19 Ağustos 2011 09:04

Böcek kaçırana 28 bin 490 lira ceza

TÜRKİYE’deki 48 familyaya ait 6 bin 14 böceği yurt dışına kaçırmak isterken yakalanan Çek uyruklu bilim adamlarının her birine 28 bin 490 TL para cezası verildi. 13 Temmuz tarihinde çıkış yapmak üzere Kapıkule Gümrük sahasına giren Çek uyruklu E.H.’nin kullandığı araçta Edirne Gümrük Muhafaza ekip

Böcek kaçırana 28 bin 490 lira ceza
Paylaş

TÜRKİYE’deki 48 familyaya ait 6 bin 14 böceği yurt dışına kaçırmak isterken yakalanan Çek uyruklu bilim adamlarının her birine 28 bin 490 TL para cezası verildi. 13 Temmuz tarihinde çıkış yapmak üzere Kapıkule Gümrük sahasına giren Çek uyruklu E.H.’nin kullandığı araçta Edirne Gümrük Muhafaza ekipleri tarafından arama yapılmıştı. Aramada sonucunda koliler içerisine yerleştirilen özel ambalaj içerisinde çok sayıda böcek türü bulunmuştu.

Yetkililerin, durumu bildirmesi üzerine Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden gelen uzmanlar, böcekleri teslim alarak fakülteye götürdü. Böceklerin İç Anadolu’nun kuzeyi ile Karadeniz bölgesine ait canlılar olduğu tespit edildi.
Yaklaşık 1.5 ay süren çalışmalar sonucu toplanan böceklerin bilimsel amaçlı kullanılmak üzere yurt dışına kaçırılmak istendiği belirtildi. Bu arada olayla ilgi olarak sürücü ile birlikte ifadesi K.M, A.M, P.H, T.R, serbest bırakılırken Türkiye’ye ait canlı türlerini yurt dışına kaçırdıkları gerekçesiyle şahıslar hakkında parayı işlem cezası uygulandı. Edirne Çevre ve Orman Müdürlüğü 6 kişiye toplam kişi başına 28 bin 490 TL ceza verdi. Çevre ve Orman Müdürü Abdullah Bülbül, her ülkenin kendine özgü canlı türlerinin bulunduğunu belirterek buna saygı duyulması gerektiğini anlattı. Canlıları izinsiz başka bir ülkeye götürmenin suç olduğunu belirten Bülbül, Kapıkule Sınır Kapısı’ndan böcekleri kaçırmak isteyen şahısların her birine 28 bin 490 TL para cezasının uygulandığını söyledi.

KÖPEK KAÇIRMAK İSTEDİLER

EDİRNE Kapıkule Sınır Kapısında yapılan iki ayrı aramada el çantası ve valiz içinde yasa dışı yollardan yurt dışına çıkarılmak istenen 8 köpek bulundu. Edirne Gümrük ve Muhafaza ekipleri, yolcu gümrük sahasına giren 34 YL 7783 plakalı araçta arama yaptı. Yapılan arama sonucunda otobüste yolcu olarak M.G. isimli şahsın valizinde gizlenmiş vaziyette piyasa değeri 2 bin 832 TL değerinde 4 adet cins köpek bulundu. Ekiplerin, gümrük sahasına giren 34 YHA 06 plakalı bir başka araçta yaptığı aramada, H.D. isimli şahsın el çantası içerisinde gizlenmiş şekilde bin 465 TL değerinde 4 adet cins köpek bulundu. Olayla ilgili olarak gözaltına alınan çanta ve valiz sahipleri M.G. ile H.D. adliyeye sevk edildi. (EDİRNE)

ÖNCEKİ HABER

İngiliz hükümeti ektiğini biçiyor

SONRAKİ HABER

Ordu’da sel felaketi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa