07 Nisan 2000 21:00

Avrupa Konseyi'nden Rusya'ya

   Çeçenya darbesi

Paylaş
Avrupa Konseyi'nden Rusya'ya
   Çeçenya darbesi
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde (AKPM) önceki gün kabul edilen bir kararda, Çeçenya'daki insan hakları ihlalleri yüzünden Rus parlamenterlerin oy kullanma hakları ellerinden alındı.
AKPM'de yapılan oylamada, üye 18 Rus parlamenterlerin yetki belgesi kabul edildi, ancak Rus parlamenterlerin oy kullanma hakları ellerinden alındı.
Oylama sonucunda konuşan Rusya Parlamento Heyeti temsilcisi, kararı protesto ettiklerini belirterek, genel kurul çalışmalarına artık katılmayacaklarını açıkladı.
AKPM'de kabul edilen birinci rapor ve buna bağlı tavsiye kararında da, karar organı Bakanlar Komitesi'nden Çeçenya konusunda derhal bir ilerleme sağlanmaması halinde, Rusya'nın üyeliğinin askıya alınması istenmişti.
AKPM'de kabul edilen tavsiye kararında ayrıca, üye ülkelerden Çeçenya'daki saldırılarla ilgili olarak Rusya aleyhinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne "devlet şikâyet başvurusu" yapmaları çağrısında bulunuldu.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, AKPM'nin Rusya'ya karşı önceki gün aldığı kararla ilgili dün resmi bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Moskova'nın Çeçenya politikasının kararlılıkla devam edeceği" mesajı verildi. Dışişleri Bakanı İgor İvanov'un, bakanlıkta kurmayları ile yaptığı toplantının ardından yayımlanan resmi açıklamada, "AKPM kararı, Çeçen teröristlerin kurbanı Rusyalıların, Çeçenistan'da barış ve huzurun sağlanması için canlarını kurban edenlerin anısına saygısızlık gösterisi oldu" denildi.
Rusya, politikasını değiştirmeyecek
Açıklamada, Rusya'nın politikasının değişmeyeceği yönünde mesaj içeren şu ifadelere de yer verildi:
"AKPM'nin kabul ettiği kararın olumsuz sonuçlarını, bu kararın çıkmasını sağlayanların vicdanlarına bırakıyoruz. Rusya, uluslararası terörizmin kökünden temizlenmesi, Çeçenya'da kalıcı siyasi çözüme varılması, bu cumhuriyette anayasal, hukuka dayalı ve insan haklarının korunmasını esas alan, cumhuriyette toplumsal-ekonomik hayatın yeniden normalleşmesi hattına bağlı kalmaya, kararlılıkla devam edecektir."
Karar ile birlikte AKPM'nin ciddi bir sorumluluğu da üstlenmiş olduğunun belirtildiği açıklamada, "Bu karar, insani ve hukuki alanlarda hep birlikte ortak Avrupa oluşturulması yönünde Avrupa Konseyi'nin gösterdiği çabalara karşı da ciddi bir darbedir" görüşü dile getirildi.
Duma'dan sert tepki
Parlamentonun alt kanadı Duma'nın Başkanı Gennadi Selezniyov ise, kararla ilgili olarak sert bir açıklama yaparak, "AKPM tarihi bir hata yaptı. Artık yeter. Avrupalı öğretmenler! Biz, sizsiz de yapabiliriz" dedi.
Avrupa'nın, Rusya'nın ekonomik olarak zayıf durumda bulunmasından ötürü kendilerini hor gördüğünü savunan Selezniyov, "Ancak, ayaklarımızın üzerine kalkacağız. 21. yüzyıl Rusya'nın yüzyılı olacak. Uğraştıklarının kim olduğunu unutmuşlar. Rusya onlarsız da yapabilir" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Kolombiya'da rüşvet diz boyu

SONRAKİ HABER

Kosta Rika'da özelleştirmeye karşı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...