07 Nisan 2000 21:00

Sürgünlere protesto

KESK'e bağlı Haber-Sen üyesi kamu emekçilerinin sürgünlere karşı eylemleri devam ediyor. Emekçiler, eylemlerini sürdüreceklerini söylediler.

Paylaş
Sürgünlere protesto
Haber-Sen, sürgünleri protesto amacıyla, dün İstanbul ve Adana'da hükümet ortağı partilerin il binalarına siyah çelenk bıraktı. Genel başkanları da aralarında olmak üzere sendikalarının 21 yönetici ve üyesinin sürgün edilmesini protesto etmek isteyen Haber-Sen'lilere izin verilmedi.
İstanbul'da DSP ve MHP il başkanlıklarına siyah çelenk bırakan Haber-Sen üyeleri, dün de ANAP İl Başkanlığı'na gittiler. Ancak ANAP'ın önünde polis engeliyle karşılaşan emekçilerin basın açıklaması yapmasına izin verilmedi. "Taksim'de kimsenin basın açıklaması yapmasına izin vermeyiz" diyen polis, siyah çelenk bırakılmasına ise müdahale etmedi.
Haber-Sen Genel Başkanı İsmail Çınar, gazetemize yaptığı açıklamada, "Siyasi iktidar ortakları, sendikaların basın açıklaması yapmalarına bile tahammül etmiyor.
Bu kamuoyundan korkmanın ifadesidir. Zor ve baskıyla mücadeleyi engellemek istiyorlar" dedi. 14 Nisan'da da Ulaştırma Bakanlığı önünde tüm illerden gelen şube yöneticilerinin katılımıyla çelenk bırakma eylemi yapacaklarını söyleyen Çınar, taleplerine olumlu yanıt verilmediği takdirde eylem ve etkinliklerini sürdüreceklerini belirtti. Çınar, "Kararlılığımızı sürdüreceğiz. İl Emniyet Müdürlüğü'nün ve Valiliğin tutumunu şiddetle kınıyoruz" diye konuştu.
Adana
Önceki gün saat 18.00'de DSP Adana il binası önüne siyah çelenk bırakarak, basın açıklaması yapmak isteyen Haber-Sen Adana Şubesi'ne üye kamu emekçileri de polis tarafından engellendi. DSP il yöneticileri de Haber-Sen'lilerle görüşmek istemedi. Ancak İstasyon Meydanı'nda açıklama yapabilecekleri söylenen Haber-Sen üyeleri, olayı protesto amacıyla "Baskılar bizi yıldıramaz", "Çetelere kıyak, emekçiye dayak", "KİT'ler halkındır, satılamaz" sloganlarını attılar. İstasyon Meydanı'nda açıklama yapan Haber-Sen Adana Şube Başkanı Yasin Aytaç, sürgünleri önlemek amacıyla eylemlerine devam edeceklerini belirterek, kamuoyundan destek istedi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Kaymakam zoruyla tiyatro!
İstanbul Güngören İlçesi Kaymakamlığı, "Güngören Kaymakamlığı ve İlçesini Güzelleştirme Derneği" adına düzenlenen tiyatro gösteriminin biletlerini, ilçedeki okullara zorla satmaya çalışıyor. Okul müdürlerinin satamadığı biletleri iade etmesine de izin vermeyen kaymakamlık, elde kalan biletler için ikinci bir gösterim düzenledi ve elde kalan biletlerin iade alınmayacağını yineledi.
Güngören'deki "tiyatro bileti krizi", ilk olarak 3 Nisan Pazartesi günü oynanacak "Pembe Aslında Siyahtır" adlı oyun için, tanesi 1 milyon liradan okul başına ortalama 500 bilet gönderilmesi ile başladı. Oyunun ertesi günü, ellerinde kalan biletleri İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne teslim etmek isteyen okul idarelerine, "Biletleri teslim etmeyin, paralarını istiyoruz" denildi.
Okul idareleri direndi
Okul idareleri ise, satılmayan biletlerin parasını ödeyemeyeceklerini söylediler. Ancak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilisi, ısrarla "Yapılacak bir şey yok. Paraları mutlaka istiyoruz. Velilerden toplayın. Ne yaparsanız yapın" dedi. Okul müdürleri de ısrar ederek, "yazılı emir gönderilmesini, aksi durumda para ödeyemeceklerini" söylediler.
Yazılı emir de gönderildi
Güngören Kaymakamlığı, okul idarelerinin tutumu üzerine, 8 Nisan Cumartesi günü oynatılmak üzere ikinci bir gösterim ayarladı. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de, 6 Nisan Perşembe günü "acil faks zinciri" ile bunu okullara duyurdu.
"İstanbul Valiliği Güngören İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü" anteti ve Müdür Vekili Mehmet Boz'un imzasını taşıyan 18-070 / 1946 nolu faks metninde, "Her dereceli resmi ve özel okul müdürlüklerine" hitaben şu talimatlara yer verildi: "Kaymakamlık yararına Nokta Tiyatrosu'nda düzenlenen ve okulunuza gönderilen tiyatro biletlerinin mutlaka satılmasını, satılmayan veya tarihi geçmiş biletler için 10 Nisan 2000 Cumartesi günü saat 08.00'den akşam saat 17.00'ye kadar tiyatronun tekrar oynatılacağının öğrencilere duyurulmasını ve biletlerin iade olmayacağını bilgilerinize önemli rica ederim" denildi.
Ayrıca cumartesi gününün 8 Nisan'a denk gelmesine karşın faksta 10 Nisan olarak yazılması da, faks metninin apar topar yazıldığı izlenimini doğuruyor.
Öğretmenler de tepki gösterdi
Okul idareleri, "faks zinciri" halinde gelen talimat karşısında ne yapacakları konusunda kararsızlığa düştüler. Okul müdürlerine el altından "biletlerin satılması, aksi takdirde görevden alınabilecekleri" mesajı gönderildiği belirtiliyor. Öğretmenlere talimatı ileten ve dün için sınıflara biletlerin dağıtılmasını sağlayan okul müdürlerine, ilçede görev yapan öğretmenler tepki gösteriyor. Öğretmenler, uygulamanın yasal olmadığını, okul idareleri tehdit edilerek bilet satılamayacağını ifade ediyorlar.
Tamir masrafı öğrencinin sırtına
Edindiğimiz bilgilere göre, kaymakamlığın düzenlediği tiyatro organizasyonun altında, depremde hasar gördüğü için boşaltılan kaymakamlık binasının tamiri yatıyor. Biletlerden 12 milyar lira civarında bir gelir bekleyen kaymakamlık, bu para ile "Güngören Kaymakamlığı ve İlçesini Güzelleştirme Derneği" eliyle, bu masrafı öğrencilere yıkmaya çalışıyor.
ÖNCEKİ HABER

İstanbul mitingine 'merkez' desteği

SONRAKİ HABER

Sanatın tanıklığı: Alma Rose

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...