06 Nisan 2000 21:00

Beyaz Saray'da ekonomi zirvesi

ABD'nin üst düzey ekonomi bürokratları, iktisatçılar ve tekellerin üst düzey yöneticileri, ülke ekonomisinin geleceğini Beyaz Saray'da düzenlenen bir toplantıda tartıştılar.

Paylaş
Beyaz Saray'da ekonomi zirvesi
ABD'nin üst düzey ekonomi bürokratları, iktisatçılar ve tekellerin üst düzey yöneticileri, ülke ekonomisinin geleceğini Beyaz Saray'da düzenlenen bir toplantıda tartıştılar. Toplantıya ABD Başkanı Bill Clinton başkanlık etti.
Toplantının ilgi odağı olan ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Alan Greenspan, önemli açıklamalarda bulundu. Yüksek teknoloji sektörlerin gelişimiyle ateşlenen ekonomik büyümenin "sonu gelmeyecek" gibi göründüğüne dikkat çeken Greenspan, ancak bu büyümenin sürmesi için "çıplak ekonomik gerçeklerin gözlenmesi ve sorunların çözülmesi gerektiğini" belirtti.
"Beyaz Saray Yeni Ekonomi Konferansı" adlı toplantının önceki günkü oturumunu açan Greenspan, enformasyon teknolojisine yönelik talep ve arz artışının, eşi görülmedik bir ekonomik büyüme yarattığına dikkat çekti. "Son yıllarda, savaş sonrası ticaret döngüsünden çok daha farklı bir şeyler olduğunu inkâr edemeyiz" diyen Fed Başkanı, sözlerine, "Teknolojik buluşlardaki olağanüstü yükseliş, yatırım alanında daha da büyük bir etkide bulundu" diyerek devam etti.
'İşçi ücretleri artmamalı'
Greenspan, bu olumlu sürecin diğer yüzünde ise oldukça büyük bir risk bulunduğunu kaydetti. Greenspan'ın dile getirdiği endişeler arasında, sektörün yoğun talebi karşılayamaması ve kalifiye işçi sayısının yeterli olmaması da yer aldı. Fed Başkanı, bu iki faktörün işçi ücretlerini artıracağını ve bunun önlenmesi gerektiğini söyledi.
İşçi ücretlerinin artmasının, maliyetleri artırarak sonunda üretim ve talepte düşüş yaratabileceğini ifade eden Alan Greenspan, bunun da ekonomik büyümeye sekte vurabileceğini kaydetti.
İnternet ütopyaları
Toplantıya katılan en ilginç kişi ise, ABD hükümetinin mahkemeye verdiği ve federal yargıç tarafından anti-tekel yasalarını ihlal ettiğine karar verilen bilgisayar yazılım devi Microsoft'un Başkanı Bill Gates oldu.
Clinton ve Gates, hükümet ile Microsoft arasındaki çatışmaya değinmezken, konuşmalarında ağırlığı bilgisayar dünyasındaki baş döndürücü gelişmelere ayırdılar.
Clinton, konuşmasında, sanayi devriminin benzerinin gerçekleşmekte olduğunu öne sürerek, bilgisayar dünyasındaki gelişmeler sayesinde "insanlığın tarihte ilk defa yoksulluğu büyük ölçüde yeneceğine inandığını" söyledi.
Bill Gates ise, bilgisayar teknolojisindeki gelişmelerin, "henüz hiçbir şey" olduğunu anlatarak, "Büyü daha yeni başlıyor. Bilgisayarlar sayesinde, yakın bir gelecekte bugün tahayyül edemeyeceğimiz birçok şeyi kolaylıkla gerçekleştirebileceğiz" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Ekvador'da dolar dönemi

SONRAKİ HABER

Özelleştirme çürüttü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...