05 Nisan 2000 21:00

Hayfa'da gerginlik

Filistin'deki Hayfa Üniversitesi'nde, polisin Filistinli bir öğrenciyi gözaltına almaya çalışması, gerginliğe neden oldu.

Paylaş
Hayfa'da gerginlik
Filistin'deki Hayfa Üniversitesi'nde, polisin Filistinli bir öğrenciyi gözaltına almaya çalışması, gerginliğe neden oldu. Üniversitede örgütlü Arap Öğrenciler Komitesi, pazartesi günü, Sakhnin'deki Toprak Günü anması sırasında bir protesto eylemi düzenlemişti. Üniversitedeki öğrencilerin yüzde 20'si, Araplardan oluşuyor.
Irkçılar 'marş okudu'
Önceki gün, bir Arap ve bir Yahudi öğrencinin arasında çıkan tartışma olayların tırmanmasına neden oldu. Irkçı olduğu bilinen Eli Etri adlı yahudi öğrenci, Hadaş Partisi üyesi Rejia Zatra adlı Arap öğrenciyi "üniversite aleyhinde bildiri dağıtmak" ile suçladı ve Zatra'nın kendisine vurduğunu iddia etti.
Olay yerine gelen polis her iki öğrenciyi sorgulamak için gözaltına aldı. Filistinli öğrenciler ise, arkadaşlarını polis otosundan çıkarmak istediler. Filistinli öğrencilerin sloganlarına, Yahudi öğrenciler ırkçı marşlar okuyup, İsrail bayrağı açarak yanıt verdiler. Rektörün, Zatra'nın üniversitenin kendi güvenlik personeline ait araçla götürülmesi teklifi ise polis tarafından reddedildi.
Zatra, protestolar karşısında daha sonra polis otosundan çıkarıldı, ancak üniversite emniyet biriminde ifade verdikten sonra gözaltına alındı. Zatra, Etri'ye vurmadığını ve bir öğrencinin bu şekilde tutuklanmasına izin vermenin üniversite için bir leke olduğunu söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Mandela'dan ABD'ye karşı sert açıklama

SONRAKİ HABER

Elektrik üçe bölündü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...