05 Nisan 2000 21:00

'Devr-i Süleyman'ı sona erdiren oylama

Dün öğle saatlerinde; Başbakan ve Meclis Başkanı'nın Anayasayı ihlal etmeyi serbest ilan etmeleriyle başlayan Anayasa değişikliği girişimi, Demirel ve Ecevit için darbe mahiyetinde bir sonuçla noktalandı.

Paylaş
'Devr-i Süleyman'ı sona erdiren oylama
TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut, Anayasa'nın 101. maddesine ilişkin oylamanın sonuçlarını açıkladığında, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in 40 yıllık politik hayatının sonu ilan edilmiş oldu. Demirel'in, ikinci kez cumhurbaşkanı seçilmesine olanak sağlayacak olan değişiklik için 535 kişinin katıldığı oylamada, 177 ret oyuna karşılık, 303 kabul oyu kullanıldı. Ancak, bu sayı Anayasa ve İçtüzük'te öngörülen beşte üç çoğunluğu sağlayamadığı için tasarı reddedilmiş oldu. TBMM Başkanı Akbulut, maddenin reddedildiğini açıkladıktan sonra oturuma saat 18.45'e kadar ara verirken, kısa süre sonra Anayasa Komisyonu Başkanı Ertuğrul Yalçınbayır, tasarının reddedildiğini açıkladı.
Böylece, öğle saatlerinde, TBMM Başkanı Akbulut ve Başbakan Ecevit'in, "Anayasayı ihlal dahil her yol serbest; yeter ki, Demirel'i yeniden seçtirecek yolu açalım" anlamına gelen, "açık oyun Anayasa'ya aykırı olmadığı"na dair fetvalarıyla başlayan oturum, Anayasa'nın 101. maddesinin reddedilmesiyle, Ecevit Demirel ikilisine darbe anlamına gelecek bir sonuçla bitti.
FP'liler birbirini kutladı
Oylama sonucu, FP milletvekilleri birbirlerini kutlarken, DSP ve MHP milletvekilleri de gruplar halinde durum değerlendirmesi yapmaya başladı. Madde üzerinde FP İstanbul Milletvekili Nazlı Ilıcak'ın verdiği ve yükseköğrenim yapmayanlara da Cumhurbaşkanı seçilme olanağı sağlayan önerge de reddedildi. Bu arada Meclis kulislerinde Fazilet Partisi'nin ilk iki maddede destek verip, ikinci maddede desteğini çekerek, gelecekte yeni pazarlıklar için hazırlandığı iddiaları da dolaştı.
Tasarı hemen geri çekildi
Anayasa Komisyonu Başkanı Ertuğrul Yalçınbayır, Anayasa değişikliği teklifini, Genel Kurul'dan geri çekti. TBMM Genel Kurulu, verilen yarım saatlik aradan sonra 18.50'de yeniden toplandı. Anayasa Komisyonu Başkanı Yalçınbayır, içtüzüğün 88. ve 45. maddelerine göre teklifi komisyona geri çektiğini bildirdi. Bunun üzerine söz alan FP Grup Başkanvekili İsmail Kahraman, görüşülen konunun Anayasa değişikliği teklifi olduğunu belirterek, "Bu hükümet tarafından getirilmemiştir. Bu konu Meclis'te görüşüldükten sonra Meclis'in malı olmuştur. Bu nedenle ortaya konulan beyan içtüzüğe aykırı bir beyandır. Yanlış tatbikatlara yol açacaktır" dedi. Tasarının geri çekilmesi, "paketin pazarlıklar sonucu hazırlandığı" biçiminde yorumlara yol açtı.
TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut ise, komisyon başkanlarının teklif ve tasarıları komisyona geri çekme hakkı bulunduğunu, uygulamaların da bu yönde olduğunu bildirerek, Anayasa değişikliği teklifinin komisyona geri verildiğini açıkladı. Akbulut, daha sonra, bugün saat 15.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı.
ÖNCEKİ HABER

Elektrik üçe bölündü

SONRAKİ HABER

Ankara yürüyüşünde sınıf dayanışması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...