05 Nisan 2000 21:00

Ankara yürüyüşünde sınıf dayanışması

'Sosyal Devlete Sahip Çık' sloganıyla Kocaeli'den Ankara'ya yürüyen sendikacılar, yol boyunca işçi ve emekçiler tarafından karşılandılar.

Paylaş
Ankara yürüyüşünde sınıf dayanışması
Şahin Bayar
Özelleştirmeye karşı 'Sosyal Devlete Sahip Çık' sloganıyla Kocaeli'den başlatılan Ankara yürüyüşü, bu sabah Ankara'da sona eriyor. Yürüyüşçüler yol boyunca kendilerini karşılayan işçi ve emekçiler ile sendika, siyasi parti ve kitle örgütü yöneticileri tarafından "Yaşasın sınıf dayanışmasI," "Direne direne kazanacağız" sloganlarıyla karşılandı.
Kocaeli Sendikalar Birliği (KSB) tarafından özelleştirmeye karşı başlatılan 'Sosyal Devlete Sahip Çık' yürüyüşü, dün Adapazarı'ndan devam etti. Önceki gece konakladıkları Şeker Fabrikası Sosyal Tesisleri'nden dün sabah yola çıkan sendikacılar, Adapazarı Gar Meydanı'nda kendilerine destek veren Sakarya'daki Türk-İş, DİSK ve KESK'e bağlı sendikaların şube başkanları ile EMEP yönetici ve üyeleriyle buluştular.
Gar Meydanı'ndan, Atatürk Bulvarı ve Adnan Menderes Caddesi üzerinden Sakarya Devlet Hastanesi'ne yürüyen sendikacılar, yürüyüş boyunca "Kalıcı konut istiyoruz", "Ankara Ankara duy sesimizi, bu gelen işçinin ayak sesleri" sloganlarını attılar. Hastane önünde sağlık çalışanları tarafından alkışlarla karşılanan yürüyüşçüler adına konuşan KSB ve Selüloz-İş Sendikası Genel Başkanı Ergin Alşan, "Yolumuz uzun, mücadelemiz zor. Bizde böyle bir güç olduktan sonra, bu uzun yolu aşmayı, zorlu mücadeleyi de kazanmayı başarırız" dedi.
KSB üyeleri, daha sonra otobüslerle Düzce'ye hareket ettiler. Düzce girişinde çeşitli sendikalar ve siyasi partilerin temsilcileri tarafından alkışlar ve karanfillerle karşılanan yürüyüşçüler, Yeni Sanayi ile Eski Sanayi arasında D-100 Karayolu kenarındaki alt yolda yaklaşık 2 kilometre yürüdü. "Deprem yıktı, hükümet yıkamayacak" yazılı siyah bir pankart taşıyan sendikacılar, çadır ve barakaların önünden geçerken depremzedeler tarafından alkışlarla uğurlandı.
Polis engeli, oturma eylemi
Yürüyüşe Öztürk Kavşağı'ndan Düzce merkeze doğru devam etmek isteyen yürüyüşçüler, burada polis barikatıyla karşılaştı. Polis yürüyüşe otobüslerle devam etmelerini isteyince sendikacılar bir süre oturma eylemi yaptılar. Bu sırada DSP İstanbul Milletvekili Rıdvan Budak'ın araya girmesiyle polis barikatı kaldırıldı. Sendikacılar yol ortasında yaptıkları oturma eylemi sırasında attıkları "Yürüyüş hakkımız engellenemez", "Zafer direnen emekçinin olacak", "Baskılar bizi yıldıramaz", "Direne direne kazanacağız" sloganlarıyla tepkilerini dile getirdiler. Düzce emniyet müdürünün gelmesinden sonra yapılan görüşme sonunda yürüyüşe devam edildi.
Fabrikamızı geri istiyoruz
Düzce'deki Türk-İş, KESK ve DİSK'e bağlı sendikaları şube yöneticileri tarafından karşılanan yürüyüşçüler, Eğitim-Sen binasına kadar yürüdüler. Burada verilen yemek molasının ardından tekrar yola çıkılarak, deprem sırasında yıkılan Anlaş Lastik Fabrikası'na geldiler. Yürüyüşçüleri karşılayan DİSK'e bağlı Lastik-İş Sendikası üyesi işçiler, "Fabrikalarımızı geri istiyoruz", "Nerede devlet desteği", "Vekiller adres bilmez mi?" yazılı dövizler açtılar.
"Yaşasın sınıf dayanışması", "Fabrikalar halkındır satılamaz" sloganlarını atan işçilere hitaben konuşan Ergin Alşan, sosyal devlete sahip çıkmak için yürüdüklerini belirterek, "Amacımız milletvekillerinin üzerine yemin ettiği sosyal devlet ilkesini onlara hatırlatmak. Sizin senizi duymak istemeyenlere sesinizi duyurmak için gidiyoruz" diye konuştu.
Buradan Kaynaşlı'ya doğru yol alan sendikacılar, Bolu'ya geçerek, şehir merkezine yürüdüler. Geceyi Kızılcahamam'da geçirecek olan sendikacılar, bu sabah Türk-İş yöneticileri tarafından Ankara girişinde karşılanacaklar.
ÖNCEKİ HABER

'Devr-i Süleyman'ı sona erdiren oylama

SONRAKİ HABER

İşkence davasına 'cevap yok'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...