07 Nisan 2000 21:00

Büyük aymazlık!

Son üç gündür yoğunlaşan orman yangınları, küçükken tespit edilemediği için, rüzgârın etkisiyle kısa sürede büyüdü ve milyonlarca ağaç kül oldu.

Paylaş
Büyük aymazlık!
Suzan Aykaç
Son birkaç gün içinde 85'ten fazla yerde çıkan orman yangınlarının bakanlığın aymazlığı sonucu olduğu ortaya çıktı. Yangınların genişlemesi "mevsim dışı" olmasıyla açıklandı.Yani, yangınlar, "yaz mevsimi" öncesinde olduğu için müdahale edilememiş!
Orman Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Kadir Erdin, son yangınların bu kadar büyümesini ve verdiği zararın büyüklüğünü, Orman Bakanlığı'nın hazır olmamasına bağlıyor.
Erdin, orman yangınlarının büyümeden söndürülmesinin ana amaç olduğunu belirterek, son yangınlarda gözetleme kulelerinin tamamen boş olduğunu söylüyor.
Milyonlarca metrekare orman alanının kül olmasına yol açan yangınlar hakkında görüştüğümüz Orman Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Erdin, orman alanları, çevre, doğa ve kültürel varlıkların evrensel değerler olduğunu vurguladı.
Yangınlar gözetlenmiyor
Yangınları çıktığı ilk anda tespit etmek ve hemen müdahale edilmesi için yangın gözetleme kulelerinin kurulduğunu anlatan Erdin, bu gözetleme kulelerinin, yangın mevsimi dışında, gerekli ödenek ayrılmadığı için boş kaldığını söyledi. Söz konusu gözetleme kulelerinde görevli personelin mevsimlik işçi statüsüyle çalıştırıldığını anlatan Erdin, yaz dönemi dışında gözetleme kulelerinde kimsenin bulunmadığını söyledi. Orman yangınlarına hemen müdahale edilmesi gerektiğini vurgulayan Erdin, son üç gündür yaşanan yangınlarda, gözetleme kulelerinde bu nedenle hiç kimse olmadığını, aynı nedenle de yangınlar çıktığı anda görülemediği için, ancak büyüyünce müdahale edilebildiğini dile getirdi. Erdin, "Nisan ayının yangın mevsimi dışında" sayılan bir ay olması nedeniyle, mevsimlik işçi statüsünde çalıştırılan yangın söndürme ekiplerinin de işbaşında olmadığını ve bunun da yangınların büyümesine neden olduğunu vurguladı.
Bakanlık hazırlıklı değil
"Yangın mevsimi" dışında meydana gelebilecek yangınlara karşı Orman Bakanlığı'nın hazırlıklı olmadığını kaydeden Erdin, son yangınları, Orman Bakanlığı'nın bu yangınlara hazır olmamasının göstergesi olarak değerlendirdi. Personel yetersizliğini, yangınla mücadele edecek personel için bütçe ayrılmadığını ve yatırım yapılmadığını da belirten Erdin, bütün dikkatlere rağmen yine de yangınların olabileceğine dikkat çekerek, "Devletin, mevsim dışı da olsa bütün yangınlara hazırlıklı olması gerekir" dedi.
Helikopter acil ihtiyaç
Orman yangın alanına geç ulaşımın engellenmemesi için orman içindeki yangın şeritlerinin açık tutulması gerektiğini dile getiren Orman Mühendisleri Odası başkanı, var olan koşulların yangınlara hızla müdahaleyi imkânsız hale getirdiğini belirtti. Erdin, her noktaya hızla ulaşabilmenin en kestirme ve en iyi yolunun helikopter olduğunu belirterek, "Küçükken söndürülmesinin ana amaç olduğu düşünülürse, yangın ekiplerinin hızla oraya gidebilmesi için gerekli olan araç kesinlikle helikopterdir" dedi.
Ekiplerin oraya hızla bırakılmasının yangına yüzde 90 oranında müdahale olduğunu anlatan Erdin, aynı helikopterlerin su atarak yangın söndürme işini kolaylaştıracağını belirtti. Bazı kurumlar tarafından yangın uçaklarının önerildiğini söyleyen Erdin, bu uçakların çok pahalı olduğunu, helikopterlerin ise çok amaçlı kullanılabileceğini kaydetti. Erdin, orman yangınlarına karadan müdahale etmenin de şart olduğunu ifade etti.
ÖNCEKİ HABER

Özelleştirme tamgaz

SONRAKİ HABER

İstanbul mitingine 'merkez' desteği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...