06 Nisan 2000 21:00

Ekvador'da dolar dönemi

Ekvador Kongresi'nin dolarizasyon kararı yürürlüğe girdi. Hızla değer kaybeden para birimi Sucre'nin yerini ABD Doları'nın alması, yoksulluk ve sefaleti daha da artıracak.

Paylaş
Ekvador'da dolar dönemi
Latin Amerika'nın en yoksul ülkelerinden Ekvador'da kongre, "istikrar" getirmek gerekçesiyle ABD Doları'nın resmi para birimi ilan edilmesi kararını aldı.
Bir doların 25 bin Sucre'den işlem gördüğü ülkede, yıllık yüzde 80'i bulan rekor enflasyon, para biriminin değerinin giderek düşmesine neden oluyor.
Maliye ABD'ye teslim
IMF destekli hükümetin planı doğrultusunda, ülkedeki geçerli para birimi dolar olurken, Sucre yalnızca küçük alışverişlerde kullanılacak. 1 Nisan günü, Ekvadorlular, para çekmek için bankalara gittiklerinde, ATM cihazlarından Sucre yerine dolar çıktığını gördüler. Dolarizasyon uygulamasıyla birlikte, ülkenin ABD'ye bağımlılığı daha da artmış oldu.
Ekvador ekonomisi, 1998 yılındaki El Nino kasırgasından da olumsuz etkilenmişti. Bununla beraber, ülkenin en önemli ihraç kaynağı olan petrolün fiyatının düşmesi de, ülkeyi amansız bir ekonomik krizin içine soktu.
'Dolarizasyon' projesi ilk kez, geçtiğimiz yıl içinde Devlet Başkanı Jamil Mahuad tarafından gündeme getirilmişti. İşçi ve emekçiler, emperyalizme bağımlılığı ve yoksulluğu daha da artıracak bu plan aleyhinde kitlesel eylemler düzenlemiş ve bu eylemler, ocak ayında isyana dönüşmüştü.
Ordu içinden halka destek
Ordudan bazı orta düzey subayların da destek verdiği ayaklanma, ABD ve Genelkurmay'ın devreye girmesiyle sona erdi ve Mahuad devrilerek yerine yardımcısı Gustavo Noboa geçirildi.
ÖNCEKİ HABER

Şerif'e ömür boyu hapis

SONRAKİ HABER

Beyaz Saray'da ekonomi zirvesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...