05 Nisan 2000 21:00

Yunanistan'ın nabzını KKE tutuyor

Pazar günkü genel seçimlere hazırlanan Yunanistan'da, iktidardaki sosyal demokrat Sosyalist Parti'nin emek düşmanı politikaları, bu partinin geleneksel tabanını Komünist Partisi (KKE)'ne yöneltiyor.

Paylaş
Yunanistan'ın nabzını KKE tutuyor
(NandoTimes'tan yararlanılmıştır)
Selanik'teki ABD Başkonsolosluğu'nun önünde Amerikan bayrağı ateşe verilirken, binlerce gösterici emperyalizme karşı yumruklarını kaldırdılar. Ama Amerikan bayrağının yakılması KKE üyeleri için yalnızca kısa bir eylemdi. Onlar, bir başka gösteri için giderlerken, yollarının üstündeki Amerikan Konsolosluğu önünde bu küçük eylemi gerçekleştirmişlerdi.
Pazar günü yapılacak olan seçimlere hazırlanan Yunanistan'da, bu tip gösteriler hükümette bulunan ve güçlü muhafazakâr muhalefetle başı dertte olan Sosyalist Parti'yi hayli endişelendiriyor. Sosyalist Parti, iktidara geçmeden önce bolca kullandığı Amerikan karşıtı söylemi, seçimleri kazandıktan sonra yumuşak bir Avrupa Birliği (AB) yanlısı söylemle değiştirmişti. Şu anda ise, Yunanistan komünistlerinin bu yaklaşıma tepki göstererek kullandıkları kızgın dil ve sıkça gerçekleştirdikleri protesto eylemleri, kararsızları, tamamen Sosyalist Parti'ye karşıt bir noktaya çekiyor.
İşgalcilere karşı her eyleme destek
Yunanistan komünistlerinin, NATO'nun geçtiğimiz yılki Yugoslavya harekâtına karşı yürüttüğü propaganda, neredeyse her gün yapılan eylemlerin etkisiyle, Sosyalist Parti'nin kamuoyu nezdindeki konumunu hayli sarsmıştı. Ve bu konu henüz kapanmış değil. 19 Mart günü, 300 kadar KKE taraftarı, ellerinde taşlar ve sopalarla, şafak vaktinde bir araya geldiler. Hedefleri, Kosova'ya tatbikata gitmek için Yunanistan'ın kuzeyinden geçen ABD askeri filosuydu.
KKE lideri Aleka Papariga, kısa bir süre önce, "Komünistler, yabancı orduların geçişine taraftar olmayan her türlü eylemi destekleyeceklerdir, bunlar kitle hareketleri de olabilirler başka türlü eylemler de" demişti.
Atina Üniversitesi'nden Mihalis Spourdalakis adlı siyaset bilimi profesörü, "Partinin kamuoyu üzerinde bu kadar güçlü bir etkiye sahip olmasının nedeni sahip olduğu başarılı örgütlenmedir" diyor. SSCB'nin dağılması sonrasında, Avrupalı birçok komünist parti ya dağılmış, ya da farklı şekilde yeniden örgütlenmiş olmasına karşın, KKE nüfuzunu korudu. Partinin temel söylemlerinden birisi de, Yunanistan'da hayli kabul gören önemli bir saptama: ABD ve diğer NATO ülkelerinin sürekli olarak Yunanistan'ın içişlerine karışıyor olması.
NATO karşıtı eylemler
KKE'nin kasım ayında düzenlemiş olduğu ABD karşıtı eylemler, Beyaz Saray'ı öylesine zor duruma sokmuştu ki, Clinton'un Yunanistan'a yapacağı resmi ziyaretin bir gün ertelenmesi gerekmişti. KKE, Clinton'un ülkeye varacağı gün 10 bin kişinin katıldığı bir gösteri düzenlemiş ve bu gösteri, polisin, ABD Konsolosluğu'na yürüyen eylemcileri engellemek istemesi üzerine şiddetle sonuçlanmıştı. Papariga, bu olay üzerine yaptığı açıklamada olayda provokasyon olduğunu söylemişti.
KKE'nin zorlu mücadelesi
Gazeteci ve siyaset yorumcusu Nikos Dimou, bir makalesinde, "KKE'nin halkın düşünüşü üzerinde etkisi var. Hükümet birçok durumda, onlarla zıtlaşmaya cesaret edemez" yazıyordu.
Yunanistan komünistleri, 2. Dünya Savaşı sonrasında vahşi bir iç savaşı kaybetmişlerdi. Bugünkü bazı sosyal demokrat liderlerin de aralarında bulunduğu birçok solcu, 1967-74 yılları arasındaki askeri diktatörlük rejimi sırasında, hapse atılmış ya da sürgün edilmişti. KKE, varlığı boyunca sola büyük darbeler vurmuş olan askeri diktanın çökmesinden sonra yeniden yasallaştı. Birçok Yunanistanlı, ABD'yi bu cuntanın arkasındaki isim olarak hâlâ suçluyor.
ÖNCEKİ HABER

Belediye işçisi greve hazır

SONRAKİ HABER

Şerif'e ömür boyu hapis

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...