kazalarla gündeme gelen Londra Metrosu'nun da tekrar kamulaştırılmasını istedi.
Steel hükümet karşıtı ve işçilerden yana televizyon programları yapmasıyla tanınıyor.
Hükümet alıcı arıyor
Öte yandan, işçilerin yoğun tepkisinin de bir sonucu olarak bir açıklama yapan Sanayi ve Ticaret Bakanı Stephen Byers, Rover'i satın almak isteyen başka alıcıların da bulunduğunu söyledi. Byers, BMW'nin Rover'i, Alchemy Partners şirketine satış işlemlerini henüz tamamlamadığını ve başka alıcıların da bulunduğunu duyurdu. Bu alıcılar arasından, Longbridge'deki Rover fabrikasını kapatmayacak bir şirketi tercih ettiklerini söyleyen Byers, tüm alternatifleri düşüneceklerini dile getirdi.
ÖNCEKİ HABER

Peru'da IMF'ciler yarışı

SONRAKİ HABER

4 milyona 16 saat çalışıyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...