06 Nisan 2000 21:00

Yangın rüzgârla geldi

Orman yangınları bu yıl sıcakla değil, rüzgârla geldi. Yaz sezonunun başlamasıyla birlikte her yıl yaşanan orman yangınları, bu kez yurdun çeşitli bölgelerinde etkili olan güçlü rüzgârların etkisiyle başladı ve 3548 hektar orman alanının yok olmasına yol açtı.

Paylaş
Yangın rüzgârla geldi
Yüzlerce hektarlık orman alanı, önceki gece çıkan yangınlarda kül oldu. Şiddetli rüzgâr nedeniyle söndürme çalışmaları olumsuz etkilenirken, ormanlardan sıçrayan alevler evlerin de yanmasına sebep oldu. Rüzgârın tahrip ettiği trafolar yangınlara yol açtı. Yurdun çeşitli yerlerinde çıkan toplam 83 orman yangınında 3548 hektar orman alanı tahrip oldu.
Şile'de ormanlık alanda, önceki akşam saatlerinde tekrar yangın çıktı. Ağva beldesindeki ormanlık alanda dün çıkan ve önceki akşam saatlerinde söndürülen yangından sonra Yaylalı ve Yeniköy arasındaki Geyiktepe-Sivrikaya mevkiinde başka bir yangın çıktı. Söndürme çalışmalarını şiddetli lodos olumsuz yönde etkilerken, Şile Orman Bölge Şefi Necdet Yaşar Öztürk, yangının, Aktaş Elektrik'in enerji kablolarının kopması sonucu çıktığını tahmin ettiklerini söyledi.
Evler de kül oldu
Çanakkale'nin 3 ayrı ilçesinde dün öğle saatlerinde başlayan ve tamamen kontrol altına alınan orman yangınlarında toplam 240 hektar orman alanı yanarken, iki köyde 45 ev kül oldu. Yenice ilçesinde çıkan orman yangını, 2 köyde 30 evin kül olmasına neden oldu. Yenice ilçesinde Çamoba, Soğucak, Sediroba, Diloba, Ballıçay, Taban ve Sarıçay köylerinin çevresindeki ormanlık alanda, önceki gün öğle saatlerinde başlayan yangın, 150 hektar orman alanını etkiledi.
Biga ilçesine bağlı Kaynarca ve Ilıcabaşı köylerinde 40, Çan ilçesi Ozancık köyünde 50, Yenice ilçesine bağlı, Taban, Çamoba, Soğucak, Ballıçay ve Sarıçay köylerinde 150 hektarlık orman alanı zarar gördü. Çamoba köyünde 28 ev, 38 samanlık, 2 traktör ve 4 traktör romorkü; Taban köyünde 17 ev, 25 samanlık, 25 hayvan ağıl zarar gördüğü, 215 büyük ve küçükbaş hayvan telef oldu.
Bursa'nın Orhaneli ilçesindeki Göktepe köyünde çıkan yangında da yaklaşık 20 ev tamamen yanarken, köy halkının zamanında tahliye edilmesi can kaybını önledi. Orhaneli Termik Santrali'nin bulunduğu Karıncalı beldesi yakınlarında çıkan yangın, rüzgârın hareketini takip ederek santralin ters istikametinde doğuya yöneldi. Balıkesir Kiraz köyünde 25, Manyas ilçesi Süleymanlık köyündeki yangınlarda da 15 ev yandı.
Yangınların sebebi rüzgâr
İstanbul bölgesinde 9 yangın meydana geldi. 492 hektarlık sahada etkili olan yangınlarndan ikisi dışında 7'si kontrol altına alındı. Şile-Ağva yöresinde çıkan yangın, Akçaova'ya sıçradı. Büyükada'daki Çöp İskelesi Mevkii'nde çıkan yangın ise makilik alana sıçradı. Yangın kontrol altına alınarak, soğutma çalışmaları yapıldı. Yangında 10 hektarlık bir alanın zarar gördüğü kaydedildi.
Bolu'nun Göynük ilçesinde ise, iki ayrı noktada çıkan orman yangınında, 40 hektarlık çam serisinin tahrip olduğu bildirildi. Orman Genel Müdürlüğü'nden söndürme çalışmalarına katılmak üzere helikopter istendi, ancak havanın kararması gerekçesiyle helikopter gelmedi.
İzmir bölgesinde 13 yangın
İzmir bölgesinde de 13 orman yangını 233 hektarlık sahanın tahrip olmasına neden oldu. Tire ilçesindeki orman yangın tamamen, Beydağ ilçesindeki orman yangını ise kısmen kontrol altına alındı. Tire'deki orman yangını, rüzgârın şiddetinin de azalması nedeniyle önceki gece etkisini kaybetti. Yangında 9 hektar baltalık meşe ormanı tahrip oldu.
Trabzon'un Maçka ilçesinde çıkan yangında, 10 hektar örtülü orman alanı yandı. İlçenin Esiroğlu beldesi Alaçam köyünde, Aynur ve Sayire Aksoy'un tarlalarında yaktıkları ateşin büyüyerek, orman alanına sıçraması sonucu 10 hektar örtülü orman alanı yandı. Olayla ilgili olarak Aynur ve Sayire Aksoy gözaltına alındı.
Ayrıca, Zonguldak bölgesinde 3, Giresun ve Kütahya bölgelerinde ikişer, Denizli, Eskişehir, Muğla ve Trabzon bölgelerinde birer yangın çıktı. Yangınlar kontrol altına alındı. Bursa-Orhaneli, Balıkesir-Gönen ve İstanbul-Şile'deki yangınlar tehlikeli olarak seyrederken, kontrol altına alınan yangınlarda soğutma, devam eden yangınlarda ise kontrol altına alma çalışmaları halen sürdürülüyor.
ÖNCEKİ HABER

IMF programına karşı alanlara

SONRAKİ HABER

Kolombiya'da rüşvet diz boyu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...