04 Nisan 2000 21:00

Yokluğu da dert, varlığı da!

İstanbul'da yaşayan 15 milyon insanın ortak derdi ulaşım. Kent içi ulaşımın büyük bölümünü de, İETT otobüsleri sağlıyor. Ancak, otobüslerin ve hatların yetersizliği, dağılımdaki adaletsizlik, otobüslerin çok kalabalık olması ve daha bir sürü sorun İstanbullu'yu canından bezdiriyor.

Paylaş
Yokluğu da dert, varlığı da!
Özlem Dinler
Nüfusu 15 milyona varan İstanbul'un, kent içi ulaşımı büyük bir sorun olarak varlığını sürdürüyor. Metro, tüp geçit gibi projelerin hayata geçmemesi, raylı taşımacılığın ve deniz yolunun yetersizliği kent içi ulaşımın bütün yükünü otobüslerin üstlenmesi sonucuna yol açıyor. 2570 belediye ve 1160 halk otobüsü ile 15 milyon insanı taşımaya çalışan İETT, otobüs sayısının azlığı, hatların seçiminde yaşanan sorunlar ve ayrımcılıklar nedeniyle halkın tepkisi çekiyor.
'İşe gitmeden yoruluyorum'
İETT otobüsleri az olduğu için binmekte zorlandığını söyleyen Nafiye Kaya, özellikle Esenkent-Esenyurt-Aksaray otobüslerinin saatte bir gelmesi nedeniyle büyük sorun yaşadığını söylüyor. Esenyurt beldesinde çok insan olmasına rağmen İETT otobüslerinin az olduğunu, gelen otobüslerin ise tıklım tıklım olduğunu anlatan Kaya, "Her sabah Merter'e işe gitmek için tıklım tıklım olan Esenkent-Esenyurt-Aksaray İETT otobüsüne biniyorum. Esenyurt'tan çıkmadan otobüste binecek yer kalmıyor. İtiş kakış ayakta işimize gidiyoruz. Daha işe gitmeden yoruluyorum" diyor. İETT müdürlüğünün bir an önce otobüs sefer sayısını artırmasını isteyen Kaya, Esenyurt'tan Mecidiyeköy, Eminönü'ne hat verilmesini istiyor.
Sabah ve akşam yer yok
İETT otobüslerinde işe gidiş ve dönüş saatlerinde binilecek yer kalmadığına dikkat çeken Selma Demirel de, özellikle bu saatlerde otobüs seferlerinin artırılması gerektiğini düşünüyor. İETT'nin yetersiz olduğunu vurgulayan Demirel, kimi yerlere otobüsün peşpeşe geldiğini, kimi yerlere ise saatte bir geldiğini belirterek, dağılımın düzensizliğini eleştiriyor. Her gün işe ayakta gidip gelmenin yarattığı tahribattan ve bazı şoförlerin ise duraklarda durmamasından yakınan Demirel de, İETT otobüslerinin yoğunlaştırılmasını istiyor.
Öğrenci Özge Evren de, İETT otobüslerinin yetersiz olduğunu düşünenlerden. Her gün Zeytinburnu'dan Çapa'ya okula gittiğini söyleyen Evren, "Zeytinburnu'na otobüs seferi az. Yarım saatte bir otobüsü bulunuyor. İETT otobüsleri az olduğu için tıklım tıklım binemiyoruz. Kimi zaman beklemekten okuluma geç kalıyorum" diyor. Şoförlerin duraklarda durmadan geçmesini ve otobüslerin peşinden koşmak zorunda bırakılmalarını da eleştiren Evren, yolcuların binmeden veya inmeden şoförlerin hareket ettiğini, bu yüzden düşme tehlikesi ile karşı karşıya kaldıklarını anlatıyor.Evren, bir arkadaşının bu nedenle düştüğünü ve kolunun kırıldığını da ekliyor. Evren'in yakındığı bir başka konu da otobüslerin hatlara dağıtımının adaletsizliği.
Seferler artırılmalı
Emekli Yılmaz Bayburt ise, Bayrampaşa hattında İETT otobüs seferlerinin az olduğunu, bazı hatlara ise İETT'nin peş peşe gittiğini vurgulayarak, özellikle işe gidiş ve dönüş saatlerinde Bayrampaşa otobüslerinde binecek yer kalmadığını söylüyor. Onun isteği de otobüs seferlerinin, ihtiyaca yanıt verecek şekilde artırılması.
Öğrenci Ulaş Başar'ın eleştirdiği nokta da, İETT otobüslerinin oldukça kalabalık olması ve geç gelmesi. Başar'a göre, bu durumun temel nedeni yetersizlik. Geç ve kalabalık gelen otobüslere binmekte zorlandığını kaydeden Başar, "Her gün bir saat otobüs bekliyorum. Bazen bir saatten beri beklediğin otobüs kalabalık olduğu zaman şoför hiç durakta durmadan gelip geçiyor. İETT'nin otobüs sayısını artırması lazım" diyor.
ÖNCEKİ HABER

Fabrikalar alanlara hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

Rover işçileri kararlı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...